https://www.macfreak.nl/modules/news/images/TSMC-Logo-icoon.jpg
TSMC gaat in VS uitbreiden, Samsung gaat de concurrentie aan
In de afgelopen jaren zagen we langzaam maar zeker de productie van Apple’s A-processors steeds meer naar TSMC verschuiven. Eén van de redenen daarvoor is dat TSMC al vroeg het 5-nanometer proces goed onder controle bleek te hebben.

Maar bij Samsung gaan ze natuurlijk niet lijdzaam zitten wachten, in Pyeongtaek (Zuid Korea) is inmiddels begonnen met de bouw van een nieuwe 5nm productielijn, en in een later stadium nog kleiner, wat nu sub 5nm genoemd wordt. Zo’n lijn opzetten is natuurlijk niet niets, deze zal waarschijnlijk pas in de tweede helft van 2021 productierijp zijn. Hieronder een foto van de nieuwe productielijn in aanbouw, waarbij ook meteen duidelijk wordt dat er bij Samsung kennelijk fans van Mondriaan rondlopen.

https://www.macfreak.nl/modules/news/images/zArt.SamsungPyeongtaek5nmProductielijn.jpg
TSMC gaat in VS uitbreiden, Samsung gaat de concurrentie aan

klik op de afbeelding voor een grotere versie

TSMC is ondertussen ook bezig met uitbreiden, en daarbij zou er ook een nieuwe fabriek in Arizona komen. Die komt dan naast WaferTech in de staat Washington, dat ook eigendom is van TSMC.

De kosten van dit project zouden 12 miljard zijn, en het zou 1.600 arbeidsplaatsen moeten gaan opleveren. Op het eerste gezicht een echt schot in de roos voor de regering Trump, en zo werd het dan ook de minister van buitenlandse zaken gepresenteerd.


Maar er zijn bezwaren van drie Democratische senatoren, hieronder de essentie daarvan in het kort:

Citaat
We have serious questions as to how this project takes into consideration national security requirements and how it aligns with a broader strategy for building a diverse US semiconductor manufacturing supply chain.

We ask that you cease any such negotiations or discussions until you have briefed the relevant authorization and appropriations committees with your plans, including any commitments you have made to funding, tax breaks, licensures, or other incentives.

Foxconn in Wisconsin

Op het eerste gezicht lijkt de scepsis van deze senatoren ingegeven door partij-politieke belangen. Maar hun achterdocht is niet voor niets, eerder vloeiden er miljarden dollars naar Foxconn voor een nieuwe fabriek in Wisconsin waar eind 2020 LCD schermem voor TV’s en computers gemaakt zouden worden. Ondanks meer geld in de kas bij Foxconn is er op dit moment nog niets in Wisconsin gebouwd.

geplaatst door: Robert