
... Daar hier wat tijd vrij is gekomen om te testen, op dezelfde machine maar eens de volgende tests gedaan:
Mac Mini (2018)
- macOS Catalina
- macOS Big Sur
- OpenSUSE 15.2
- Windows 10 - 20H2
Allemaal native en niets met Hypervisors. Om te beginnen, geweldig dat dit alles draait op een machine. Voor mij een verademing om te kunnen switchen tussen macOS waar nodig (en gewenst) tussen Linux (waar nodig en gewenst) en/of Windows 10. Maar wel een paar opvallendheden.
Printer Ondersteuning
- macOS Catalina ... matig
- macOS Big Sur ... dramatisch
- OpenSUSE 15.2 ... redelijk tot goed
- Windows 10 ... Goed
Getest met HP inkjet, Canon bubblejet en Brother Laser printer en met verschillende scanners/MFC's.
Externe Schermen
- macOS Catalina ... Goed
- macOS Big Sur ... slecht
- OpenSUSE ... Goed
- Windows 10 ... Goed
2x LG, Philips, Sony schermen over Displayport, Thunderbolt, native HDMI en conversie van USB-C naar HDMI
Midi en Digitale Audio Apparatuur ondersteuning
- macOS Catalina ... matig tot goed
- macOS Big Sur ... koop maar alles nieuw, want geen ondersteuning
- OpenSUSE ... matig (open source ondersteuning)
- Windows 10 ... oude(re) 'troep' werkt net zo goed als toen
Oude Korg NS5R, Yamaha TX81Z en nog wat oude modules alsmede randapparatuur, waaronder audio recorders en muziekspelers (Sony Walkman, Olympus audio recorders, etc).
Backups maken en (belangrijker nog) werkende Restore
- macOS Catalina ... lastiger dan voorheen, maar het werkt
- macOS Big Sur ... nog lastiger dan bij Catalina, werkt niet in elke use case
- OpenSUSE ... bitcopy, filecopy, alles kan ... en werkt
- Windows 10 ... Werkt hartstikke goed
Ontwikkelomgeving (python, ruby en CLI toegang)
- macOS Catlina ... moeiza(a)m(er), maar werkend (te krijgen)
- macOS Big Sur ... werkt niet betrouwbaar (problemen met permissies)
- OpenSUSE ... werkt zoals het hoort
- Windows 10 ... werkt zoals het hoort
Verder valt het mij op, dat toch vele toepassingen problemen vertonen met macOS 11 en er onder de motorkap toch behoorlijk wat veranderdt is. Daarmee kostte het aanmerkelijk meer tijd om macOS Big Sur volledig 'geinstalleerd' en bovenal 'geconfigureerd' te krijgen dan macOS Catalina. Daar ik enige tijd er tussen uit ben geweest, was zowel Catalina en Big Sur "nieuw". Daar zat (voor mij) geen verschil. Wel de hoeveelheid reboots bij schone installatie en zoeken naar fixes, patches en work-arounds rondom Big Sur.
Maar het meest storende vind ik dat op EXACT dezelfde machine. EXACT dezelfde randapparatuur, zulke ONDERSCHEIDENDE verschillen zijn in ondersteuning, performantie en gebruik.
Waar een ouderwetse Canon P215 scanner
https://www.canon.nl/scanners/document-scanners/imageformula_p-215/specification.htmlonder windows 10 het gewoon blijft doen, is dat onder macOS niet het geval ... Ook het "handmatig" lostrekken van de driversoftware en proberen werkend te krijgen onder macOS lukt niet. Windows kent een "legacy modus" voor luie ontwikkelaars, maar daarmee werkt wel een hoop legacy apparatuur, zelfs onder de meest courante Windows 10 versie.
Maar niet bepaald grappig is dat de USB-C Thunderbolt video plug werkt onder alle OS'en behalve ... Big sur. Geen idee wat ze daar anders doen, maar het wil maar niet lukken. Wat nu als je voor je werk afhankelijk bent van de MacBook Pro en presentaties moet geven of met meerdere schermen moet werken (extern)?
Hoe dan ook, na wat testen besloten om de Mac Mini te blijven gebruiken met macOS Catalina en Windows 10 voor de dingen die echt niet onder macOS kunnen. Mogelijk dat bij een versie 11.5 of 11.6 we zover zijn dat we over kunnen

... Maar nu? nog even niet

Hier is de snelheid van het upgraden er gewoon uit. Niet zozeer enke geldelijk, maar ook de zin om maar steeds nieuwe hardware blijven kopen terwijl die het (nog) gewoon doet is een beetje weg. Wil ik die oudere hardware blijven gebruiken onder macOS, dan heb ik daar nog niet echt een oplossing voor gevonden.
Overigens valt mij iets op met de externe schermen: als ik de resolutie op 16:9 1920x1080 zet, dan werkt alles naar behoren. Moet het "native" of zelfs 4K dan gaat het mis onder Big sur. Weet niet of het in de overdracht of in de beveiliging (copy protection) zit.
We wachten af ... Maar dan wel op macOS Catalina.