geplaatst door: Robert
https://www.macfreak.nl/modules/news/images/BigSur-icoon.jpg
Problemen met Big Sur en externe schermen bij sommige gebruikers
Er zijn inmiddels twee updates voor macOS 11 Big Sur uit. Maar ook na de 11.1 en 11.2 updates blijken er nog steeds gebruikers te zijn waarbij externe schermen niet goed werken. In sommige gevallen werken ze helemaal niet, en bij sommigen hebben de updates het probleem zelfs erger gemaakt.

De ervaringen van mensen die hiermee problemen ondervinden zijn onder andere te lezen op Apple’s eigen Support Communities en op Reddit. En in de tweet hieronder is te lezen dat Apple Support er ook geen oplossing voor heeft, de enige ‘oplossing’ op dit moment is wachten op de 11.3 update. De ironie is dat de 11.2 update dit had moeten oplossen, dat is dus niet in alle gevallen gelukt.


Het gaat hierbij eigenlijk om twee verschillende problemen. Het eerste is dat de USB-C poorten een externe monitor helemaal niet ‘zien’., waardoor het aansturen van zo’n scherm simpelweg niet mogelijk is. Het lijkt er op dat het vooral gebeurt bij schermen met DisplayPort en HDMI aansluitingen die via een hub of een adapter aan de Mac verbonden zijn.


Het tweede probleem is dat in veel gevallen 4K schermen niet op 60 Hz kunnen werken, maar in plaats daarvan op 30 Hz blijven steken. Ook zijn er gevallen waarbij 4K schermen niet als een 4K scherm herkend worden, maar dat de Mac denkt dat het om een 1080p scherm gaat. #macOS #BigSur
Je product of dienst op MacFreak onder de aandacht brengen? Klik dan hier.
geplaatst door: HEXDIY
Moet ik het nog zeggen: welcome ( eens te meer) to cable hell!
Het ene ( in dit geval USB-C) kabeltje doet het wél, het andere niet.
Ik zie het verschil niet meer, hoor!

Proberen, en Systeemrapport openleggen is de boodschap, blijkbaar...
En dan hebben we het niet eens meer over drivers!
If it ain't broke, don't fix it! Recycle the planet, we're gonna need it! Think different, think twice, Apple!
M1 is a success! Please do not forget Mac OS.
geplaatst door: Spooter
Resolutie van een Dell 2415U wordt niet goed ondersteund na uit slaapstand te komen (de vensters ontwaken in 16:9 ipv 16:10 resolutie, het scherm als totaal wel op de volledige resolutie). Dus elke keer resizen van je vensters.

Irritant!!
geplaatst door: doctor_apple
 :sad: ... Daar hier wat tijd vrij is gekomen om te testen, op dezelfde machine maar eens de volgende tests gedaan:

Mac Mini (2018)

- macOS Catalina
- macOS Big Sur
- OpenSUSE 15.2
- Windows 10 - 20H2

Allemaal native en niets met Hypervisors. Om te beginnen, geweldig dat dit alles draait op een machine. Voor mij een verademing om te kunnen switchen tussen macOS waar nodig (en gewenst) tussen Linux (waar nodig en gewenst) en/of Windows 10. Maar wel een paar opvallendheden.

Printer Ondersteuning

- macOS Catalina ... matig
- macOS Big Sur ... dramatisch
- OpenSUSE 15.2 ... redelijk tot goed
- Windows 10 ... Goed

Getest met HP inkjet, Canon bubblejet en Brother Laser printer en met verschillende scanners/MFC's.

Externe Schermen

- macOS Catalina ... Goed
- macOS Big Sur ... slecht
- OpenSUSE ... Goed
- Windows 10 ... Goed

2x LG, Philips, Sony schermen over Displayport, Thunderbolt, native HDMI en conversie van USB-C naar HDMI

Midi en Digitale Audio Apparatuur ondersteuning

- macOS Catalina ... matig tot goed
- macOS Big Sur ... koop maar alles nieuw, want geen ondersteuning
- OpenSUSE ... matig (open source ondersteuning)
- Windows 10 ... oude(re) 'troep' werkt net zo goed als toen

Oude Korg NS5R, Yamaha TX81Z en nog wat oude modules alsmede randapparatuur, waaronder audio recorders en muziekspelers (Sony Walkman, Olympus audio recorders, etc).

Backups maken en (belangrijker nog) werkende Restore

- macOS Catalina ... lastiger dan voorheen, maar het werkt
- macOS Big Sur ... nog lastiger dan bij Catalina, werkt niet in elke use case
- OpenSUSE ... bitcopy, filecopy, alles kan ... en werkt
- Windows 10 ... Werkt hartstikke goed

Ontwikkelomgeving (python, ruby en CLI toegang)

- macOS Catlina ... moeiza(a)m(er), maar werkend (te krijgen)
- macOS Big Sur ... werkt niet betrouwbaar (problemen met permissies)
- OpenSUSE ... werkt zoals het hoort
- Windows 10 ... werkt zoals het hoort

Verder valt het mij op, dat toch vele toepassingen problemen vertonen met macOS 11 en er onder de motorkap toch behoorlijk wat veranderdt is. Daarmee kostte het aanmerkelijk meer tijd om macOS Big Sur volledig 'geinstalleerd' en bovenal 'geconfigureerd' te krijgen dan macOS Catalina. Daar ik enige tijd er tussen uit ben geweest, was zowel Catalina en Big Sur "nieuw". Daar zat (voor mij) geen verschil. Wel de hoeveelheid reboots bij schone installatie en zoeken naar fixes, patches en work-arounds rondom Big Sur.

