geplaatst door: Robert
https://www.macfreak.nl/modules/news/images/M3-chip-icoon.jpg
Qualcomm’s Snapdragon Single-Core Score is lager dan de M3
De afgelopen tijd werd de nieuwe Snapdragon chip zowel door Qualcomm zelf, als de bedrijven die PC’s daarmee uit gingen brengen, steeds gepresenteerd als op zijn minst even snel als Apple’s eigen chips, of zelfs sneller. Maar de eerste Geekbench scores laten een lagere Single-Core Score zien.

Het verschil is niet spectaculair, 2.837 voor de Snapdragon X Elite versus ruim 3.000 voor de simpelste M3, maar de M3 is dus nog de snelste.

https://www.macfreak.nl/modules/news/images/zArt.M3PresentationSlide.jpg
Qualcomm’s Snapdragon Single-Core Score is lager dan de M3


Voor de volledigheid, de Multi-Core Score voor de Snapdragon is wel hoger dan die van de M3, 14.398 versus rond de 12.000. Maar Qualcomm’s Snapdragon chip heeft 12-cores, terwijl de M3 er 8 heeft. Maar de X Elite lijkt dan ook minder efficiënt met de energie om te gaan, iets waar Apple vaak de nadruk op legt.

https://x.com/lafaiel/status/1803125102684545449

Qua aantal kernen en energiezuinigheid komt de Snapdragon X Elite in sommige opzichten eigenlijk dichter in de buurt van de Apple M3 Pro-chip, die we in Apple’s 14-inch en 16-inch MacBook Pro vinden. Als je de Snapdragon vergelijkt met de M3 Pro bij een genormaliseerd stroomverbruik, is het waarschijnlijk dat de Apple-chiparchitectuur ook gelijke of hogere multicore benchmarkscores zou laten zien.

Tel daarbij op dat Apple al bezig is met de transitie naar de M4, die al in de iPad Pro te vinden is, en claims dat Qualcomm Apple ingehaald zou hebben lijken op zijn minst erg overdreven, en waarschijnlijk niet waar. Maar er is duidelijk wel meer concurrentie aan het ontstaan, dat houdt ze bij Apple waarschijnlijk ook goed bij de les.


Klik hier voor informatie over het onder de aandacht brengen van producten of diensten op MacFreak.
geplaatst door: puk1980
Inderdaad, goede zaak, concurrentie op het processorvlak.
"The number of people that predict the end of Moore's law doubles every two years."
geplaatst door: GeorgeM
Ook helemaal mee eens, laat maar komen die concurrentie!
geplaatst door: Ome Kor
Inderdaad, door de toegenomen concurrentie moet Apple zorgen dat hun Core business op orde is
geplaatst door: whaha
Je liet me even gniffelen Ome Kor!

Ik sluit me verder bij jullie aan. Zal Apple de focus op energiezuinigheid nu een beetje varen voor wat extra 'kracht'?
Keuzes maken de Mens
geplaatst door: imex
Maar goed, als je een processor uitrust met alleen maar performance cores en dan 12 op een rijtje, dan moet je hem inderdaad vergelijken met een M3 pro of max. Ook al is de prijs van de laptop vergelijkbaar met die van een M3. Apples laptops zijn altijd duurder dan Windows PC’s. Ook al vanwege het volledige software aanbod wat je meekrijgt en dat jarenlang gratis wordt opgewaardeerd.

Concurreer daar eens mee.
'They want to make the best computer'
geplaatst door: whaha
Ik koop inderdaad ook Macs omdat ik macOS zo goed vind, niet persé de hardware, alhoewel dat vaak een totaalpakket is en het heel prettig met elkaar samenwerkt.
Ik herinner me nog dat je moest betalen voor een nieuwe OS versie. Op zich goed dat ze daarmee gestopt zijn. Nu ook nog stoppen met jaarlijks updaten en ik ben nóg blijer.
Keuzes maken de Mens
geplaatst door: puk1980

"The number of people that predict the end of Moore's law doubles every two years."
geplaatst door: whaha
Interessante video. Mooi genuanceerd en goed vergeleken. Bedankt voor het delen puk1980!

Aanpassing:
Wat ik ook begrijp uit de video is dat je een Pro of Max M SoC wil hebben, wanneer je wil gaan gamen op een Mac. Goed om te weten.
Misschien toch eens een Mac Studio ipv een Mac mini M4 Pro overwegen!
Keuzes maken de Mens
geplaatst door: puk1980
Nog een mogelijke "concurrent".

https://tweakers.net/nieuws/224252/mediateks-high-end-soc-verslaat-apple-en-qualcomm-op-prestaties-per-watt.html

Citaat
'MediaTeks high-end soc verslaat Apple en Qualcomm op prestaties per watt'

De MediaTek Dimensity 9300+ verslaat de Apple A17 Pro uit de iPhone 15 Pro en de Qualcomm Snapdragon 8 Gen 3 op het gebied van prestaties per watt bij hoge belasting, zo blijkt uit tests van Geekerwan.

Geekerwan kon de Dimensity 9300+ testen in de Redmi K70 Ultra, zo blijkt uit een video. Het draaien van benchmarks bij het afstellen van het stroomverbruik vereist roottoegang, die op veel nieuwe telefoons niet mogelijk is. Dat is ook de reden dat er bij iPhones slechts enkele meetpunten zijn en geen doorlopende lijn.

Geekerwan publiceert de resultaten op de eigen site. Daaruit blijkt dat de Dimensity 9300+ bij een stroomverbruik van ongeveer 14W hoger scoort op de Geekbench 5-benchmark dan concurrerende socs.
"The number of people that predict the end of Moore's law doubles every two years."