
Siri’s probleem is mogelijk de vroege voorsprong
Toen Apple’s stem-assistent Siri uitkwam werd meteen duidelijk hoe goed mensen reageren op een stem die ze (soms) begrijpt en waarmee je (min of meer) een conversatie kan voeren. Maar Siri kwam al in 2011 uit, mogelijk is wat toen een voorsprong was nu de reden voor achterstand.
Want waar
AI heel snel steeds meer in staat is om complexe vragen of opdrachten te begrijpen en te beantwoorden of uit te voeren, werkte Siri met een enorme database van onder andere namen en locaties, en dat in twaalf talen. Dit betekent dat voor een update van Siri de aangepaste database iedere keer weer in zijn geheel de voorgaande moet vervangen, een tijdrovend proces.
Het verhaal over de werking van Siri komt van John Burkey, die vanaf 2014 bij Apple werkte om Siri te verbeteren en in
dit artikel van The New York Times aan het woord komt. In die periode kostte het toevoegen van nieuwe dingen aan de database weken, bij complexe updates kon het zelfs een jaar in beslag nemen.
Hoever ze binnen Apple inmiddels zijn is niet bekend. Wel zeker is dat sinds John Giannandrea in 2018
Apple’s senior vice president of Machine Learning en AI Strategy werd, het ligt voor de hand dat de aanpak bij Siri vanaf dat moment ook aangepast is. Nu zou er volgens datzelfde artikel van The New York Times gewerkt worden aan taal-genererende concepten (‘ language-generating concepts’).
In de meest recente bètaversie van tvOS 16.4 zit wel een nieuw framework voor Siri Natural Language Generation, iets wat Apple tot nu toe alleen gebruikte om Siri moppen te laten vertellen. Het zou de bedoeling zijn om dit nu ook bij timers te gebruiken. De verwachting is dat dit binnenkort in de Apple TV zijn opwachting zal maken, maar ook in iOS, iPadOS, HomePod Software en macOS is deze code al, maar is daar nog niet actief.
Kortom, er wordt bij Apple zeker werk op dit gebied verzet, maar het zal nog zeker even duren voordat we op het niveau zijn wat bijvoorbeeld ChatGPT nu al levert. Daarbij is de focus op privacy bij Apple waarschijnlijk ook een obstakel, hoe minder je daar rekening mee houdt, hoe sneller de ontwikkeling.