geplaatst door: Robert
https://www.macfreak.nl/modules/news/images/Photomator-icoon.jpg
Pixelmator Photo heet nu Photomator, komt ook naar de Mac (Upd.)
Naast Pixelmator Pro was er ook altijd al een versie voor de iPhone en iPad, die tot nu toe Pixelmator Photo heette. Deze is nu niet alleen omgedoopt naar Photomator, maar die heeft ook een meteen een heleboel functies erbij gekregen, en de reacties zijn erg enthousiast.

En daar stoppen de plannen niet, op deze pagina van Pixelmator zelf kunnen we lezen dat er binnenkort ook een versie voor de Mac komt. En als je wil kan je jezelf daar ook meteen inschrijven voor het bèta-programma van deze versie van Photomator voor macOS. Het lijkt er op dat Photomator dan de makkelijk te bedienen versie wordt voor het grote publiek, en Pixelmator Pro blijft voor iedereen die meer wil.

https://www.macfreak.nl/modules/news/images/zArt.PhotomatorMacBook.jpg
Pixelmator Photo heet nu Photomator, komt ook naar de Mac (Upd.)


Dat het allemaal één familie is wordt ook duidelijk op diezelfde pagina van Photomator, want je kan ook zien dat Photomator 13 ‘Presets’ heeft die van Pixelmator Pro afkomstig zijn. Daarbij vind je bijvoorbeeld de optie om foto’s om te zetten naar zwart-wit, ze een vintage-look geven of landschapsfoto’s veel indrukwekkender maken.

https://www.macfreak.nl/modules/news/images/zArt.PhotomatorMacBookiPadiPhone.jpg
Pixelmator Photo heet nu Photomator, komt ook naar de Mac (Upd.)


En het idee van één familie is natuurlijk ook door te trekken als straks Photomator beschikbaar is op iPad, iPhone en Mac. Het ligt dan voor de hand dat er opties komen waardoor je op alle devices je foto's kan bewerken, en bijvoorbeeld op het ene device kan beginnen, en op het andere het kan afmaken.


met dank aan forumlid ‘MacGB’, die dit nieuws als eerste meldde


Update: inmiddels is het zover: na de eerdere aankondiging is Photomator nu ook voor macOS beschikbaar en in de Mac App Store te vinden. De in-app aankopen zijn de volgende, waarbij het Exclusive Lifetime Offer zeker de moeite waard lijkt als dit de app voor jou is.

Citaat
  • Exclusive Lifetime Offer: € 69,99
  • Yearly Subscription: € 34,99
  • Monthly Subscription: € 5,49
  • Lifetime: € 99,99#PixelmatorPro #Photomator
Klik hier voor informatie over het onder de aandacht brengen van producten of diensten op MacFreak.
geplaatst door: MacGB
Dank Robert voor het oppikken van dit bericht.
Alhoewel alle info natuurlijk op de site van Pixelmator te vinden is, ter verduidelijking van deze spectaculaire update hier wat extra informatie.

Een van de belangrijkste nieuwe toepassingen, los van een aantal andere verbeteringen, is de mogelijkheid tot locale aanpassingen in je foto, enerzijds door eigen selecties (brushes), maar ook door de AI gedreven detectie van voorwerp/personen; achtergrond en lucht (sky), lineair en radial gradient, selectieve kleur etc. Dit alles door een erg eenvoudige manier om (ongemerkt/intuïtief) met lagen te werken. De fotobewerking- tools zijn eigenlijk gelijk aan de functies in Pixelmator Pro. Inclusief de resolutie verbetering, ruisvermindering, clarity en texture aanpassingen (die laatsten zelfs apart voor shadows, midtones en highlights).

Fotomanipulaties (m.u.v object verwijderen en spothealing), zijn niet mogelijk.

Een enthousiaste fan 😉
Bewerkt: 20 april 2023 - 12:10 door MacGB

geplaatst door: de Redactie
Er is een update bij dit nieuwsbericht gezet.
geplaatst door: Cesar
Naar mijn ervaring heeft Pixelmator Pro en Photomator wel een groot nadeel.
Ze maken namelijk gebruik van de in het OS ingebakken raw engine van Apple.
https://support.apple.com/en-us/HT213267

Ik gebruik Fuji als camera materiaal. Dat zou ondersteund worden MAAR enkel de uncompressed RAW formaat. Dat wil zeggen dubbel zo grote bestands groottes.

Met mijn DNG bestanden uit mijn drone heb ik een nog veel groter probleem. Bij het openen in Pixelmator pro of Photomator bevind zich er een terugkerend regenboogkleuren patroon in de afbeelding. Zo ook in de preview vanuit finder. Onwerkbaar dus.

Open ik dit met de adobe ACR engine en alles ziet er netjes uit.

Hoe snel Apple nieuwe camera's ondersteund weet ik niet, maar bij Adobe is dit wel in orde.
geplaatst door: GeorgeM
Heb je dit Apple al laten weten?

https://www.apple.com/feedback
geplaatst door: MacGB
@ Cesar.
Dat nadeel heeft natuurlijk ook een voordeel. Deze programma’s werken werkelijk naadloos samen met Apple Photo’s, dat doet behalve RawPower geen enkel programma. Als je Apple Photo’s dus als DAM gebruikt is het een mooie optie.
Compressed Raw is natuurlijk, dat zegt de naam al, geen full Raw meer. Er zijn meerdere camera’s die deze truc ook gebruiken (inclusief Apple met zijn “Pro-res” formaat. Resultaat is dat de meeste fotoprogramma’s dat dus niet bijhouden. Er zijn maar weinig programma’s die dat voor iedere camera, met weer een nieuw formaat voor elkaar krijgen (ook Adobe niet).
Mocht je een goede Raw-editor zoeken die ook compressed Raw van Fuji ondersteund, zou je eens hier kunnen kijken https://www.gentlemencoders.com/
Eenmalig betalen, geen abo’s, volledige integratie met Apple Photo’s op Mac, IOS en iCloud. Ook als standalone app te gebruiken.
Het is helaas zo dat er altijd wel een functie is, of een camera dan wel specifieke lens  die niet volledig door ieder ,op zichzelf prima, programma ondersteund wordt. Keuze stress 😏,  begint helaas zelfs al bij de camera 😒