Onderzoek naar Microsoft laat vreemde effecten zien
3 juli 2024 - 20:58    reactie #25
geplaatst door: nnsa
Slack, Zoom ed. zijn voor bedrijfsmatig gebruik niet gratis
Zelfde geldt voor Microsoft Teams. Die is gratis te gebruiken (met beperkingen) of bedrijfsmatig en dan betalen per gebruikers account.
Ⓒnnsa(i)-2025
Onderzoek naar Microsoft laat vreemde effecten zien
3 juli 2024 - 21:13    reactie #26
geplaatst door: Ome Kor
Zover als ik weet zit Teams in het Office 365 abonnement, als dat niet zo is hoor ik het graag.
Onderzoek naar Microsoft laat vreemde effecten zien
3 juli 2024 - 21:27    reactie #27
geplaatst door: nnsa
Zover als ik weet zit Teams in het Office 365 abonnement, als dat niet zo is hoor ik het graag.
(Helaas) Dat is niet (altijd) zo:

https://www.microsoft.com/nl-nl/microsoft-365/get-started-with-office-2021?market=nl
Bewerkt: 3 juli 2024 - 21:41 door nnsa
Ⓒnnsa(i)-2025
Onderzoek naar Microsoft laat vreemde effecten zien
3 juli 2024 - 21:45    reactie #28
geplaatst door: Ome Kor
Dat klopt je hebt gelijk, dat is nu niet meer zo. Dat was het wel:
https://www.agconnect.nl/business/toepassingen/microsoft-teams-en-office-wereldwijd-los-van-elkaar-verkocht

Citaat: "Teams werd in 2017 gratis aan Office 365 toegevoegd. Tijdens de coronapandemie werden videovergaderingen vervolgens erg populair. Andere bedrijven die vergelijkbare diensten aanboden klaagden daarop dat Teams een oneerlijk voordeel had doordat het was gebundeld met andere Microsoft-diensten."

Dat zal dan wel de reden zijn van het in het artikel van Robert genoemde onderzoek van de EU.
Onderzoek naar Microsoft laat vreemde effecten zien
3 juli 2024 - 22:03    reactie #29
geplaatst door: doctor_apple
Dat de wereld onder macOS of Windows heel anders uit kan zien weten we natuurlijk als geen ander, macOS is (in bepaalde gevallen gelukkig) geen Windows. Het punt is dat Microsoft Office onder macOS toch echt een ander beestje is als Microsoft Office onder Windows. Niet alleen de software an sich, maar ook de wijze hoe de software wordt gedistribueerd.

Nu wil het feit dat onder Windows de distributie van Microsoft Office echt een veelvoud aan mogelijkheden kent. Als (ouderwetse) DVD-ROM, zij het niet voor iedereen toegankelijk of beschikbaar, als speciale download voor heel grote organisaties (ISO Distributie), als download via je Microsoft Account (zonder abonnement, maar wel gekochte Office Licentie) OF ... als onderdeel van je Microsoft 365 abonnement.

En er zijn nogal wat verschillen tussen de versies. Niet alleen in support, maar ook in mogelijkheden. Zo kennen bepaalde edities enkel een basis-ondersteuning van Microsoft 365 en geen AI. Andere versies hebben ondersteuning voor Microsoft 365, maar geen AI en weer andere versies hebben zowel 365 ondersteuning als CoPilot ingebouwd in Office, naast nog wat andere verschillen.

Ook layout technisch zijn er wat verschillen. Maar het meest belangrijke: een aantal van die distributies hebben in zijn geheel geen mogelijkheid om Teams (of Lync zoals het vroeger heette) uit de installatie te schrappen. Of je installeert Office met Teams, of niets ...

Bij weer andere distributies moet je bepaalde extra handelingen verrichten om Teams eruit te filteren en (weliswaar legaal, maar met een omweg) een nieuw installatie-bestand genereren, zonder Teams. Langs deze weg kun je dan ook andere onderdelen eruit filteren, zoals Microsoft Access, Microsoft Publisher, -Outlook of kiezen om één enkel onderdeel, zoals Word of Excel, te installeren.

Alleen is dat dus niet mogelijk met alle edities, en wederom: niet zonder "slag of stoot" mogelijk.

En deze bundeling van toepassingen zit de EU toch enigszins dwars. Wat dat betreft, is er wel wat voor te zeggen. Ik ken genoeg gebruikers die als iets "standaard toch aanwezig is", en zeker van een grote leverancier niet verder kijken en dit gebruiken.

Het verhaal gaat nog een stuk verder, maar laten we het hier bij dit houden. (Nu al een) Lang verhaal kort: Microsoft Office zou best eens uit elkaar getrokken mogen worden wat mij betreft. Er zijn opties onder Windows, en ook Windows kun je best zonder Account gebruiken, maar wederom: enige IT kennis is nodig en niet "standaard".

Ben niet ten einde gelukkig met alles wat de EU doet, maar ik denk dat de intentie niet verkeerd is. En ben van mening dat we als Europe een flinke steek hebben laten vallen. Of dit nu Nederland, Duitsland, Frankrijk of welk land dan ook is. Onze IT industrie, en zeker software industrie is natuurlijk een schijntje van wat de Amerikaanse industrie is.

We hebben nauwelijks fatsoenlijke (Europese) besturingssystemen. En hetgeen wat we hebben is nogal "blijven hangen", "Linux" of "vreemd" op z'n best. Kantoorsoftware-gewijs is het niet veel beter. Evenals samenwerkingssoftware in de cloud. Goed, er is Nextcloud, een goede stap, maar niet een volwaardig (stabiel) alternatief. Zelfde geldt voor ProxMox en nog een paar titels.

