Programmeertaal Swift nu ook voor Windows
geplaatst: 23 september 2020 - 18:39
https://www.macfreak.nl/modules/news/images/Swift-icoon.jpg
Programmeertaal Swift nu ook voor Windows
Apple introduceerde Swift op de WWDC 2014 niet alleen als een makkelijker manier om te kunnen programmeren, en bugs opsporen. Verder zou het de vervanging van Objective-C moeten worden, dat al ruim 30 jaar weinig veranderingen had ondergaan.

Eind 2015 werd bekend gemaakt dat Swift als open source verder zou gaan, en in de afgelopen jaren waren er naast de versie in Apple’s Xcode ook al versies voor CentOS, Amazon Linux en Ubuntu. Maar één besturingssysteem was daarbij de opvallende afwezige: Windows. Maar eergisteren werd voor het eerst Swift toolchain images daarvoor uitgebracht, waardoor het voor ontwikkelaars een stuk makkelijk gaat worden om programma’s uit te brengen voor meerdere platformen.

https://d3pbdh1dmixop.cloudfront.net/spark/Blog/swift-windows/Swift%20to%20Windows%20cover.png
Programmeertaal Swift nu ook voor Windows


De ontwikkelaars van Readdle waren early adopters van Swift voor Windows, en in deze blog-post delen zij hun ervaringen daarmee. Hieronder kan je de conclusie daarvan lezen. Daaruit blijkt duidelijk dat er nog wel wat werk aan de winkel is, maar dat het er nu al veelbelovend uitziet.

Citaat
Since the first day we started, Swift on Windows did a giant step forward in terms of platform support and stability. If you are thinking about extending your existing application codebase to platforms other than macOS/iOS, you absolutely can do it with Swift now, or at least soon. If you are maintaining a small Swift library, you could easily add Windows support already!

met dank aan forumlid ‘puk1980’, die dit nieuws als eerste meldde op het forum #Swift #iOS #macOS #Windows
geplaatst door: Robert
antw: Programmeertaal Swift nu ook voor Windows
reactie #1 geplaatst: 24 september 2020 - 08:33
Op zich een welkome ontwikkeling, die zou kunnen bijdragen aan een breder gebruik van de taal Swift. Een moderne taal waarin de laatste ontwikkelingen op het gebied van programmeren zijn meegenomen. En daarmee een stuk 'schoner' dan gedrochten als C++.

De kanttekening die veel gemaakt wordt, is dat je met alleen een taal er nog niet bent. Om volwaardig gebruik te kunnen maken dient er ook een levendig ecosysteem te zijn, dat allerlei ondersteundende faciliteiten biedt zoals libraries etc. Apple biedt dat ecosysteem uiteraard aan voor macOS en de diverse iOS/iPadOS afgeleiden, maar Linux en Windows worden wat dat betreft aan hun lot overgelaten. Of Swift ook op Windows een grote vlucht zal nemen, is dus nog even afwachten geblazen. Misschien moeten ze bij Apple eens kijken hoe hun concullega's van Go dat doen.


Discussie op HN
geplaatst door: puk1980
επιτέλους το κατάλαβα
antw: Programmeertaal Swift nu ook voor Windows
reactie #2 geplaatst: 27 september 2020 - 17:39
Voor wie nog wat meer over Swift wil horen, een interview met de ontwerper van de taal.

geplaatst door: puk1980
επιτέλους το κατάλαβα