geplaatst door: Robert
https://www.macfreak.nl/modules/news/images/BigSur-icoon.jpg
Updates voor de beveiliging van macOS Big Sur en Catalina
Werk je nog met macOS 11 Big Sur of macOS 10.15 Catalina, dan heeft Apple ook een aantal updates voor je klaarstaan. Bijvoorbeeld de Security Update 2022-001 voor Catalina of de 11.6.3 update voor macOS Big Sur, in beide gevallen updates die alleen voor het verhogen van de veiligheid bedoeld zijn.

Klik je op de links hierboven dan zal je meteen zien dat het in beide gevallen om een aardig lijstje gaat (bij Catalina om vijf stuks en bij Big Sur zijn het er zeven). Maar dan ben je er nog niet, voor zowel Big Sur als Catalina is er ook een update voor Safari beschikbaar (versienummer 15.3), wat daarin op het gebied van de veiligheid is aangepast kan je op deze pagina lezen.

https://www.macfreak.nl/modules/news/images/zArt.BigSur11.6.3SecurityUpdate.jpg
Updates voor de beveiliging van macOS Big Sur en Catalina


Voor al deze updates zal je moeten wachten tot ze bij jou op je Mac in Systeemvoorkeuren →  Software-updates verschijnen, Apple’s eigen Downloads-pagina wordt inmiddels zo slecht bijgehouden dat ‘de meest recente versie’ van 13 december is.

https://www.macfreak.nl/modules/news/images/zArt.SecurityUpdate2022-001Catalina.jpg
Updates voor de beveiliging van macOS Big Sur en Catalina


Voordat je een update van macOS installeert

Om te beginnen neem je met het installeren van een allereerste versie van een besturingssysteem altijd een risico. Ondanks al het beta-testen willen er nog wel eens bugs zijn die pas naar voren komen als miljoenen in plaats van duizenden mensen het testen. Maar je kan de risico’s natuurlijk wel enorm verminderen, onder andere door het maken van een goede backup.


Dat kan met Apple’s eigen Time Machine, hoe dat werkt vind je hier. Maar dat heeft één nadeel, je kan van zo’n backup niet opstarten, dus als je terug wilt gaan ben je mogelijk extra tijd kwijt.

Dat kan je vermijden door een backup te maken waarvan je ook kan opstarten, een zogenaamde bootable-backup. Dat kan bijvoorbeeld met  Carbon Copy Cloner. Dat programma heeft ook een aparte pagina speciaal voor iedereen die naar een nieuwe versie van macOS overstapt.

macOS installeren op een apart volume

Het is natuurlijk ook mogelijk om Monterey te installeren op een andere schijf, zodat je het  kan uitproberen en ermee werken zonder wat voor stress dan ook. De uitleg hoe je dat het best doet is hier te vinden. Wil je liever niet met een aparte schijf werken, dan is het natuurlijk ook mogelijk om een aparte partitie op je interne schijf speciaal hiervoor te maken. #macOS #Catalina #BigSur #Update
Klik hier voor informatie over het onder de aandacht brengen van producten of diensten op MacFreak.