Tijd voor de nodige ontwikkeling, maar in het huidige klimaat, wie heeft er zin in ?

Onderzoek naar Microsoft laat vreemde effecten zien
3 juli 2024 - 22:23    reactie #30
geplaatst door: boiing
Alleen is dat dus niet mogelijk met alle edities, en wederom: niet zonder "slag of stoot" mogelijk.
Lang verhaal, maar ik heb me intussen ook iets verder ingelezen. MS Office voor de Mac is inderdaad niet hetzelfde als de Windows versie. En bij de distributies voor bedrijven ligt het nog ingewikkelder, het gaat dan blijkbaar niet meer om een eenvoudig vinkje wel/niet installeren. Wist ik niet! Ik denk met voortschrijdend inzicht dat de zaak van de EU vs Microsoft in dit geval dan ook niet zozeer de gewone consument betreft, waar dat in de DMA zaken wel het geval is.
The amount of energy needed to refute bullshit is an order of magnitude bigger than that needed to produce it (Brandolini's Law)
Onderzoek naar Microsoft laat vreemde effecten zien
4 juli 2024 - 08:36    reactie #31
geplaatst door: sdequack
Ook in de DMA zaken gaat het niet zozeer om de consument.  Daarin wordt nadruk gelegd op de poortwachterfunctie van big tech en dat heeft pas in tweede instantie met de consument te maken.
geen onderschrift
Onderzoek naar Microsoft laat vreemde effecten zien
4 juli 2024 - 09:04    reactie #32
geplaatst door: ouwemac
We moeten vooral niet vergeten dat de EU in de 1ste plaats opgericht is om handelsbarrières te slechten tussen de landen ervan. Een grote markt.
Toen kwam internet uit de VS en overspoelde de wereld.
Wat de Europese Commissie daarna is gaan doen is met horten en stoten, regels opstellen om de macht van de voornamelijk Amerikaanse bedrijven te beteugelen.
Daar maken ze fouten bij en minder goede wetten. Het blijft mensenwerk natuurlijk.

Enne…. Ik aarzel even: misschien is er ook sprake van persoonlijke motieven soms, misschien een beetje. Het blijven mensen nietwaar.
Toch vind ik het niets toevoegen aan de discussie als iemand dat soort argumenten gebruikt.
Het klinkt in mijn oren alsof je jouw betoog sterker wilt maken.

Een beetje zoals nu gebeurt bij Joe Biden, bij dat zwakke begin van zijn debat met die andere vent, die leugenaar. Het is net of alles wat hij gedaan heeft niet meer meetelt
Gechargeerd deze vergelijking? Absoluut, maar begrijp je de geest van wat ik wil zeggen? :tounge:
…….
Onderzoek naar Microsoft laat vreemde effecten zien
4 juli 2024 - 09:07    reactie #33
geplaatst door: boiing
Ook in de DMA zaken gaat het niet zozeer om de consument.
Ik verwoordde het misschien niet helemaal goed: ik bedoelde '.. in het (uiteindelijke) belang van de consument'.

Citaat
The DMA is a European Union Regulation that empowers citizens to navigate the digital landscape with more choice and flexibility.
.. zegt de EU. In het EU vs Microsoft verhaal gaat het om vrije concurrentie tussen bedrijven en zoals inmiddels blijkt om restricties van MS in de bedrijfs-distributies van Office. Waarschijnlijk de reden dat de EU hier niet de DMA inzet maar die andere wet.
The amount of energy needed to refute bullshit is an order of magnitude bigger than that needed to produce it (Brandolini's Law)
Onderzoek naar Microsoft laat vreemde effecten zien
4 juli 2024 - 15:27    reactie #34
geplaatst door: SmurfGTL
Het gaat ook niet om de consumenten markt, maar om de zakelijke markt. Bedrijven zoals Slack en Zoom kunnen niet concurreren tegen een product dat meegeleverd wordt met Office. De kosten van Teams worden door Microsoft verwerkt in de prijs van Office, dat pakket (Excel, Word en Powerpoint) is een de facto standaard in het bedrijfsleven.

Mijn werkgever gebruikt anderzijds gewoon Google Workspace. Zowel voor cloud opslag, documenten, spreadsheets en ook Google Meet maakt deel uit van dit pakket.

Wat staat er nog wel op onze bedrijfs PC's? Word & Excel 2010, destijds een gekochte licentie voor dat ene documentje per jaar dat toch niet met Google samenwerkt - en Teams.
Maar dan wel Teams waarmee we kunnen aansluiten in een vergadering van derden dus ik vermoed dat dit gratis of bijna gratis is.
iMac late 2017 - 21,5" - i5 iMac late 2013 - 21,5" - i5  iPhone SE 2016  iPhone 13 mini  iPad Air 3 WiFi  iPod nano 7  en nog wat Windows en Android dingen.
Onderzoek naar Microsoft laat vreemde effecten zien
4 juli 2024 - 16:54    reactie #35
geplaatst door: ICT Consultant
MS Teams op de desktop is gratis. Je hebt er alleen iets aan als je een abonnement bij MS hebt of server hebt waar je verbinding mee kunt maken. Heb je dat niet, dan kun je alleen (als gast) aansluiten bij Teams vergaderingen van bedrijven met een Teams abonnement (of een Teams server, als opvolger van een Lync server, als dat nog bestaat).