
Onderzoek naar Microsoft laat vreemde effecten zien
Microsoft bracht in 1983 voor het eerst de tekstverwerker Word uit, in 1985 volgde de spreadsheet-app Excel en PowerPoint was in 1987 voor het eerst beschikbaar voor het grote publiek. En paar jaar later bundelde Microsoft deze drie apps samen in de Office-suite.
Maar wil een suite relevant blijven dan zal deze aangepast moeten worden aan de actualiteit, bijvoorbeeld door een andere app er aan toe te voegen.
Een erg logische keuze daarbij was natuurlijk
Teams, sinds Corona wordt er immers meer op afstand vergaderd. Daarbij is dat niet alleen een goede keuze voor Microsoft, iedere verplaatsing die daarmee wordt bespaard is een kleine bijdrage voor het milieu.
Maar wie denkt dat dit alles logisch is heeft buiten de EU en de regels rond het schenden van concurrentieregels gerekend, inmiddels heeft de EU
laten weten dat het vindt dat ‘Microsoft de antitrustregels van de EU heeft overtreden door zijn communicatie- en samenwerkingsproduct Teams te koppelen aan zijn populaire productiviteitstoepassingen die deel uitmaken van zijn zakelijke suites Office 365 en Microsoft 365’.
Hieronder de vertaling van de essentie van de aanklacht:
De Commissie is met name bezorgd dat Microsoft Teams een distributievoordeel kan hebben gekregen door klanten niet de keuze te geven of zij al dan niet toegang tot Teams willen krijgen wanneer zij zich abonneren op hun SaaS-productiviteitsapplicaties. Dit voordeel kan nog zijn versterkt door beperkingen inzake de interoperabiliteit tussen de concurrenten van Teams en het aanbod van Microsoft. De gedragingen kunnen de concurrenten van Teams hebben belet om te concurreren, en op hun beurt te innoveren, ten nadele van de klanten in de Europese Economische Ruimte.
We hebben het hier niet over een relatief gesloten systeem als iOS, maar over Windows, veel opener kan een systeem niet zijn. Dat betekent dus ook dat er ruime concurrentie is, bijvoorbeeld van
Zoom.
Daarbij is het ook nog de moeite om op te merken dat Microsoft na eerdere bezwaren van de EU Teams al uit meerdere combinaties had verwijderd, maar dat was kennelijk niet voldoende.
Het begint er dus steeds meer op te lijken dat de EU de regels gebruikt om er zeker van te zijn dat de grootste tech-bedrijven ter wereld hun top-positie zullen verliezen. En dan niet alleen door eerlijke concurrentie, maar ook door ze minimaal met één arm op hun rug gebonden te laten opereren.