Guten Morgen Jungs und Mädels vanuit de Östlicher Nachbar,
Probleem wordt komende tijd opgepakt met een technologie die we reeds bij printers en fotokopieerapparaten kennen: klein aangebrachte watermerken. Alleen een stuk geavanceerder. Heb de wondere wereld van LLM en ML wat nader bekeken, evenals de (veelal online) proposities voor beeldbewerking, videobewerking, muziek-generatoren en nog meer van dat soort gein...
Kunstzinnigheid en Technologie
De kwaliteit is wisselend, maar dat zal ongetwijfeld een kwestie van tijd zijn voordat we definitief op het niveau van "kunstzinnigheid" gaan zitten. Mogelijk op een wat hoger abstractie niveau, weet ik niet of dit nu per definitie slecht is.
Is dit mogelijk een opmaat naar volledig vrije kunst? Gaat dit straks - met dank aan echte kunstenaars - naar ongekende hoogtes getild worden, waarbij we (wederom) geprikkeld en blootgesteld worden aan het onvoorstelbare? Immers, wat nu als beperking geldt, kan natuurlijk ook ingezet worden als vorm van kunst.
Nieuwe Kunstvormen
Ergens kan dit natuurlijk ook betekenen dat we nieuwe kunstvormen moeten doen ontstaan... En dat daar bepaalde kunstvormen zullen sneuvelen mag duidelijk zijn.
Als ik de historische optekeningen doorneem, kan ik me niet aan de indruk onttrekken dat de boekdrukkunst in zijn oorspronkelijke vorm natuurlijk ook de nodige veranderingen heeft doorgemaakt. Ik bedoel, neem nu de letterbak, neem eens de kracht waarmee de inkt op het papier werd gedrukt, de geur van deze, de ambiance... Wat is nu hiervan overgebleven als je naar je Xerox, Ricoh, Kyocera, Canon of welke andere laserprinter loopt te kijken... En is het wel gezond? De fijnstof...
Evolutie in Muziek
Zo ook de opkomst van synthese en sampling in de muziek... Alles zou vervangen worden door samplers en synthesizer, artiesten zouden hun werk verliezen... Het is zeker waar dat er de nodige muziek ten gehore is gebracht met zuiver de inzet van computers, synthesizers en samplers, maar... er is nog steeds heel veel muziek welke gemaakt wordt met juist die analoge, echte instrumenten. Ook zijn er natuurlijke "blends" ontstaan, alwaar elektronica in een wat minder prominente rol toch zijn plek heeft verworven in relatief "analoge genres".
Mechanische Aspecten in Fotografie
Kijk ik naar het mechanische aspect van fotografie, dan denk ik dat we daar snel over eens kunnen zijn dat het "verpixelen" van het negatief ook niet iedereen kon (en nog steeds kan) bekoren. De meest wilde discussies zijn er te vinden met betrekking tot digitaal vs analoog; waarbij ik altijd een beetje moet lachen, want ook digitaal zal best eens uiteindelijk vervangen kunnen worden... Het is gewoon de golf van ontwikkeling.
Google en Technologische Innovatie
Wat Google hier doet is "grappig", technisch natuurlijk best indrukwekkend, maar na een periode van - spielerei - vermoed ik dat het uiteindelijk toch echt wat serieuzere toepassingen gaat krijgen en ook aan de nodige regulering wordt onderworpen.
Zoals geschreven vermoed ik dat we een watermerk gaan krijgen dat veel weg heeft van wat printers gebruiken. Alleen zal dit watermerk mogelijk in een combinatie van technieken zitten, zoals niet zichtbare data-patronen op foto's, een vaste plek waar een 'vertekening zit', exifdata, en andere technieken.
Impact op Creatieve Sectoren
Wat het wel doet, is wat eigenlijk social media met onze hersens heeft gedaan: murf gemaakt en weinig ontvankelijk voor echte creatieven. Het hele vakgebied van journalistiek, fotografie, film, muziek is gedevalueerd... Immers, je telefoon van 1000 euro kan veel van die taken uitvoeren en met wat online hulp kan iedereen een boek schrijven, mooie foto's genereren en een bijbehorend promo filmpje en muziekstuk in elkaar flansen.
Men is niet meer onder de indruk, verder is de informatiedichtheid dusdanig, dat er een zekere natuurlijke resistentie ontstaat. Oh, alweer een filmpje van gedode kinderen, zucht, men swiped verder. Oh, kijk de zoveelste <vul maar in>.
Om nog te zwijgen van het fenomeen dat men zich "verbonden voelt" met al die middelen, maar intussen velen wegkwijnen in eenzaamheid... Is dat schermpje dan toch minder gezond dan we vermoeden?
De Toekomst van AI in Creativiteit
Het is een proces waar men met de ontwikkeling doorheen moet. En zo zal het dus ook gaan met AI in film en fotografie. Eerst een hoop pijn, voordat we uiteindelijk samen de spelregels gaan afspreken.
Het enige negatieve aan dit verhaal is dat dergelijke processen lang duren, veelal een mensenleven overstijgend... Dus wat dat betreft zijn wij allen de "verloren generaties" 🤣😎
Met 25 jaar hebben we neuralink-achtigen dusdanig ontcijferd dat we ervaringen kunnen afspelen, dusdanig realistisch dat je het beleeft als zijnde een eigen ervaring. Met alle gevaren van dien, maar dus ook met kansen... En ik kan me nu al zekere industrieën voorstellen waar dergelijke ontwikkelingen een ware hit gaan zijn...
We houden het niet écht tegen. Maar ben wel onder de indruk wat Google hiermee flikt. Ik hoef geen fan te zijn, maar indrukwekkend vind ik het wel.