geplaatst door: Robert
https://www.macfreak.nl/modules/news/images/iPadOS18-icoon.jpg
iPadOS 18 brengt veel praktische verbeteringen
We gebruiken het woord eigenlijk niet vaak op MacFreak, maar voor de aankondiging van een rekenmachine-app van Apple zelf voor de iPad mag dat wel gebruikt worden. Natuurlijk is het wel een heel erg goede geworden, met zelfs de mogelijkheid om met Math Notes ook geschreven tekst te berekenen.

Waarbij ook veranderingen meegenomen worden, dus ook alles wat je met je Apple Pencil toevoegt of aanpast.


Hierboven zie je een kort voorbeeld waarin je kan zien dat geschreven Math Notes met de Apple Pencil keurig uitgerekend worden in iPadOS 18, een automatisch aangepast worden als er iets in veranderd wordt. In de video hieronder zie nog een voorbeeld hiervan.


‘Corrigeer’ je handgeschreven notities met Smart Script

Schrijf je met Apple Pencil dan kan in iPadOS 18 Smart Script je handgeschreven notities vloeiender en makkelijker leesbaar worden, terwijl het uiterlijk en het gevoel van jouw persoonlijke handschrift behouden blijft. Met Smart Script kan je snel schrijven zonder dat dit ten koste gaat van de leesbaarheid, doordat handgeschreven tekst in realtime wordt gladgestreken en rechtgetrokken.En het maakt het bewerken van handgeschreven tekst net zo eenvoudig als het bewerken van getypte tekst. Met Apple Pencil kan je eenvoudig spaties toevoegen, een zin doorhalen of zelfs getypte tekst in je eigen handschrift plakken.

De Notities-app brengt ook verbeteringen voor getypte tekst. Je kan in iPadOS 18 bijvoorbeeld de inhoud van hun notities ordenen door secties samen te voegen onder koppen of subkoppen. En voor informatie die moet opvallen, kan je kiezen uit vijf nieuwe kleuren voor tekstmarkering.Meer manieren het uiterlijk aan te passen

iPadOS 18 biedt veel meer mogelijkheden om het uiterlijk ervan aan te passen, bijvoorbeeld nieuwe manieren om het beginscherm en de app-pictogrammen aan te passen en het bedieningspaneel (Control Center). App-icoontjes en widgets kunnen op elke open plek op het beginscherm worden geplaatst om jouw ideale lay-out te creëren en de door jouw gekozen achtergrond goed tot zijn recht te laten komen.

En de iconen van apps kunnen nu  zo worden aangepast zodat ze er precies zo uitzien als jij wilt - licht, donker of met een door jou gekozen tint. Daarbij kan je nu ook alle app-icoontjes en widgets nog groter laten lijken door de naam eronder te verwijderen, voor een nieuwe gestroomlijnde look.

https://www.macfreak.nl/modules/news/images/zArt.iPadOS18CustomizeHomeScreen.jpg
iPadOS 18 brengt veel praktische verbeteringen

klik of tap voor grotere versies


Het bedieningspaneel is opnieuw ontworpen om eenvoudiger toegang te bieden tot veel van de dingen je dagelijks doet, en het krijgt nieuwe niveaus van aanpassing en flexibiliteit. Het nieuwe ontwerp biedt snelle toegang tot nieuwe groepen van de meest gebruikte besturingselementen, zoals het afspelen van media, Home-besturingselementen en connectiviteit, en de mogelijkheid om eenvoudig tussen de verschillende groepen te vegen.

Je kan nu bedieningselementen van ondersteunde apps van derden toevoegen aan het bedieningspaneel, allemaal vanaf één plek. En ontwikkelaars kunnen profiteren van de nieuwe Controls API om hun gebruikers nog meer taken te laten uitvoeren, zoals het snel ontgrendelen van een voertuig of het direct vastleggen van content voor sociale media.

https://www.macfreak.nl/modules/news/images/zArt.iPadOS18ControlCenter.jpg
iPadOS 18 brengt veel praktische verbeteringen


