Hier ook over slavernij en Indonesië geleerd op school.

Maar inderdaad: iedereen zou eerst eens in de spiegel moeten kijken. Over die balk en die splinter.
Dingen slopen van mensen die niks te maken hebben met jouw eigen ellende en tevens de gezondheid van je medemens in gevaar brengen wegen niet op tegen wat er gebeurd is. Dat is misbruik maken van de situatie.

Als puntje bij paaltje komt gaat het toch allemaal om de portemonnee.
Dat is altijd al zo geweest en zal altijd zo blijven. Ook voor meneer Tim Cook. Anders kom je niet op die positie, want de aandeelhouders willen geld zien anders schoppen ze je daar wel weg.
Als je daar een Amerikaan werkloos voor laat zijn en een Aziaat een bakje rijst toestopt, dan is dat prima. Alles voor de $. En ja, wij vinden het ook prima, want anders zijn Macs helemaal niet meer te betalen.


geplaatst door: MacMiep
Al meer dan 20 jaar beheert Miep de MacMiepMacCursus op http://www.macmiep.nl!
Knip
Als puntje bij paaltje komt gaat het toch allemaal om de portemonnee.
Dat is altijd al zo geweest en zal altijd zo blijven. Ook voor meneer Tim Cook. Anders kom je niet op die positie, want de aandeelhouders willen geld zien anders schoppen ze je daar wel weg.
Als je daar een Amerikaan werkloos voor laat zijn en een Aziaat een bakje rijst toestopt, dan is dat prima. Alles voor de $. En ja, wij vinden het ook prima, want anders zijn Macs helemaal niet meer te betalen.
We vergeten even dat door die Aziaat ook daar de welvaart toeneemt en dat een bedrijf als Apple wereldwijd zijn belangen heeft en daardoor ook wereldwijd baat heeft bij stabiliteit. (Daardoor goede aanvoer van bv onderdelen) door die wereld wijde verbondenheid kunnen we als het even niet goed loopt altijd nog onderdelen krijgen voor luchtpompen voor,de IC. Om die reden juich ik het toe dat we laten produceren bij die Aziaten die tenslotte uiteindelijk ook groente en vlees gaat verdienen bij dat bakje rijst. Mijn probleem bij die grote bedrijven is vervolgens wel doordat er niemand meer Echt baas is over die bedrijven en ze dus allerlei constructies hebben /maken om zo veel mogelijk geld te verdienen.

Voor zover ik kan bekijken heeft Apple in ieder geval nooit naar afkomst of kleur gekeken maar naar kwaliteit. (Maar ook in zo’n groot bedrijf zal wel eens wat fout gaan). De stelling name van TC is dan ook goed en is niet de eerste keer dat hij zich uitspreekt over bepaald gevoelige zaken. Dit heeft niets met politiek te maken maar stelling nemen als CEO van een bedrijf zodat men als werknemer ziet hoe de CEO over bepaalde zaken denkt zodat werknemers het gevoel ook krijgen dat dit een beleid is wat gedragen wordt binnen het bedrijf. Wat die andere CEO van Amerika nu juist laat zien is hoe hij denkt over dit onderwerp waarbij personeel van dat bedrijf “Amerika” zich gesteund voelt door zijn opstelling en de zaak juist escaleerde ipv deëscaleert. 

Grootste probleem met die CEO van Amerika is dat hij niet voldoende van dat desinfecteerde middel heeft ingenomen voor Corona en als het zo door gaat ze daar nog 4 jaar van zijn leiderschap mogen genieten.
geplaatst door: pjottervmr
Dit heeft niets met politiek te maken maar stelling nemen als CEO van een bedrijf zodat men als werknemer ziet hoe de CEO over bepaalde zaken denkt zodat werknemers het gevoel ook krijgen dat dit een beleid is wat gedragen wordt binnen het bedrijf.
Precies. Zoiets heet 'leiderschap'.
geplaatst door: Flix
Is het ontwikkelen en voeren van een beleid geen politiek meer?
geplaatst door: peerzwart
Is het ontwikkelen en voeren van een beleid geen politiek meer?
?
Politiek is bv:
Politiek is de wijze waarop in een samenleving de belangentegenstellingen van groepen en individuen tot hun recht komen - meestal op basis van onderhandelingen - op de verschillende bestuurlijke en maatschappelijke niveaus.

