En dan is er in Nederland nog een redelijk percentage een beetje bewust van de noodzaak om te minderen met dat soort zaken, in onze buurlanden ligt dat (volgens mij) een stuk lager.
Zo kan je in Nederland bijvoorbeeld nauwelijks nog een restaurant vinden zonder een vega-optie op het menu. Dat is bij onze zuider- en oosterburen nog lang niet zo.
Nou, nee ... Eigenlijk zijn hier ook iets andere zaken die een rol spelen. Bevolkingsdichtheid, (mix van) culturen, inkomensniveaus zijn hier overigens eveneens van belang. Verder is er ook zo-iets als de trend.
Naar mijn weten doet Nederland het qua restaurants inderdaad goed. Maar datzelfde geldt voor Oostenrijk, Zwitserland en Zweden (gelijk niveau als Nederland naar mijn weten). Echter, Tsjechië, Portugal, Engeland doen het weer stukken beter ... Maar daar geldt ook ... Dat kan per generatie verschillen.
Zo las ik in verschillende artikellen dat "vlees-vrij" bij de 18/19 jarige Fransen uitkomt op ongeveer 11% van deze groep. Absoluut niet slecht.
Maar Duitsland doet het, samen met Zweden, hartstikke goed. 10% zegt vegetarisch te zijn en dit is al reeds een trend die jaren gaande is daar. Veel wijst erop dat ze de 12% binnenkort gaan halen. Maar zelfs in een land als Polen is ongeveer 8% vegetarisch.
Nederland doet het prima, maar is geen koploper. Ook terug te zien in de zoektermen inzake Veganisme, Vegatarisch eten en gerelateerde zoektermen:
PETA is blij met AppleLet op de aantallen zijn gecorrigeerd naar bevolkingsomvang van een bepaald land. Oftewel, men kijkt naar percentages, niet naar absolute cijfers.
MAAR, Waar Nederland een ongekend grote sprong heeft gemaakt is in het feit dat in vrijwel elke categorie een alternatief geboden wordt. Evenals bijvoorbeeld "kaas van 't plantje" ipv "koe, schaap of geit". Dus ik denk dat het een iets genuanceerder verhaal is. Ontegenzeggelijk waar dat er nu veel aandacht voor is. We doen het goed, maar dat wil niet zeggen dat de buurlanden het nu dramatisch doen.
Daarnaast zijn er nogal wat andere zaken die bij de buren eerder hun doorgang vonden of gewoon niet gebruikelijk zijn.
Wel eens naar de hoeveelheid "kant en klaar" voedsel vergeleken met het buitenland? Evenals het aantal Bakjes, kleinverpakkingen?
(Nog steeds) heb ik moeite met zaken als 'Garnalen' of Noten die je (zelf) moet scheppen in Frankrijk of Polen in de Supermarkt, of - in de meeste suppers - een volledige afwezigheid van plastic zakjes voor groentes ...
Ik kan me herinneren dat reeds in 2018/2019 ik in de Lidl in Duitsland overal herbruikbare netjes voor Groente en Fruit zag in de supers, terwijl elke komkommer in Nederland nog van het "plastic condoompje" werd voorzien ...
Kortom, veel heeft (vermoed ik) te maken met perceptie ... Maar het is wel zo, dat ik veelal als ik Nederland ben een redelijk euphorische toon hoor ten aanzien van hoe goed "we het doen" ... Natuurlijk, in het buitenland verkoop ik "Nederland" als prachtland, maar na toch redelijk wat vergelijkingsmateriaal te hebben zou ik toch echt denken dat meer realisme mogelijk ook de ondernemersgeest weer wat kan aanwakkeren.
Er is nog zoveel wat beter kan ... Maar zoals met alles, en ook bij de buren overigens, het gaat veelal in vlagen.
Nederland doet het goed. Maar de buren doen het dus zeker niet slecht(er). Er zijn natuurlijk van die Bolwerken, zoals Spanje bijvoorbeeld ... Maar ook dat gaat een keer veranderen. Het is wachten op een (economische) crisis.