Maar het meest storende vind ik dat op EXACT dezelfde machine. EXACT dezelfde randapparatuur, zulke ONDERSCHEIDENDE verschillen zijn in ondersteuning, performantie en gebruik.

Waar een ouderwetse Canon P215 scanner

https://www.canon.nl/scanners/document-scanners/imageformula_p-215/specification.html

onder windows 10 het gewoon blijft doen, is dat onder macOS niet het geval ... Ook het "handmatig" lostrekken van de driversoftware en proberen werkend te krijgen onder macOS lukt niet. Windows kent een "legacy modus" voor luie ontwikkelaars, maar daarmee werkt wel een hoop legacy apparatuur, zelfs onder de meest courante Windows 10 versie.

Maar niet bepaald grappig is dat de USB-C Thunderbolt video plug werkt onder alle OS'en behalve ... Big sur. Geen idee wat ze daar anders doen, maar het wil maar niet lukken. Wat nu als je voor je werk afhankelijk bent van de MacBook Pro en presentaties moet geven of met meerdere schermen moet werken (extern)?

Hoe dan ook, na wat testen besloten om de Mac Mini te blijven gebruiken met macOS Catalina en Windows 10 voor de dingen die echt niet onder macOS kunnen. Mogelijk dat bij een versie 11.5 of 11.6 we zover zijn dat we over kunnen  :thumbs-up: ... Maar nu? nog even niet  :thumbs-down:

Hier is de snelheid van het upgraden er gewoon uit. Niet zozeer enke geldelijk, maar ook de zin om maar steeds nieuwe hardware blijven kopen terwijl die het (nog) gewoon doet is een beetje weg. Wil ik die oudere hardware blijven gebruiken onder macOS, dan heb ik daar nog niet echt een oplossing voor gevonden.

Overigens valt mij iets op met de externe schermen: als ik de resolutie op 16:9 1920x1080 zet, dan werkt alles naar behoren. Moet het "native" of zelfs 4K dan gaat het mis onder Big sur. Weet niet of het in de overdracht of in de beveiliging (copy protection) zit.

We wachten af ... Maar dan wel op macOS Catalina.
geplaatst door: Cesar
Heb sinds week een Mac mini m1.
Super tevreden van. Mijn Epson ET-2650 en Surecolor P800 printers werken perfect.
Ik heb wel het Epson combo package gebruikt om de printers te installeren. Schijnt belangrijk te zijn om allesvan de printer driver te kunnen gebruiken.

Mijn externe Eizo scherm werkt ook perfect. Ook alleen met mijn usb-c naar displayport kabel kreeg ik de monitor niet uit slaapstand maar ik heb een Lacie 2big dock met een displayport aansluiting. Met een kabel van displayport naar displayport lukt het wel.

Dat kabels belangrijk zijn ook nog even een ervaring.
Op internet lees je vaak dat op apple M1 computers de gebruikelijke lees en schrijf snelheden van externe SSD's en HD's niet gehaald worden. Bij mij was dat ook niet zo. Met mijn originele Thunderbolt 3 kabel van mijn Lacie 2big dock kreeg ik ook niet de snelheden die ik gewoon was op een Intel Mac. Sluit ik even een andere Thunderbolt 3 kabel aan en voilà betere snelheden.

Die kabels zijn een soepje geworden als je het mij vraagt.
geplaatst door: puk1980
Het tweede probleem is dat in veel gevallen 4K schermen niet op 60 Hz kunnen werken, maar in plaats daarvan op 30 Hz blijven steken.

Ik had dat probleem ook. Maar dat bleek aan de instelling op de monitor te liggen, en niet aan Big Sur en/of M1 Macs.

Details en uitleg:
https://www.macfreak.nl/hardware-macintosh/4k-60hz-en-usb-c-hubs/
Stay at 127.0.0.1, wear a 255.255.255.
geplaatst door: puk1980
Citaat
Er zijn inmiddels twee updates voor macOS 11 Big Sur uit. Maar ook na de 11.1 en 11.2 updates blijken er nog steeds gebruikers te zijn waarbij externe schermen niet goed werken. In sommige gevallen werken ze helemaal niet, en bij sommigen hebben de updates het probleem zelfs erger gemaakt.
Ondanks deze onheilspellende berichten heb ik toch net de update naar 11.2 uitgevoerd. Ik kan melden dat mijn 4K scherm (via USB-C) nog steeds goed werkt met macOS 11.2.  :smile:
Stay at 127.0.0.1, wear a 255.255.255.
geplaatst door: Sjakelien
Midi en Digitale Audio Apparatuur ondersteuning

Ik heb op mijn M1 Mac Mini (lees: macOS Big Sur) een hele zooi apparatuur aangesloten (via mijn LG thunderbolt scherm). Hieronder wat voorbeelden

USB MIDI: geen probleem (Nectar Impact keyboard via usb-kabeltje)
Bluetooth MIDI: geen probleem (Roland V-Drum kit met WIDI adapter)
'Traditionele' MIDI: geen probleem (Emagic Logic Control via een E-MU Xmidi2x2)

Wat betreft audio heb ik een Audient ID4 interface. Werkt ook gewoon goed.