geplaatst door: Robert
https://www.macfreak.nl/modules/news/images/SteveWozniak2020-icoon.jpg
Steve Wozniak’s startup Privateer wil ruimteafval gaan bestrijden
Terwijl een aantal tech-miljardairs bezig zijn met projecten die niet erg veel bijdagen aan het verbeteren van onze omgeving, laat Steve Wozniak zien dat het ook anders kan. Startup Privateer, waarvan hij één van de oprichters is, wil het almaar toenemende afval dat onze aarde omcirkelt gaan opruimen.

Nu draaien er ongeveer 4.700 satellieten rond de aarde, maar volgens de beste schatting draaien er ook 129 miljoen stukken en stukjes ruimteafval rond onze aarde die groter dan een millimeter zijn. Dat lijkt klein, maar met 56.000 kilometer per uur kan dat al beschadigingen veroorzaken. Kijken we naar stukken die groter zijn dan een softbal dan is de schatting een kleine 40.000, de schade die deze brokstukken kunnen veroorzaken is enorm.


Privateer wil hier dus iets aan gaan doen, maar ironisch genoeg is de eerste stap om nóg meer satellieten in een baan rond de aarde te brengen. Het zou uiteindelijk om een paar honderd satellieten moeten gaan, die één voor één gelanceerd gaan worden en eenmaal in hun baan beland het probleem goed in kaart moeten brengen.

De grootste botsing in de ruimte tot nu toe vond plaats in februari 2009, toen de afgedankte Russische satelliet Cosmos 2251 de actieve Iridium 33 satelliet ramde. Het resultaat was bijna 2.000 stukjes van minsten 10 centimeter doorsnede en duizenden kleinere. #SteveWozniak #Privateer
MacFreak steunen en advertenties achter je laten? Word donateur.
Product of dienst op MacFreak onder de aandacht brengen? Kijk dan hier.