
Samsung's Gear S2 smartwatch positief ontvangen
Samsung heeft tot nu toe een potje gemaakt van de smartwatches, waardoor het bedrijf steeds minder serieus werd genomen op dit gebied. Want zes verschillende modellen uitbrengen in één jaar is waarschijnlijk exact het tegenovergestelde van Apple's werkwijze, schieten met hagel in plaats van de methode van de scherpschutter.
Bij het aankondigen van Samsung's Gear S2 smartwatch kreeg het Koreaanse bedrijf ook alweer de volle laag, want waar de inspiratie vandaan kwam was ook daar
wel weer duidelijk. Dus is de Gear S2 alleen een kopie van de Apple Watch?
Het antwoord lijkt niet alleen nee, deze review van Dan Seifert voor The Verge
laat zien dat Samsung achter de schermen bezig is geweest aan wat waarschijnlijk de eerste echte concurrent is voor de Apple Watch.
Het meest opvallende is misschien nog wel het gebruik van de draaiende rand om het ronde scherm heen, een interface die erg hoge ogen gooit in de ogen van Dan Seifert:
The impressive things with the Gear S2 don't end with its new design: Samsung's actually figured out a really smart interaction model for smartwatches that I'm shocked no one else has done yet. There's the touchscreen, yes, just like most other smartwatches, and the Gear S2 has a couple buttons on its side for home and back. But its real trick is in the rotating bezel, which lets you quickly and easily scroll through lists, apps, watch faces, and whatever else you might be looking at on the screen. It's more predictable and intuitive than the Apple Watch's Digital Crown and is a joy to use.
/cdn0.vox-cdn.com/uploads/chorus_asset/file/4025802/gears2-3.0.jpg)
Wat verder opvalt is dat Samsung bij deze smartwatch heeft gekozen om Android Wear niet te gebruiken, maar hun eigen besturingssysteem Tizen. Samsung's smartphones met Tizen zitten allemaal in het lagere segment. Die toepassing heeft tot nu toe de handen niet op elkaar gekregen, maar de versie op de Gear S2 loopt wel snel en lijkt goed in elkaar te zitten.
Dat geeft Samsung een voordeel wat Apple ook heeft, het besturingssysteem zelf helemaal in de hand houden geeft je veel voordelen, je kan het bijvoorbeeld altijd zo aanpassen dat het perfect met je hardware werkt.
Maar er zit natuurlijk ook een stevig nadeel aan, een nieuw besturingssysteem betekent ook dat ontwikkelaars mogelijk de kat eerst uit de boom gaan kijken en dat apps van andere partijen mogelijk achter gaan blijven. Samsung heeft daarop trouwens wel geanticipeerd, en meldt dat er ongeveer 1.000 apps van 100 ontwikkelaars bij de officiële lancering van de Gear 2 beschikbaar zullen zijn.
Maar daarbij gaat het om ontwikkelaars die samenwerken met Samsung, en mogelijk ook door dat bedrijf betaald worden. Microsoft heeft eerder laten zien dat zo'n aanpak wel voor een goed begin kan zorgen, maar geen garantie is voor de toekomst van het platform.
De Gear S2 werkt trouwens bij het uitkomen prima samen met Android telefoons die minimaal Android 4.4 draaien en 1,5 GB RAM of meer ingebouwd hebben. Maar daar eindigt het, en zo'n smartphone uittesten met een iPhone gaat dus (voorlopig?) niet lukken.
