geplaatst door: Robert
https://www.macfreak.nl/modules/news/images/MacBookPro-TouchBar2016.jpg
Petitie aan Apple voor vervanging toetsenbord MacBook Pro (Upd.)
In oktober van het afgelopen jaar signaleerden we hier op MacFreak al dat er meerdere mensen zijn die grote problemen ervaren met het toetsenbord van de recente MacBook Pro modellen uit 2016 en 2017.

Recent publiceerde AppleInsider een onderzoekje waaruit naar voren kwam dat de modellen uit 2016 twee keer zoveel problemen hebben met het toetsenbord dan de modellen daarvoor. De modellen uit 2017 presteerden daarin wel iets beter, maar jammer genoeg niet heel erg veel.


Het onderzoekje van AppleInsider is te klein om er definitieve conclusies aan te verbinden, maar gekoppeld met de ervaringen die je in het eerdere nieuwsbericht kan lezen lijkt er toch wel degelijk wat aan de hand.

Petitie

Een aantal mensen die aanhoudend last hebben van dit probleem hebben nu een petitie opgestart waarin Apple gevraagd wordt om niet meer goed werkende toetsenborden in deze MacBook Pro modellen te vervangen door een compleet ander en goed werkend toetsenbord.

Dus geen vervanging door een nieuwe versie van hetzelfde toetsenbord, maar echt een compleet nieuw met een beter design.

Citaat
Apple, it's time: recall every MacBook Pro released since Late 2016, and replace the keyboards on all of them with new, redesigned keyboards that just work.

De petitie is op het moment dat dit geschreven wordt door 2.945 mensen ondertekend, het doel op dit moment is 5.000. Willen ze echt indruk maken bij Apple dan zal dat aantal waarschijnlijk nog wel wat hoger mogen uitvallen.

Toekomst

Ondertussen wordt er bij Apple hard gewerkt aan compleet nieuwe ideeën en designs voor toetsenborden, het is te hopen dat daar snel wat uitkomt, zeker als Apples' drang om laptops almaar dunner en lichter te maken steeds verder gaat.


Update: Inmiddels is er een zogenaamde 'class action' begonnen tegen Apple, dat is een rechtszaak uit naam van meerdere mensen waarbij ook anderen aan kunnen sluiten. De tekst van deze aanklacht is hier te lezen.


Het nieuws op MacFreak wordt gesponsord door Upgreatest (ssd upgrades op locatie)
Je product of dienst op MacFreak onder de aandacht brengen? Klik dan hier.
geplaatst door: Brinky
Ik moet zeggen dat die nieuwe MacBooks er mooi uitzien, maar dit soort euvels en het ontbreken van allerlei ingangen weerhoudt mij er van om een nieuwe aan te schaffen. Dan maar een paar seconden langer wachten met video renderen op mijn macbook 2014
geplaatst door: Kapotlood
Die heb ik gelijk getekend... ik heb zelf ook problemen met dat toetsenbord, hoewel ik blij ben dat ik vooral een extern toetsenbord gebruik (en de laptop als "desktop" gebruik).

De "W" reageert bij mij niet altijd even goed, en de rechter pijltjes toets -> slaat bij mij regelmatig dubbel aan. Het vervelende is dat als ik een chat start bij Apple, ze steevast vragen of ik al een SMC reset e.d. heb geprobeerd... alsof dat het stofje of het hárdware probleem van die toetsen oplost.

Ik ga binnenkort contact opnemen met Amac met m'n AppleCare in de hand, en vragen of ze dit onder garantie gaan oplossen. Ben benieuwd wat me dat gaat kosten, want als ik Apple zo hoor tijdens de chat, ontkennen ze in alle toonaarden dat dit probleem een ontwerpfout is.
geplaatst door: HEXDIY
Het is bij Apple standaard beleid om zo lang mogelijk ontwerpfouten te ontkennen.

Voor "extended warranties" is blijkbaar oneindig veel gezaag nodig op fora allerhande, niet in het minst op Apple Support > Discussions.

En petities zoals deze.

Valt te hopen dat ze deze keer weer eens toegeven...
Bewerkt: 4 mei 2018 - 23:30 door HEXDIY
If it ain't broke, don't fix it! Recycle the planet, we're gonna need it! Think different, think twice, Apple!
M1 is a success! Please do not forget Mac OS.
geplaatst door: fred44nl
Het is bij Apple standaard beleid om zo lang mogelijk ontwerpfouten te erkennen.

je bedoelt waarschijnlijk ontkennen.
 MacBook Air (2020) - 13" - i7 - 256 GB SSD -  Catalina
geplaatst door: mvt
Ik ben zeer tevreden over mijn MacBook Pro 13” 2016. Deze heb ik overgenomen van iemand die 4x door een ASP het keyboard heeft laten vervangen. Ik heb nog nooit een probleem gehad met plakkende toetsen.

Saillant detail, Apple wilde deze MacBook niet omruilen voor een nieuwe na 4 repairs. Ze redeneren dat 2 van de 4 repairs herhaalstoringen waren. Dat wil zeggen dat er minimaal een X periode tussen elke reparatie had moeten zitten. Bij 2 repairs was het binnen een dag duidelijk dat het niet opgelost was.
geplaatst door: fred44nl
Bij mijn MacBook Pro 13" komt er zo nu en dan een krakend geluidje van onder de een of andere toets. dan zit er waarschijnlijk een kruimeltje of zoiets tussen. soms heb ik ook een toets die niet goed ingedrukt kan worden. het lijkt er op dat er dan een beetje te veel stof tussen het mechanisme zit.

Toetsen die helemaal niet meer werken of werkten heb ik gelukkig nog niet gehad.

Het meest storende vind ik persoonlijk het geluid dat het toetsenbord maakt. Het lijkt vaak wel een laptopje van € 300,-- of zoiets.
 MacBook Air (2020) - 13" - i7 - 256 GB SSD -  Catalina
geplaatst door: de Redactie
Er is een update bij dit nieuwsbericht gezet.
geplaatst door: boni
Het meest storende vind ik persoonlijk het geluid dat het toetsenbord maakt. Het lijkt vaak wel een laptopje van € 300,-- of zoiets.
takke-takke-takke-takke-takke-tak...
 :biggrin: