geplaatst door: Robert
https://www.macfreak.nl/modules/news/images/Ventura-icoon.jpg
Craig Federighi: verwerking feedback op bèta-versies moet beter
Craig Federighi, Apple's Senior Vice President of Software Engineering, heeft in een e-mail aan een forumlid van MacRumors toegegeven dat de verwerking van feedback op Apple’s bèta-programma’s niet loopt zoals dat zou moeten en dus verbeterd moet worden.

Aan de bèta-programma’s voor iOS, iPadOS, watchOS, tvOS en macOS nemen miljoenen mensen deel, het zal dus een behoorlijke opgave zijn om alle feedback daarvan goed te stroomlijnen en verwerken. Want volgens Craif Federighi geven heel erg veel deelnemers aan die programma’s feedback: “literally millions of people participate in our betas, and many, many, many of them want to provide feedback to help influence Apple's products.”

https://www.macfreak.nl/modules/news/images/zArt.CraigFederighiPesentation.jpg
Craig Federighi: verwerking feedback op bèta-versies moet beter


Deelnemen aan Apple’s bèta-programma kan via deze pagina. Hoewel er het hele jaar door bèta-versies zijn om te testen, want ook grotere updates tussendoor zitten daarbij, is het vooral de periode tussen de WWDC en het uitbrengen van compleet nieuwe versies in het najaar dat er erg veel mensen daaraan deelnemen.

Craig Fedrighi hierover:

Citaat
I agree that the current approach isn't giving many in the community what they'd like in terms of interaction and influence. We haven't yet figured out how to achieve that in a practical and constructive way. We'll keep thinking.
De vrije vertaling:

Citaat
Ik ben het ermee eens dat de huidige aanpak velen in de gemeenschap niet geeft wat ze zouden willen in termen van interactie en invloed. We zijn er nog niet uit hoe we dat op een praktische en constructieve manier kunnen bereiken. We blijven nadenken.


Informatie over producten of diensten op MacFreak onder de aandacht brengen is hier te vinden.
geplaatst door: Ger Nijkamp
Ik ervaar over een langere periode een verandering binnen de werking van de OS software die ik zorgwekkend ben gaan vinden. Apple lijkt de grip op consistentie en logica binnen hun eigen GUI en platformen te verliezen. Ik heb een tijd gedacht dat dit veroorzaakt werd doordat men in de achtergrond iOS, iPadOS, watchOS, tvOS en macOS steeds verder synchroniseerde.

Maar ik ervaar (met name binnen MacOS) steeds meer hard- en/of software interacties die elkaar in de weg zitten, op Microsoft-achtige wijze ondoorgrondelijk functioneren, veranderen of gewoon niet foutloos werken. Talloze 'schoonheidsfoutjes' en dingen die onprettig zijn gaan werken waardoor ik mij steeds meer irriteer tijdens het werken. De lijst is bijna oneindig.

Ontwikkeling lijkt vooral een 'trial & error' proces geworden, in plaats van een solide visie zo strak mogelijk ontwikkelen en vormgeven. En daarna pas releasen.

:sad:

[ Ger ]
geplaatst door: Robert
@Ger: heb je daar voorbeelden van?

Want ik ervaar dit helemaal niet, dus ben oprecht nieuwsgierig.
Informatie over producten of diensten op MacFreak onder de aandacht brengen is hier te vinden.
geplaatst door: Ger Nijkamp
Talloze.

Je mag bijvoorbeeld verwachten van een fabrikant die prominent inzet op een iPhone's, AirPod's, MacBook's en Music abonnementen dat de integratie van geluid (gebruik van in - en uitgaand bronsignaal) tussen die platformen en hardware goed is uitgedacht.

Je moet op Mac OS en een MacBook bijvoorbeeld maar 'ns wegwijs proberen te worden hoe en waar een geluidssignaal van speakers en/of microfoon blijft tussen Mac OS, Music, verschillende AirPods, vergadertools, externe schermen met speakers en een iPhone. Apple heeft daar een zooitje van gemaakt. Of anders gezegd: Apple heeft de gebruiker niet centraal gezet en zich afgevraagd hoe alle mogelijkheden gebruiksvriendelijk toegepast kunnen.

In Music kun je geluid direct via AirPods uitsturen, maar ook via Mac OS (en daarbij Music op uitvoer MacBook zetten, en MacOS op uitvoer AirPods). Dat zijn verschillende routes met een totaal verschillend effect. Ga je diezelfde AirPods tussendoor gebruiken voor een online meeting, zal Mac OS die muziek uit Music mixen met het signaal van de meeting (afhankelijk van de tool die je gebruikt). De klank en het volume worden dan ineens anders, want Apple lijkt er niet bij stil te hebben gestaan dat je die dingen wel eens door elkaar aan het doen bent. Je moet er dus zelf consequent aan blijven denken dat je het uitvoersignaal via MacOS switched, maar als je dat op die manier probeert op te lossen ontstaan er regelmatig vervelende kleine haperingen in het signaal vanuit Music, omdat Music eerst het (soms cloudbased) signaal naar MacOS stuurt en daarna MacOS naar de AirPods. Ik weet niet wat daar technisch precies het verschil is, maar er is duidelijk een verschil dat de 'gebruikservaring' niet ten goede komt.

Een binnenkomend gesprek op een gekoppelde iPhone opnemen op je MacBook terwijl je muziek luistert, zorgt ervoor dat het telefoongesprek wordt weergegeven op de speakers van je MacBook, terwijl je met je AirPods in je oren zit. Natuurlijk kun je dat anders instellen, maar er zijn zoveel mogelijkheden en locaties om zaken in te stellen dat er niet één altijd in (bijna) alle situaties werkt. Gevolg: je zit telkens te klooien met je speakers en microfoon instellingen die je op allerlei verschillende plekken moet nalopen (terwijl de meeting al is begonnen of je een telefoongesprek al hebt opgenomen).

En dan heb je een iPhone 13 mini, MacBook Pro 16" M1 en een AirPods Pro 2 waardoor je mag verwachten dat die 'keten' enigzins goed en logisch werkt. Niet, dus.

Dit is een groter voorbeeld dat in mijn beleving aangeeft dat Apple een soort 'blinde vlek' heeft ontwikkelt m.b.t. hun immer geroemde 'totale gebruikerservaring', maar er zijn er ook kleinere.

[ Ger ]
geplaatst door: nnsa
@Ger Nijkamp: ik begrijp je punt. Zijn een aantal irritaties niet op te lossen met de standaard ingebouwde (geluids) mogelijkheden ?:

Schermafbeelding 2022-11-17 om 13.45.50.png Craig Federighi: verwerking feedback op bèta-versies moet beter


Of betaald de onmogelijkheden (SoundSource) ?:

Schermafbeelding 2022-11-17 om 13.49.52.png Craig Federighi: verwerking feedback op bèta-versies moet beter


Mijn grootste verbazing is, dat ondanks vele Bêta-versies en nog meer Bêta-testers de meest basale zaken meteen opduiken, kort na introductie van de definitieve versie. Neem nu weer de 16.1.1 voor AppleTV4K (nieuw model). Ik snap wel dat de meeste Bêta-testers niet over dit model beschikken, maar toch...
geplaatst door: Ger Nijkamp
Oh, alles is oplosbaar, Nnsa. Dat is niet zozeer mijn punt.

Ik merk echter aan dit soort zaken dat Apple steeds minder naar het geheel vanuit gebruikersperspectief lijkt te kijken. Apple komt met een nieuwe iPhone, met nieuwe feature 1, 2, 3. Apple komt met nieuwe AirPods met features A, B, C. Apple komt met een nieuwe laptop, met features X, Y, Z. Maar hoe de gebruiker in zijn dagelijkse gang van zaken die losse apparaten met apparaten door elkaar gebruikt om zijn dingen te doen, lijkt steeds minder centraal te staan. Omdat juist dát aspect Apple altijd zo bijzonder heeft gemaakt, maak ik mij zorgen over die ontwikkeling.

Sidenote: Op dit moment staan bijvoorbeeld de geluidsmeldingen van Whatsapp kneiterhard door mijn Focus instelling 'Niet Storen' heen te knallen, terwijl ik die app en personen daarvoor in de Focus instellingen echt geen toestemming heb gegeven. Geen idee waarom dat toch gebeurt. Gevolg: ik ben minimaal 10 minuten bezig uit te zoeken waarom zo'n 'feature' van Apple niet werkt zoals je zou verwachten. Laat dat nu óók precies de reden zijn waarom ik Microsoft altijd verfoei. Nu Apple exact hetzelfde soort issues begint te ontwikkelen, denk ik daar niet anders over.

[ Ger ]
geplaatst door: Ger Nijkamp
Omdat het een goed voorbeeld is van de tegenstrijdige slordigheden binnen de instellingen van Mac OS waaruit blijkt dat Apple op dit punt aardig de weg kwijt is:

1. Je kunt bij Meldingen aangeven dat een specifieke app geen geluid mag produceren.
2. Maar als die app vervolgens zelf een optie heeft om meldingen te laten horen, knalt het geluid vervolgens gewoon ongevraagd door die systeeminstellingen heen.Is het een ramp..? Nee. Levert het een verwarrende gebruikerservaring op die niet past wat Apple pretendeert..? Ja. Apple, get your act together... 🫤

[ Ger ]
geplaatst door: puk1980
Maar ik ervaar (met name binnen MacOS) steeds meer hard- en/of software interacties die elkaar in de weg zitten, op Microsoft-achtige wijze ondoorgrondelijk functioneren, veranderen of gewoon niet foutloos werken.

Feature Creep. Ook Apple heeft er last van. "It’s Time For ‘Maximum Viable Product’"
Certified Terminal Guru.
geplaatst door: Ger Nijkamp
Ik denk dat je het daarmee aardig samenvat, Puk1980...

😁

Van Microsoft verwacht ik het. Van Apple juist nét niet. Toch is daarin iets veranderd. Alsof ze tegemoet willen komen aan de aloude klacht vanuit (uitgerekend) het Windows-kamp dat je zelf niks aan mag passen van Apple aan het Mac OS. Nu mag je zoveel zelf aanpassen dat het steeds meer op Windows begint te lijken...

🤣

Maar da's wat mij betreft geen goed nieuws...

🫤

Op dit moment ruzie met Focus. Die gebruikte ik om simpelweg m'n iPhone en MacBook gesynchroniseerd écht op 'stil' te kunnen zetten. Sinds iOS 16.1 is Focus 'Niet Storen' ineens beperkt (!) tot '1 uur', 'Tot vanavond' of 'Totdat ik deze locatie verlaat'. Gewoon handmatig aan en uitzetten is er in iOS ineens niet meer bij. Op Mac OS wél...

😫

Als je op een iPhone 13 mini muziek afspeelt via AirPod Pro's 2 en de iPhone wordt ontgrendeld (of na verloop van tijd na niet te hebben gedaan een actie uitvoert zoals het openen van een app), hapert de muziek. Standaard.

😫

[ Ger ]
Bewerkt: 5 december 2022 - 13:49 door Ger Nijkamp