
Ook na je overlijden kan een smartwatch nuttig zijn
Er zijn hier op MacFreak al vaak verhalen voorbij gekomen over hoe een Apple Watch mensen helpt, bijvoorbeeld
bij het skiën, of bij
het stoppen met drinken en
andere manieren dat het levens kan redden. Maar verrassend is dat zelfs na je overlijden een smartwatch nuttig kan zijn.
Niet het eerste waar de meesten van ons meteen aan zullen denken, maar onderzoekers van het Nederlands Forensisch Instituut (NFI)
zijn er blij mee.

Ook na je overlijden kan een smartwatch nuttig zijn
Want waar het tijdsstip van overlijden tot nu door het NFI werd vastgesteld door het meten van de temperatuur was dat nooit een erg exacte methode, want de marge daarvan is al snel een paar uur. Omdat smartwatches naast de hartslag ook gegevens over beweging of de zuurstofinhoud van het bloed registreren kan het tijdstip van overlijden op een half uur nauwkeurig worden vastgesteld.
Om dit te onderzoeken werd gevraagd aan mensen die voor euthanasie kozen of ze een smartwatch wilden dragen. Deze werd ongeveer vier uur voor het overlijden omgedaan, het exacte moment van overlijden werd door de euthanasie-arts genoteerd en een half uur later werd de smartwatch weer afgedaan.
Natuurlijk is dit vooral relevant bij strafzaken, daarbij kan het voor de reconstructie erg belangrijk zijn om te weten hoe laat iemand overleed. Maar het kan ook helpen bij rouwverwerking, het tijdsstip kan tenslotte ook iets zeggen over de plaats en de doodsoorzaak.