https://www.macfreak.nl/modules/news/images/macOS-Catalina-icoon.jpg
Opstartschijven maken met firmlinks werkt niet in macOS 10.15.5
Tot nu toe werd door het programma Carbon Copy Cloner bij het maken van een backup waar je ook van  kan opstarten gebruik gemaakt van een zogenaamde firmlink. De makers van CCC waren dan ook niet erg blij toen ze merkten dat dit niet meer werkte in de beta-versie van macOS 10.15.5 Catalina.

En dus deden ze een melding van wat iets waarvan ze dachten dat het een bug was, inmiddels zijn ze daar minder zeker van. In een blog-post hierover vragen ze zich hardop af of Apple vanaf nu misschien firmlinks expres weglaat om zo macOS veiliger te maken. Het vreemde is dat als de software probeert een SF_FIRMLINK vlag aan te maken het systeem doet alsof het werkt, terwijl dat niet zo is. Omdat er op dat moment geen enkele foutmelding komt, lijkt het op dit moment toch om een bug te gaan, maar niemand buiten Apple weet dit zeker.

https://www.macfreak.nl/modules/news/images/zArt.CarbonCopyClonerInterfaceMetPijl.jpg
Opstartschijven maken met firmlinks werkt niet in macOS 10.15.5


Gelukkig is dit vooral een probleem voor de makers van Carbon Copy Cloner. Voor ons, de eindgebruikers, is er al een oplossing. Die is te vinden in deze blog-post, en bestaat uit de volgende stappen:

  • Haal CCC 5.1.18 beta naar binnen en zet die in de Programma-map
  • Als er bij “Bron” al een volume staat klik dan op het kruisje om die te verwijderen (zie afbeelding hierboven)
  • Kies het bron-volume opnieuw

Dat het de beta-versie van Carbon Copy Cloner in macOS 10.15.5 toch lukt om een backup te maken komt omdat er nu gebruik wordt gemaakt Apple’s eigen Software Restore (ASR) utility. Of andere methodes om een backup waar je ook van kan opstarten ook gebruik maken van firmlinks is op dit moment niet bekend. #macOS
geplaatst door: Robert