Een nieuwe tabbalk voor eenvoudigere navigatie

Een nieuw ontworpen tabbalk zweeft boven de inhoud van apps en vult de zijbalk zodat jij je meer kan concentreren op wat het belangrijkst is, terwijl je favoriete tabbladen binnen handbereik blijven. De nieuwe zwevende tabbalk gaat elegant over in de zijbalk zodat je dieper in de volledige functionaliteit van een app kan duiken als dat nodig is. Met de opnieuw ontworpen tabbalk kan je andere tabbladen vanuit de zijbalk opnieuw ordenen of toevoegen, waardoor een geheel nieuwe manier wordt ontsloten om in-app ervaringen aan te passen.Een nieuw ontworpen Foto's-app

De Foto's-app heeft zijn grootste redesign tot nu toe gekregen, waarbij gebruik is gemaakt van het grotere scherm van de iPad. De bibliotheken worden automatisch overzichtelijk gehouden, zodat je minder tijd kwijt bent aan zoeken en meer tijd overhoudt om van je mooiste momenten te kunnen genieten.

Een vereenvoudigde, enkelvoudige weergave toont een vertrouwd raster en nieuwe collecties helpen je om door thema's te bladeren zonder dat je inhoud in albums hoeft te ordenen. En collecties kunnen worden vastgepind om favorieten gemakkelijk toegankelijk te houden. Een nieuwe carrouselweergave toont hoogtepunten die elke dag worden bijgewerkt en waarin favoriete mensen, huisdieren, plaatsen en meer voorkomen.

https://www.macfreak.nl/modules/news/images/zArt.iPadOS18RedesignedPhotos.jpg
iPadOS 18 brengt veel praktische verbeteringen


Automatisch afspelende inhoud in de app brengt bibliotheken tot leven, zodat je tijdens het bladeren kunt genieten van momenten uit het verleden. Omdat de fotobibliotheek van elke gebruiker uniek is, is de app aanpasbaar, zodat je jouw collecties kunt ordenen, collecties kan vastpinnen om ze vaak te openen en opnemen wat voor jou het belangrijkst is in de carrouselweergave.

Nieuwe dingen in Berichten

Berichten krijgt een aantal grote updates om je meer manieren te geven om jezelf uit te drukken en contact te houden. Tekstopmaak zoals vet, onderstreept en cursief, en gloednieuwe geanimeerde teksteffecten brengen iMessage-gesprekken tot leven, en met opnieuw ontworpen Tapbacks kunnen gebruikers op een bericht reageren met een emoji of sticker.

Berichten in iPadOS 18 biedt de mogelijkheid om berichten in te plannen en op een later tijdstip te versturen, zodat je zelf kunt bepalen wanneer en hoe je contact maakt met jouw contacten.

https://www.macfreak.nl/modules/news/images/zArt.iPadOS18MessagesSendLater.jpg
iPadOS 18 brengt veel praktische verbeteringen


Safari maakt browsen zonder afleiding mogelijk

Safari biedt in iPadOS 18 een nog eenvoudigere manier om informatie op internet te ontdekken, met Highlights en een vernieuwde Reader-ervaring. Met behulp van machine learning kan Safari belangrijke informatie over een webpagina weergeven. Daardoor kan je bijvoorbeeld een samenvatting bekijken om de essentie van een artikel te achterhalen, snel de locatie van een restaurant, hotel of bezienswaardigheid opvragen of rechtstreeks vanuit een artikel over een nummer of album naar een nummer van een artiest luisteren.

https://www.macfreak.nl/modules/news/images/zArt.iPadOS18SafariHighlights.jpg
iPadOS 18 brengt veel praktische verbeteringen


Bovendien zijn er met de opnieuw ontworpen Reader-weergave nog meer manieren om te genieten van een gestroomlijnde presentatie van een artikel en de samenvatting ervan.

Nog meer controle over jouw privacy

iPadOS 18 biedt je nog meer manieren om te bepalen wie jouw apps kan zien, hoe je jouw contacten deelkt en hoe je iPad verbinding maakt met accessoires. Met vergrendelde en verborgen apps kan je er zeker van zijn dat informatie die je privé willen houden, zoals meldingen en inhoud van apps, niet per ongeluk door anderen wordt gezien.

