geplaatst door: Robert
https://www.macfreak.nl/modules/news/images/iOS15-icoon.jpg
Iets meer duidelijkheid over eindigen ondersteuning iOS 14 en iPadOS 14
Een paar dagen geleden kon je hier op MacFreak al lezen dat Apple gestopt was met het uitbrengen van updates voor de beveiliging van iOS 14. Dit betekent dat iedereen die naar iOS 15 kan, en dat nog niet gedaan had, wordt aangeraden om dat alsnog te doen.

Op Ars Technica is in een update bij een kritisch artikel hierover nu te lezen dat Apple verwijst naar een support-pagina die in september van het afgelopen jaar al gepubliceerd werd. Daar staat in het Engels dat ‘important security updates’ nog voor ‘a period of time’ geleverd zullen worden. Op dezelfde pagina in het Nederlands staat dat je iOS 14 of iPadOS 14 niet hoeft bij te werken om toch nog ‘tijdelijk belangrijke beveiligingsupdates te ontvangen’.

https://www.macfreak.nl/modules/news/images/zArt.iOSiPadOSgebruik11012022-1.jpg
Iets meer duidelijkheid over eindigen ondersteuning iOS 14 en iPadOS 14

klik op de afbeeldingen voor een grotere versie

Het stond op een support-pagina, en Apple kan dus volhouden dat ze duidelijk zijn geweest. Maar je kan je afvragen hoe duidelijk ‘tijdelijk’ of ‘a period of time’ zijn, vooral als het over beslissingen gaat die met beveiligen van onze devices te maken hebben.

Het zou Apple sieren als ze een duidelijk beleid op dit gebied ontwikkelen en dat vanaf nu ook duidelijk met ons communiceren. Want hoe het nu is gegaan verdient niet de schoonheidsprijs.

https://www.macfreak.nl/modules/news/images/zArt.iOSiPadOSgebruik11012022-2.jpg
Iets meer duidelijkheid over eindigen ondersteuning iOS 14 en iPadOS 14
 #iOS #iPadOS
MacFreak steunen en advertenties achter je laten? Word donateur.
Product of dienst op MacFreak onder de aandacht brengen? Kijk dan hier.
geplaatst door: puk1980
Voorheen (pre-iOS 15) kon je alleen maar upgraden naar de laatste versie van iOS. Met iOS 15 heeft Apple geëxperimenteerd met de mogelijkheid om op iOS 14 te blijven zitten. En nu komen ze erachter dat dat misschien toch niet zo'n goed idee was, omdat een deel van de populatie dat dan ook doet.

Ik verwacht dat bij iOS 16 weer het oude liedje gaat gelden: je kunt upgraden naar iOS 16 en anders niet.
Certified Terminal Guru.
geplaatst door: Frans Richard
“Dit betekent dat iedereen die naar iOS 15 kan, en dat nog niet gedaan had, wordt aangeraden om dat alsnog te doen.”

Want die onlangs ontdekte bug in Safari 15 maakt iOS/iPadOS 15 veiliger dan 14?
geplaatst door: MacFrankie
Over het algemeen is de meest recente versie van iOS / macOS / ... / Windows / Android / ... de meest veilige versie van dat besturingssysteem. Maar er zijn geen garanties, er zijn uitzonderingen.
Op mijn werk heb ik al Windows, thuis wil ik geen systeembeheerder meer zijn!
geplaatst door: Timotheus
Blijft de vraag, welke serieuze redenen er kunnen zijn om ook na een paar maanden, als de meest vervelende bugs opgelost zullen zijn, niet te upgraden naar het nieuwste iOS.

Bij macOS kan ik me daar alles bij voorstellen; bij iOS eigenlijk niet.
I went there and came back / It was nothing special / The river at high tide / The mountain veiled by misty rain
geplaatst door: Franky2002
Omdat je apparaat er steeds iets langzamer van wordt als je een een update hebt uitgevoerd?
Nieuwe systemen voelen het lekkerst aan als ze op de nieuwste modellen draaien, daarna gaat het bergafwaarts.
geplaatst door: boiing
https://www.macworld.co.uk/news/will-ios-15-slow-down-iphone-3808590/

Citaat
Even with older devices such as the first-generation iPhone SE, iOS 15 can be safely installed. Safari gets faster and the overall performance is not slowed down by the latest system.
geplaatst door: Timotheus
Nieuwe systemen voelen het lekkerst aan als ze op de nieuwste modellen draaien, daarna gaat het bergafwaarts.
Die stelling zou ik wel eens met harde feiten onderbouwd willen zien, in termen van reactietijd bij het invoeren van commando's e.d.

Hoe dan ook: ik heb een iPhone 7 met iOS 15, en ik heb niet het idee dat er iets mis is, of dat ìk iets mis.
I went there and came back / It was nothing special / The river at high tide / The mountain veiled by misty rain
geplaatst door: boiing
Vandaar dat ik het tegenovergestelde wel onderbouw met harde feiten :wink:. Hier nog een stukje:

https://www.theguardian.com/technology/2017/oct/09/apple-slowing-down-old-iphone-data-iphone-5s-iphone-6-iphone-6-iphone-7-ios-updates

Citaat
While benchmarks show that processor and graphics performance are not intentionally hindered with successive iOS updates, it is entirely possible that people feel that their smartphones are slowing down over time.

That’s because as smartphones get more powerful and more capable with each new release, apps and services are also updated. In doing so they often get more complex as new features and technologies are added, which can lead to the app performing worse over time as the smartphone has to do more when the app launches and during its general operation.
Er zijn dus wel redenen waarom het kan voelen dat je iPhone trager wordt met de jaren maar dat heeft niet met Apple of de volgende iOS versie te maken*. Sterker nog: sommige zaken worden sneller. Ook Monterey wordt over het algemeen gezien als een verbetering qua snelheid vergeleken met eerdere macOS versies en Safari 15 is ook daar een stuk vlotter geworden.

Nieuwe systemen voelen het lekkerst aan als ze op de nieuwste modellen draaien, daarna gaat het bergafwaarts.
Leuke oneliner voor in de kroeg, ik zie er geen flinter bewijs voor.

(* Er was uiteraard dit incident, maar dat had een specifieke reden: beschermen van een ouder wordende batterij en daarmee de levensduur verlengen. Dat pakte PR technisch niet goed uit en werd teruggedraaid.)
geplaatst door: Franky2002
Ik heb het wel zo ervaren bij mijn eerste twee iPhones, en het was niet een gevoel of zo. Weliswaar iPhone 3G en iPhone 5G. Misschien waren dat indertijd snel verouderde toestellen en ik deed er ook best wel lang mee.

Ik houd over het algemeen best van onliners maar kom niet zo vaak in de kroeg. :sneaky2:
geplaatst door: boiing
iPhone 5 getest met iOS 6 t/m 10:Conclusie: nauwelijks verschillen en soms in het voordeel van iOS 10. Een telefoon die na 5 jaar en 4 iOS versies verder nog precies zo vlot is als toen hij uit de doos kwam.

Je zult het vast zo ervaren hebben maar dat zal dan komen door wat er in het Guardian artikel wordt uitgelegd, niet door Apple of het OS. Er gaat v.w.b. iOS niets bergafwaarts, al jaren niet. Het is juist een knappe prestatie van Apple dat ze oudere toestellen nog lange tijd van nieuwe OS versies blijven voorzien met steeds meer features zonder dat dat snelheid kost.

Dat app makers er andere standaarden op nahouden en veel minder hun best doen om hetzelfde te bewerkstelligen zou best kunnen. Of websites die almaar complexer worden bijvoorbeeld. Geef die dan de schuld.