geplaatst door: Robert
https://www.macfreak.nl/modules/news/images/ARM-logo-icoon.jpg
NVIDIA koopt Arm, zou geen probleem voor Apple moeten zijn
Er waren al een tijdje gesprekken gaande tussen de Japanse eigenaar van Arm en NVIDIA, inmiddels is de deal rond. Dat betekent dat NVIDIA voor 40 miljard dollar de nieuwe eigenaar wordt, voor de bedrijven die gebruik maken van Arm-chips zou niets moeten veranderen wat betreft de licenties.

Arm-processors kennen we onder andere als het hart van de iPhone, iPad en iPod touch, tijdens de WWDC 2020 kondigde Apple aan ook Macs met deze processors uit te brengen. De ontwikkeling van Apple’s eigen Arm-processors gaat al een tijd erg goed, niet alleen leveren ze steeds meer kracht bij een laag stroomverbruik, het lukt ook om ieder jaar weer een betere versie uit te brengen.

https://www.macfreak.nl/modules/news/images/zArt.ArmNvidiaSamen.jpg
NVIDIA koopt Arm, zou geen probleem voor Apple moeten zijn


Intel heeft in de afgelopen jaren op beide gebieden problemen: deadlines worden niet gehaald, terwijl de prestaties ten opzichte van het stroomgebruik achterlopen.

In het persbericht over deze overname maakt NVIDIA overduidelijk dat hun interesse in Arm vooral te maken heeft met AI (kunstmatige intelligentie). Ze willen ze bijvoorbeeld in Cambridge, waar Arm nu ook al zit, een research en educatie centrum hiervoor openen. Voor alle afnemers van Arm-processors zal vooral punt drie uit de samenvatting hieronder erg belangrijk zijn.

Citaat
  • Unites NVIDIA’s leadership in artificial intelligence with Arm’s vast computing ecosystem to drive innovation for all customers
  • NVIDIA will expand Arm’s R&D presence in Cambridge, UK, by establishing a world-class AI research and education center, and building an Arm/NVIDIA-powered AI supercomputer for groundbreaking research
  • NVIDIA will continue Arm’s open-licensing model and customer neutrality and expand Arm’s IP licensing portfolio with NVIDIA technology
  • Immediately accretive to NVIDIA’s non-GAAP gross margin and EPS
  • Consideration of $40 billion to be met through a combination of NVIDIA shares and cash
Apple’s positie is anders dan de rest

Er zijn veel meer computermakers die Arm-processors gebruiken. Maar hoewel Apple de ARM64 instruction set gebruikt, gaat het bij Apple om processors die helemaal binnenshuis ontworpen zijn. En voor die instruction set zou Apple een eeuwigdurende licentie hebben.

Die unieke positie was mede ook de reden dat er geen interesse was om Arm over te nemen in Cupertino. Het zou erg veel extra hoofdbrekens gekost hebben, terwijl er geen voordelen tegenover stonden en het ze daar niet echt uitmaakt wie de eigenaar is van dat bedrijf.

Hieronder wat Simon Segars, de CEO van Arm, zei over deze overname:

Citaat
Arm and NVIDIA share a vision and passion that ubiquitous, energy-efficient computing will help address the world’s most pressing issues from climate change to healthcare, from agriculture to education. Delivering on this vision requires new approaches to hardware and software and a long-term commitment to research and development. By bringing together the technical strengths of our two companies we can accelerate our progress and create new solutions that will enable a global ecosystem of innovators. My management team and I are excited to be joining NVIDIA so we can write this next chapter together.


met dank aan forumlid ‘puk1980’, die dit nieuws als eerste meldde op het forum #ARM
MacFreak steunen en advertenties achter je laten? Word donateur.
Product of dienst op MacFreak onder de aandacht brengen? Kijk dan hier.
NVIDIA koopt Arm, zou geen probleem voor Apple moeten zijn
15 september 2020 - 22:12    reactie #1
geplaatst door: puk1980
https://tweakers.net/nieuws/172166/medeoprichter-arm-overname-door-nvidia-is-funest-voor-bedrijfsmodel-van-arm.html

Citaat

Medeoprichter Arm: overname door Nvidia is funest voor bedrijfsmodel van Arm

Een van de medeoprichters van Arm, Hermann Hauser, heeft zich in een open brief aan de Britse premier Boris Johnson kritisch uitgelaten over de geplande overname van Arm door Nvidia. Hij stelt onder meer dat de verkoop aan Nvidia het bedrijfsmodel van Arm zal vernietigen.

Hauser zegt in zijn open brief dat Arm nu een 'Zwitserland van de halfgeleiderindustrie' is, waarbij het de ruim vijfhonderd afnemers evenwichtig behandelt. Het merendeel van deze afnemers zijn volgens Hauser concurrenten van Nvidia. De medeoprichter is bang dat Nvidia na de overname een voorkeursbehandeling krijgt van Arm, ten nadele van de concurrentie van Nvidia. Dit zou volgens Hauser de basis van het bedrijfsmodel van het Britse bedrijf 'vernietigen'.

meer ...
Certified Terminal Guru.
NVIDIA koopt Arm, zou geen probleem voor Apple moeten zijn
17 september 2020 - 21:54    reactie #2
geplaatst door: GeorgeM
@puk1980: interessant leesvoer, maar weet zo zeker of zo'n verhaal weerklank krijgt bij een toezichthouder.

Die zal (denk ik) hoogstens op wat extra voorwaarden aandringen.
NVIDIA koopt Arm, zou geen probleem voor Apple moeten zijn
3 december 2021 - 10:30    reactie #3
geplaatst door: puk1980
Certified Terminal Guru.
NVIDIA koopt Arm, zou geen probleem voor Apple moeten zijn
3 december 2021 - 10:42    reactie #4
geplaatst door: GeorgeM
@puk1980: ik heb in het nieuwe draadje gereageerd.