Ik denk niet dat je een bedrijf als Apple samenleving kan omschrijven? Misschien als een soort Godsdienst/religie :-)
geplaatst door: pjottervmr
Diegene die nu reageren op niet leren over slavenhandel en politionele acties met “ik wel over geleerd”, zitten niet meer op de lagere school volgens mij. Ik heb mijn info over wat er nu op lagere scholen voor onderwerpen worden behandeld, dat kan trouwens per school verschillen.
geplaatst door: mayo
It ain't what you don't know that gets you into trouble. It's what you know for sure that just ain't so - Mark Twain
Ja Mayo, ook niet op de peuterschool. Of op de crèche. Maar zeker wel op de middelbare school.
Het staat, én stond, dus wel in het curriculum (leerprogramma voor basisonderwijs én voorgezet onderwijs). Is dat oké?
geplaatst door: Flix
Het is goed dat Apple en de rest van de wereld (ik ook) dit soort politiegeweld afkeurt.

Dit zou nooit mogen !

Maar ik vind de ophef overdreven gezien alle ellende in de wereld.

Denk je nou echt dat het helpt als ze hier op de Dam gaan demonstreren? Het enige wat ze misschien gaan bereiken is een nieuwe golf van Corona besmettingen.

Vond het wel vreemd dat de MSM niets of weinig melde over het incident dat een zwarte agent door een plunderaar werd doodgeschoten in St. Louis.

Maar waarschijnlijk niet belangrijk genoeg want geweld komt volgens sommigen maar van een kant....

geplaatst door: marco72
Apple TV iPhone 11 MacBook Pro 13" 2019 AirPort Extreme iPhone 4s MacBook Pro 13" 2010 iMac 27" 2010
Dat heet nou selectieve verontwaardiging.

Want waar waren al deze mensen toen er weer een homo voor de zoveelste keer werd mishandeld?
Dit gebeurt notabene in eigen land!
Maar dan staat de Dam niet vol. Hoe zou dat nou komen?
geplaatst door: MacMiep
Al meer dan 20 jaar beheert Miep de MacMiepMacCursus op http://www.macmiep.nl!
Maar zeker wel op de middelbare school.
Het staat, én stond, dus wel in het curriculum (leerprogramma voor basisonderwijs én voorgezet onderwijs).
Ik kan het niet terugvinden in de door jou opgegeven link. Wel weet ik zeker dat ik over de politionele acties van het Nederlandse leger nimmer iets op school heb geleerd. Met betrekking tot de slavenhandel werd dit slechts aangestipt met name vanuit het oogpunt dat 'de Hollanders' handel dreven met willekeurig wie en dat slaven vervoeren niets anders was dan een lucratieve dienstverlening. Dat hierbij vele wantoestanden optraden is niet genoemd. Zelfs hoe JP Coen aan nootmuskaat kwam is de revue niet gepasseerd. Evenmin hoe Nederland de Caribische gebieden bestierde en Suriname leegroofde.

Eerlijk is eerlijk. Ik zat op school toen men nog dacht dat de Egyptische piramides door slavenarbeid tot stand waren gekomen. Wellicht dat nu wél in de klas wordt verteld hoe de Nederlanders eeuwenlang het eigen gewin boven het welzijn van andere volken stelde.

Ik denk niet dat men in bepaalde delen van de VS al tot een dergelijke zelfreflectie in staat is.
geplaatst door: peerzwart
Mijn link legt gewoon uit wat een curriculum is, want niet iedereen zal dat weten. Tevens geeft dat aan dat er dus wordt nagedacht over wat en hoe er wordt onderwezen in het LO en VO.

Dat jij niks hierover heb geleerd op school, jammer dan.
Het werd iig in de jaren zeventig gewoon onderwezen, stond in de geschiedenisboeken, en het werd besproken in de klas.

