geplaatst door: Robert
https://www.macfreak.nl/modules/news/images/iOS16-icoon.jpg
Toetsenbord in iOS 16 kan trillen, maar dat kost wel wat extra stroom
Eén van de vele dingen die aan iOS 16 zijn toegevoegd is iets waar je daarvoor altijd een toetsenbord van de derde partij voor nodig had: de mogelijkheid voor het aanzetten van kleine trillingen, waardoor je de bevestiging krijgt dat je een toets op het toetsenbord ook echt aanraakt.

Wil je die trillingen voelen, daarvoor moet je in zijn in Instellingen → Horen en voelen, waar je dan in Toetsenbordfeedback de optie Voelbaar aan moet zetten (zie hieronder). Apple heeft hier inmiddels een speciale support-pagina over online gezet, waarbij we ook meteen gewaarschuwd worden dat deze keuze wel zorgt voor wat extra batterijverbruik.

https://www.macfreak.nl/modules/news/images/zArt.iOS16ToetsenbordfeedbackVoelbaar.jpg
Toetsenbord in iOS 16 kan trillen, maar dat kost wel wat extra stroom

klik op de afbeelding voor een grotere versie

De waarschuwing over het batterijverbruik daar is de volgende:

Citaat
Als u haptische feedback van het toetsenbord inschakelt, kan dit de gebruiksduur van de batterij van uw iPhone beïnvloeden.
Mogelijk is dit de reden dat Apple tot nu toe ons deze optie niet gaf. Want sinds 2015 ziet er een klein motortje in de Apple Watch, iPhones, iPads en MacBooks die Apple de Taptic Engine noemt.

Taptic Engine

In iPhones daarvoor zat een veel simpeler motortje, dat kon alleen maar één soort trilling kon produceren. De Taptic Engine, die in 2015 voor het eerst in de allereerste Apple Watch verscheen, kan het doseren. Het kan dus zowel doordringend trillen als dat nodig is, maar bijvoorbeeld ook maar één klein tikje geven.

Die trillingen van de Taptic Engine worden bijvoorbeeld ook gebruikt als je een fysieke knop omzet, of een knop op het scherm indrukt. Bij MacBooks is de Taptic Engine die ervoor zorgt dat het lijkt dat je de Force Touch-trackpad indrukt, terwijl dat helemaal niet het geval is.

Hieronder het filmpje waarmee de Taptic Engine indertijd geïntroduceerd werd. In dit geval gaat het om de iPhone 6s, die in september 2015 op de markt kwam.
 #iOS
Klik hier voor informatie over het onder de aandacht brengen van producten of diensten op MacFreak.