geplaatst door: Robert
https://www.macfreak.nl/modules/news/images/M1Max-icoon.jpg
Qualcomm wil in 2023 de concurrentie met Apple’s M-chips aangaan
Met de MacBook Air, 13-inch MacBook Pro en Mac mini met de M1 chip verraste Apple vorig jaar. Hoewel Apple met de iPhone en iPad al een tijd liet zien een voorsprong op de concurrentie te hebben, hadden weinig mensen verwacht dat deze chips in een Mac overtuigend zouden zijn.

De M1 chip had nog limieten, bijvoorbeeld maximaal 16 GB RAM, maar met de 14-inch MacBook Pro en 16-inch MacBook Pro met M1 Pro en M1 Max chips lieten ze in Cupertino zien dat ze bij laptops voor het zwaardere werk ook een voorsprong hebben op de rest. Dat is bij Qualcomm ook doorgedrongen, daar hebben ze nu de ambitie om in 2023 chips uit te brengen die de concurrentie met Apple kunnen aangaan.

https://www.macfreak.nl/modules/news/images/zArt.M1ProPresentatieSlide.jpg
Qualcomm wil in 2023 de concurrentie met Apple’s M-chips aangaan


Nuvia

Deze ambitie van Qualcomm komt ongetwijfeld voort uit de overname van Nuvia begin dit jaar voor 1,4 mijard dollar. Deze startup chipmaker werd in 2019 opgericht door drie mensen die daarvoor allemaal werkten in het team wat binnen Apple verantwoordelijk is voor al deze chips.

Zij hebben dus veel know-how, maar er zal ook met argusogen gekeken worden of er geen technieken gebruikt worden waarop Apple een patent heeft.

https://www.macfreak.nl/modules/news/images/zArt.M1MaxPresentatieSlide.jpg
Qualcomm wil in 2023 de concurrentie met Apple’s M-chips aangaan


Ambitie

De ambitie is duidelijk torenhoog bij Qualcomm, ze willen Apple voorbij streven in prestaties en batterijtijd en zijn ook van plan om chips voor desktops te gaan maken. Waarbij ze hun Adreno videochips ook krachtig genoeg willen gaan maken voor desktops.

Qualcomm probeerde al eerder om met hun Snapdragon 8cx chips in de desktop-markt door te breken en werkte ook al samen met Microsoft voor de Surface X, waarin Qualcomms SQ1 en SQ2 chips te vinden zijn.

Realiteit

De plannen zijn dus erg ambitieus bij Qualcomm, maar wat er tot nu toe uitkwam voor de PC haalt het niet bij wat Apple nu al verkoopt. Daarbij liggen Apple’s A-chips in de iPhones en iPads ook al een tijd voor op het snelste wat Qualcomm weet te maken. Daarbij is 2023 twee jaar verder, twee jaar waarin ze bij Apple natuurlijk ook niet zullen stilzitten.

Concurrentie is altijd goed voor ons, de klanten, maar of Qualcomm erin slaagt om deze torenhoge ambities waar te maken zal de komende jaren pas duidelijk worden. Voorlopig zijn het vooral mooie plannen, en veel marketing. #Qualcomm
MacFreak steunen en advertenties achter je laten? Word donateur.
Product of dienst op MacFreak onder de aandacht brengen? Kijk dan hier.