Voor de rest gooi er weer lekker wat dwarse uitspraken uit, zoals Robert dat zou noemen.
geplaatst door: Flix
In de zeventiger jaren zat ik op de middelbare school. Het werd toen dus niet onderwezen, het is niet besproken in de klas. En met 'het', doel ik op de politionele acties, jp coen en evenmin de door de staat goedgekeurde piraterij van Piet Hein.
geplaatst door: peerzwart
Wellicht dat nu wél in de klas wordt verteld hoe de Nederlanders eeuwenlang het eigen gewin boven het welzijn van andere volken stelde.
Niet alleen Nederlanders en daarbij: je profiteert er nog steeds van in dit luxe landje. Mensen die daar kritiek op hebben kunnen het best ergens in een arm land (uiteraard zonder je Apple spulletjes) hulp gaan bieden.

Met alleen kritiek leveren op een land dat fout is geweest (eeuwen geleden) heeft niet heel veel nut.
geplaatst door: marco72
Apple TV iPhone 11 MacBook Pro 13" 2019 AirPort Extreme iPhone 4s MacBook Pro 13" 2010 iMac 27" 2010
Zullen we het dan ook even hebben over de landarbeiders hier in Noord-oost Groningen die tot ver in de twintigste eeuw als slaven zijn behandeld door de herenboeren?
geplaatst door: MacMiep
Al meer dan 20 jaar beheert Miep de MacMiepMacCursus op http://www.macmiep.nl!
Beste Noorderburen, niet enkel Nederland heeft boter op het hoofd zoals bv. beschreven in Max Havelaar van Eduard Douwes Dekker/ Multatuli.

In de jaren 1970 werd in de lagere scholen in Belgïe onze vorst Leopold II nog steeds verheerlijkt als de gulle schenker van het prachtige Congo aan de Belgische staat.

Over de wantoestanden in Congo Vrijstaat ( zoals het vrijelijk afhakken van handen van onze Afrikaanse medemensen enz. enz.) werd natuurlijk niet gerept.
https://nl.wikipedia.org/wiki/Onafhankelijke_Congostaat

Onder huidige omstandigheden zou Leopold II dienen te worden berecht als oorlogsmisdadigdadiger voor het Internationaal Tribunaal in Den Haag.

Om maar te zeggen: een beetje historisch perspectief hier, graag.

De laatste week begint men hier trouwens standbeelden van Leopold II te besmeuren of vernielen.
Ik denk dat er een ouwe Belgische Frank aan het vallen is...

Ondertekend:
een beschaamde zuiderbuur.

Sorry voor het semi- offtopic.

Laatst bewerkt op: 5 juni 2020 - 02:12 door HEXDIY
geplaatst door: HEXDIY
If it ain't broke, don't fix it! Recycle the planet, we're gonna need it! And remember: an old Mac never dies, it just fades away into the Cloud - unless you don't want it to!
No pasaran las Coronas!
Er is een tweede update bij dit nieuwsbericht gezet.
geplaatst door: de Redactie
Wij zijn niet verantwoordelijk voor wat onze voorouders hebben gedaan (slavernij, vervolging andersdenkenden, onderdrukking vrouwen, ...).

Wij zijn zeer zeker wel verantwoordelijk voor wat we zelf doen. Vinden we dat onze voorouders het niet goed hebben gedaan, dan moeten we het zelf beter doen.

Gelijke rechten voor alle mensen, ongeacht ras, geslacht, geaardheid of levensovertuiging is de norm. In ieder geval hier, in West Europa en de VS. Op papier dan, want in de VS is een gekleurde medemens vermoord door een blanke politieagent.

Niemand op dit forum is daar verantwoordelijk voor (dan ga ik er voor het gemak vanuit dat de moordenaar en de andere drie betrokken agenten niet op dit forum zitten).

Wel kunnen we ervoor zorgen dat we het zelf beter doen.

Ik denk dat niemand hier op het forum een slaaf voor hem of haar heeft werken, maar de moderne slavernij is helaas de wereld nog niet uit. Mensen in Azië die voor een hongerloontje lange dagen werken. Je kunt dit soort slavernij uitbannen door deze producten niet te kopen. Dat is makkelijker gezegd dan gedaan, want er staat geen plakker "made by slaves" op. Maar als je van dit soort misstanden weet, dan kun je ernaar handelen. Bijvoorbeeld Apple ertoe zetten om meer toezicht bij Foxconn, het bedrijf dat de iPhones assembleert. En niet bij AliExpress en Action kopen helpt ook.

