geplaatst door: Robert
https://www.macfreak.nl/modules/news/images/StageManager-icoon.jpg
Stage Manager ook voor iPad Pro’s uit 2018 en 2020
De demonstratie van het nieuwe Stage Manager voor iPadOS op de WWDC dit jaar kreeg meteen de handen op elkaar. Eindelijk kwam er een interface voor echte multitasking voor de iPad, zodat die devices ook voor veel serieuzer werk inzetbaar zullen worden.

Maar er was één erg grote kanttekening: Stage Manager werkte alleen maar met iPads met een M1 chip. Dat zijn op dit moment de iPad Pro modellen die in 2021 uitgebracht werden en de iPad Air die in maart van dit jaar op de markt kwam. Inmiddels is de vierde bèta-versie van iPadOS 16 .1 uit, en de versie van Stage Manager daarin werkt ook met iPad Pro modellen met een A12X of A12Z chip.


Dat zijn alle 11-inch iPad Pro modellen en de 12,9-inch iPad Pro vanaf de derde generatie. Dat zijn dus alle iPad Pro modellen vanaf oktober 2018. In de video hierboven is te horen waarom Apple in eerste instantie Stage Manager niet op deze iets oudere iPad Pro modellen wilde laten draaien, het werkt, maar niet altijd even vloeiend.

Externe schermen alleen M1, langer wachten

Om dit voor elkaar te krijgen is Stage Manager kennelijk stevig aangepakt, want ondersteuning voor externe schermen is er dit moment helemaal uit verwijderd. Dat komt in een update later dit jaar alsnog terug, maar die extra functionaliteit zal wel alleen maar voor M1 Macs gereserveerd blijven.

Apple heeft hier ook een verklaring over naar buiten gebracht, die kan je hierover in zijn geheel lezen:

Citaat
We introduced Stage Manager as a whole new way to multitask with overlapping, resizable windows on both the iPad display and a separate external display, with the ability to run up to eight live apps on screen at once. Delivering this multi-display support is only possible with the full power of M1-based iPads. Customers with iPad Pro 3rd and 4th generation have expressed strong interest in being able to experience Stage Manager on their iPads. In response, our teams have worked hard to find a way to deliver a single-screen version for these systems, with support for up to four live apps on the iPad screen at once.

External display support for Stage Manager on M1 iPads will be available in a software update later this year.

met dank aan forumlid ‘Feek’, die dit nieuws als eerste meldde op het forum #iPadOS
Klik hier voor informatie over het onder de aandacht brengen van producten of diensten op MacFreak.