Daarbij kan je nu apps vergrendelen; en voor extra privacy kan je apps verbergen door deze te verplaatsen naar een map met vergrendelde of verborgen apps. Wanneer een app is vergrendeld of verborgen, wordt inhoud zoals berichten of e-mails in de app verborgen voor zoekopdrachten, meldingen en andere plaatsen in het systeem.

Apple Intelligence voegt veel toe

Apple Intelligence, dat diep in iPadOS 18 is geïntegreerd en vanaf het begin met privacy is opgebouwd, ontsluit nieuwe manieren voor je teksten te verbeteren en effectiever te communiceren. Met de gloednieuwe, systeembrede schrijfgereedschappen die in iPadOS 18 zijn ingebouwd, kan je bijna overal tekst herschreven worden en zijn proeflezen en samenvatten ook opties. Dit kan bijvoorbeeld in Mail, Notities, Pages en apps van derden, maar in het begin alleen in het Engels.

https://www.macfreak.nl/modules/news/images/zArt.iPadOS18MailWritingTools.jpg
iPadOS 18 brengt veel praktische verbeteringen


Maar Apple Intelligence werkt niet alleen met tekst, nieuwe mogelijkheden met beelden kunnen communicatie nog leuker maken. Met Image Playground kan je in enkele seconden speelse afbeeldingen maken, waarbij je kunt kiezen uit drie stijlen: Animatie, Illustratie of Schets. Image Playground is eenvoudig te gebruiken, ingebouwd in apps zoals Berichten en ook beschikbaar in een speciale app.

In Notities hebben je toegang tot Image Playground via de nieuwe Image Wand in het Apple Pencil gereedschapspalet, waardoor notities nog visueler worden.

https://www.macfreak.nl/modules/news/images/zArt.iPadOS18FreeformImagePlayground.jpg
iPadOS 18 brengt veel praktische verbeteringen


En verder nog meer in iPadOS 18

  • De nieuwe Wachtwoorden-app is gebouwd op de basis van de al bekende Sleutelhanger (Keychain), hiermee heb je eenvoudig toegang tot al je wachtwoorden op één plek, inclusief verificatiecodes en beveiligingswaarschuwingen.
  • SharePlay wordt dit jaar nog beter met updates voor het delen van schermen. Gebruikers kunnen op hun scherm tikken en tekenen om aan te geven wat er moet gebeuren. En voor meer directe hulp kunnen gebruikers toestemming vragen om een apparaat op afstand te bedienen.
  • Met Freeform wordt het nog makkelijker om ideeën tot leven te brengen. Gebruikers kunnen scènes maken om delen van een bord op onderwerp in te delen of eenvoudig inhoud presenteren door snel te bewegen.
  • Gaming wordt nog meeslepender met functies als Game Mode en Personalized Spatial Audio, die spelers midden in de actie zetten in aankomende titels als Assassin's Creed Shadows en RESIDENT EVIL 7 biohazard. En met Game Porting Toolkit 2 beschikken ontwikkelaars over nieuwe tools die het makkelijker maken om nog geavanceerdere games naar iPad, iPhone en Mac te brengen.
  • Agenda wordt nog nuttiger doordat zowel gebeurtenissen als taken uit Herinneringen worden weergegeven. Gebruikers kunnen direct vanuit Agenda herinneringen maken, bewerken en aanvullen.
  • Herinneringen krijgt nieuwe tools, waaronder de mogelijkheid om direct vanuit de Agenda-app te bekijken, te maken en te bewerken, toegang te krijgen tot een onlangs verwijderde lijst en subtaken te vinden in slimme lijsten voor snelle referentie.
  • In Apple’s Kaarten-app kunnen gebruikers duizenden wandeltochten door nationale parken in de Verenigde Staten bekijken en eenvoudig hun eigen wandeltocht samenstellen.
  • Toegankelijkheids-functies zijn onder andere Eye Tracking, een ingebouwde optie om met alleen de ogen op iPad te navigeren, en Vocal Shortcuts waarmee gebruikers taken kunnen uitvoeren door een aangepast geluid te maken.


Klik hier voor informatie over het onder de aandacht brengen van producten of diensten op MacFreak.