De Apple-devices die dit decennium bepaalden
31 december 2019 - 10:27   
geplaatst door: Robert
https://www.macfreak.nl/modules/news/images/iPadPro2018-icoon.jpg
De Apple-devices die dit decennium bepaalden
Om middernacht sluiten we een decennium af, en in de afgelopen 10 jaar gebeurde er veel bij Apple. Na het overlijden van Steve Jobs bleek Tim Cook de touwtjes behoorlijk stevig in handen te hebben, kreeg Jony Ive een steeds prominentere rol, om uiteindelijk juist wat meer afstand te nemen.

Maar we meten Apple’s prestaties natuurlijk vooral af aan de producten die op de markt werden gebracht, en daar zaten ook dit keer weer een aantal game-changers bij, waarbij het Apple ook daarbij weer lukte om de marktleider te worden. Keer op keer door hetzelfde recept: zelden de eerste op de markt, maar wel de partij met het best doordachte plan. Daarbij wordt het Apple-ecosysteem steeds verder uitgebreid, waarbij de nadruk natuurlijk ook steeds meer kwam te liggen op het zoveel mogelijk naadloos samenwerken van de devices in dat systeem.


Hieronder het overzicht van de belangrijkste devices die Apple de afgelopen tien jaar heeft uitgebracht.

Eerste iPad in 2010

De eerste iPad voelt inmiddels hoekig en zwaar, de opvolgers zijn inmiddels dunner, lichter en tot nog veel meer in staat dan de eerste generatie die in januari 2010 door Steve Jobs en de zijnen werd gepresenteerd (toen ook nog met Scott Forstall). Iedere tech-journalist die de iPad toen wegzette als een grote iPhone begreep duidelijk niets van wat er gaande was. Want dit was het eerste tablet dat echt handheld te gebruiken was, 10 uur lang, en de apps die er sindsdien voor uitgebracht zijn hebben het potentieel overduidelijk gemaakt.

Hier op MacFreak zien we ook langzaamaan meer mensen hun MacBooks vaarwel zeggen en van de iPad hun centrale computer maken. Met de afsplitsing van iPadOS ligt het voor de hand dat dit platform de de komende jaren alleen maar volwassener zal gaan worden.

https://www.macfreak.nl/modules/news/images/zArt.iPad2019Origineel.jpg
De Apple-devices die dit decennium bepaalden


Daarbij mag de Apple Pencil natuurlijk niet onvermeld blijven. Eerst nog alleen te gebruiken met de iPad Pro modellen, sinds vorig jaar ook met de 'gewone' iPad. Dat maakt de iPad nog meer een allround device, en niet alleen voor creatieven die de app Procreate gebruiken.

https://www.macfreak.nl/modules/news/images/z-iPadPro_Pencil_Lifestyle2-PRINT.jpg
De Apple-devices die dit decennium bepaalden


De Mac

Vooral bij de Mac zagen we veel opvallende ontwikkelingen in het afgelopen 10 jaar. Een nieuwe Mac Pro in 2013, maar geen updates daarna, met uiteindelijk een echte Pro krachtpatser op de valreep van het decennium, met bijbehorend prijskaartje. De Mac mini kreeg vier jaar lang geen updates, waardoor de geruchten dat die helemaal zou verdwijnen steeds sterker werden, tot er in oktober 2018 toch een opvolger kwam. En wat voor een, mede dankzij de Thunderbolt 3 aansluitingen een soort Mac mini Pro.

https://www.macfreak.nl/modules/news/images/zArt.Mac-Mini_ports2018.jpg
De Apple-devices die dit decennium bepaalden


En dan was er de MacBook en MacBook Pro. Toen die in 2015 en 2016 vlinder-toetsenborden kregen was duidelijk niet iedereen daar enthousiast over, het vervangingsprogramma dat opgestart werd was voor sommige mensen aanleiding om dit ontwerp helemaal af te schrijven. Uiteindelijk was Apple’s antwoord de 16-inch MacBook Pro, met een toetsenbord dat het beste van het vlinder-toetsenbord als dat van Apple’s eigen toetsenborden met schaar-mechanisme moet samen brengen.

https://www.macfreak.nl/modules/news/images/zArt.MacBookPro16inch2019.jpg
De Apple-devices die dit decennium bepaalden


De toekomst zal leren of dit ook het geval is, het lijkt voor de hand te liggen dat de MacBook Air ook dit toetsenbord gaat krijgen. In de tussentijd viel het doek voor de MacBook, lang een vreemde eend in de bijt, die uiteindelijk de Air nooit van de troon wist te stoten.