Wat ook helpt is meehelpen de publieke opinie ten goede te keren. Misbruik je vrijheid van meningsuiting niet door te pas en te onpas grappen te maken over groepen mensen die anders zijn dan jij. Veroordeel (opzetten tot) geweld tegen rassen, religies of geaardheden. Veroordeel polarisatie. Probeer harmonieus samen te leven met anderen, ongeacht ras, geslacht, geaardheid of levensovertuiging. Probeer onbevooroordeeld te zijn. Houd je verre van populisme, die spreekt in one-liners, waar alle problemen aan een afgebakende groep van de samenleving ligt en waar de oplossing van de wereldproblematiek op een half A4-tje past.

Verbeter de wereld, begin bij jezelf!
geplaatst door: MacFrankie
Op mijn werk heb ik al Windows, thuis wil ik geen systeembeheerder meer zijn!
Mooie gedachtes MacFrankie. Hoe vaak is dit al niet gezegd en gehoord? Is er iets veranderd? Gaat er nu dan wel wat veranderen? Je kunt meelopen met demonstraties. Producten waar slavernij of uitbuiting aan kleeft niet meer kopen, maar dat is niet zo realistisch.

Er gaat weinig veranderen zolang egoïsme nog in het DNA van de mensheid zit.
geplaatst door: peerzwart
Dus? Niks doen?
geplaatst door: Flix
Nee hoor. Ga gerust naar demonstraties. Koop geen kleding meer bij H&M. Koop alleen nog chocolade van Tony Chocolony. Zet zwarte blokjes op Instagram en post wijze woorden op een forum. Wanneer je daarmee het idee krijgt dat je toch iets hebt bijgedragen moet je dat zeker doen. Voor het wereldbeeld maakt het niets uit maar je houdt er zelf een goed gevoel aan over.
geplaatst door: peerzwart
Voor het wereldbeeld maakt het niets uit maar je houdt er zelf een goed gevoel aan over.
Moeilijk te verdedigen opvatting als je naar de geschiedenis kijkt. Veel mensen achter Black Lives Matter zijn afstammelingen van tot  slaaf gemaakten. Als jouw filosofie zou kloppen (niks doet er toe, want niks verandert) dan zouden die nazaten toch ook allemaal nog steed slaven moeten zijn?

Gelukkig evolueert en verandert de wereld wel.
geplaatst door: GeorgeM
In theorie is slavernij afgeschaft, dat klopt. Daarvoor in de plaats hebben we o.a. racisme teruggekregen. Uitbuiting van slaven is er vrijwel niet meer, uitbuiting in zijn algemeenheid is nog aan de orde van de dag en treft veel, heel veel mensen.

Dus ja, er is wat veranderd. We zijn daar echter weinig mee opgeschoten.
geplaatst door: peerzwart
Er is maar één ding dat helpt:
Wat gij niet wilt dat u geschiedt, doe dat ook een ander niet.

Wanneer iedereen zich hieraan houdt, is alle ellende heel snel de wereld uit.
geplaatst door: MacMiep
Al meer dan 20 jaar beheert Miep de MacMiepMacCursus op http://www.macmiep.nl!
Je bent een zwartkijker, Peer!
Er verandert wel zeker wat. Nee, het gaat niet snel, het zou sneller mogen. Het is een evolutie, geen revolutie.

Zeggen dat het niks uitmaakt klopt niet. Dan schrijf je hele bevolkingsgroepen af: gekleurde mensen in Europa en de VS, niet-moslims in moslimlanden, vrouwen in grote delen van de wereld, niet-heteroseksuelen in grote delen van de wereld, ...

Stop met polariseren en generaliseren, doe moeite om het goede in je andersdenkende medemens te zien, dan wordt de wereld langzaam aan telkens een stukje beter.

@MacMiep: helemaal juist!
geplaatst door: MacFrankie
Op mijn werk heb ik al Windows, thuis wil ik geen systeembeheerder meer zijn!
Dus ja, er is wat veranderd. We zijn daar echter weinig mee opgeschoten.
Als je de misstanden van de afgelopen eeuwen afzet tegen de misstanden nu, zijn we best wel opgeschoten.

Maar zo'n bewering met droge ogen doen, geeft mij het gevoel dat je graag wilt knuppelen in een hoenderhok.
geplaatst door: Flix