En één van de dingen die beslist niet mag ontbreken in dit overzicht: Intel heeft steeds meer moeite met het updaten van de processors en haalt daarbij hun eigen voorspellingen vaak ook niet. Dat heeft zeker meegespeeld bij het ontbreken van hardware-updates bij Apple, en versterkt de geruchten van een overstap naar Apple's eigen A-processors, die nu al in de iPhone, iPad en iPod touch te vinden zijn. Voorlopig koffiedik kijken, maar als Apple echt die overstap gaat maken dan zou dat veel betekenen voor de Mac, en ons, de Mac-gebruikers.

Apple Watch

De Apple Watch was het eerste device dat na het overlijden van Steve Jobs werd gelanceerd. Ook dit werd, net zoals de eerste iPad, al snel als een mislukking weggezet, waarbij het niet rapporteren van verkoopcijfers van dit device door Apple als bewijs werd aangevoerd. Maar in april komend jaar viert de Apple Watch zijn eerste lustrum, en het blijkt een doorslaand succes.

https://www.macfreak.nl/modules/news/images/zArt.AppleWatch5-natural-brushed-titanium-case-viper-natural-band-091019.jpg
De Apple-devices die dit decennium bepaalden


Het duurde even voordat ze bij Apple doorhadden dat het bij de Apple Watch vooral om gezondheid moet gaan, vanaf het moment dat dit potentieel gezien werd heeft Apple hier enorm op ingezet. Niet alleen met eigen bewegingsstudies, maar ook met openbare studies in samenwerking met universiteiten en andere instituten.

Wat de Apple Watch op dit gebied inmiddels al kan is goed te zien in de video hieronder van Joanna Stern van The Wall Street Journal.


Apple TV HD en 4K

In September 2015 werd de Apple TV eindelijk volwassen, want de Apple TV 4 had voor het eerst een App Store. In september 2017 kwam de opvolger, de Apple TV 4K, en uiteindelijk hernoemde Apple de Apple TV 4 in de Apple TV HD. Kennelijk was er teveel verwarring tussen de Apple TV 4 en de Apple TV 4K.

https://www.macfreak.nl/modules/news/images/zArt.AppleTV4PlusRemote.jpg
De Apple-devices die dit decennium bepaalden


Het aanbod voor de Apple TV in App Store is niet te vergelijken met die voor de iPhone, iPod touch en iPad. Maar het relatieve gebrek aan kwantiteit wordt gelukkig goedgemaakt door de kwaliteit van het aanbod, een app als Infuse maakt bijvoorbeeld van de Apple TV een mediaspeler van formaat, daarmee is zo’n beetje alles vanaf iedere plek af te spelen. En dan zijn er natuurlijk ook de games, bijvoorbeeld ook die van Apple Arcade.

iPhone X, en de opvolgers daarvan

De iPhone dateert al van juni 2007, maar met lancering van de iPhone X in november 2017 werd een nieuwe weg ingeslagen, duidelijk gericht op de toekomst. De Home-knop verdween, Touch ID werd vervangen door het veel veiligere Face ID en het scherm beslaat praktisch de complete voorkant. Zoals zo vaak werd er in het begin gemopperd op Face ID, maar veel gebruikers blijken niet meer terug te willen als ze er eenmaal aan gewend zijn.

https://www.macfreak.nl/modules/news/images/zArt.iPhoneXsAndXsMax2x.jpg
De Apple-devices die dit decennium bepaalden


Opvallend is dat Apple nog steeds modellen verkoopt waar al deze technieken niet in verwerkt zijn, op dit moment is dat de iPhone 8 en 8 Plus, voor het eerst is er dus sprake van een echt tweesporenbeleid.


AirPods en AirPods Pro

Met de de tweede generatie AirPods uit en AirPods Pro die sneller over de toonbank gaan dan dat Apple ze produceren kan heeft Apple hier ook een duidelijk succesnummer in handen. De vraag lijkt vooral wat Apple hiermee in de toekomst nog voor ons in petto heeft. Eén ding weten we wel, Apple heeft al patenten aangevraagd waarbij ingebouwde biometrische sensoren een rol spelen, mogelijk dat de AirPods op den duur bijvoorbeeld de metingen van de Apple Watch gaan aanvullen.

https://www.macfreak.nl/modules/news/images/zArt.AirPodsProFloatingAboveCase.jpg
De Apple-devices die dit decennium bepaaldenKlik hier voor informatie over het onder de aandacht brengen van producten of diensten op MacFreak.