geplaatst door: Robert
https://www.macfreak.nl/modules/news/images/iPhone12And12Max-icoon.jpg
Toekomstige iPhones bij noodgevallen ook bruikbaar ‘zonder bereik’
Volgens bronnen binnen Apple wordt er gewerkt aan verschillende mogelijkheden om iPhones zonder bereik in noodgevallen toch te kunnen gebruiken doordat er dan gebruik gemaakt wordt van een low-earth-orbit satellietverbinding. Het zou om twee verschillende mogelijkheden gaan.

Met de eerste, Emergency Message via Satellite, zou het mogelijk moeten zijn om SOS-noodmeldingen te versturen en SOS-contactpersonen hiermee ook meteen automatisch te waarschuwen. Deze functie zou als een derde communicatie-protocol in de Berichten-app verwerkt worden, naast de nu al bestaande mogelijkheden voor iMessages en SMS.

https://www.macfreak.nl/modules/news/images/zArt.SatellietRuimtebaanRondAarde.jpg
Toekomstige iPhones bij noodgevallen ook bruikbaar ‘zonder bereik’


Het gaat duidelijk alleen maar om een extra mogelijkheid voor noodgevallen, het gaat ook alleen maar over (erg) korte berichten en dus alleen naar hulpdiensten en SOS-contactpersonen. De achtergrondkleur voor deze berichten zou grijs zijn, naast de bestaande in groen (SMS) en de iMessage berichten over het internet (blauw). In de toekomst kan er ook nog een mogelijkheid voor korte telefoongesprekken bij komen.

Citaat
The texting-via-satellite tool, codenamed Stewie inside Apple, will restrict messages to a shorter length. The texts will automatically push through to an emergency contact's phone, even if the do-not-disturb setting is on. One planned design will let a user send the message by typing "Emergency SOS" where they would usually input a contact name. In addition to delivering texts, the service may eventually be able to handle some phone calls too.
De tweede optie lijkt op de eerste, maar is dan niet voor jou persoonlijk bedoeld. Hierbij zou je grote calamiteiten aan 112 door kunnen geven, zoals brand, grote ongelukken, etc.

https://www.macfreak.nl/modules/news/images/zArt.SatellietRuimtebaanRondAarde-2.jpg
Toekomstige iPhones bij noodgevallen ook bruikbaar ‘zonder bereik’


Deze nieuwe functies zullen hoogstwaarschijnlijk op zijn vroegst volgend jaar in iPhones te vinden zijn, waarschijnlijk nog later, en dan ook nog afhankelijk zijn van de regelgeving van het land waarin men zich bevindt. Er zou ook een tool komen waarmee je naar de dichtstbijzijnde plek geleid wordt met de beste satelliet-connectie, lastig als je dit zou willen gebruiken in een noodsituatie. Een verbinding met een satelliet opbouwen kan ook wel even duren, mogelijk een minuut.

De chip voor deze communicatiemogelijkheid komt van Qualcomm, waarvan Apple in de komende jaren waarschijnlijk nog wel gebruik van blijkt maken (totdat door Apple zelf gemaakte chips een goede vervanger zijn). #iPhone
MacFreak steunen en advertenties achter je laten? Wordt donateur.
Product of dienst op MacFreak onder de aandacht brengen? Kijk dan hier.
geplaatst door: doctor_apple
Gaat het hier niet gewoon om "IMS Multimedia Emergency Services", zoals opgenomen in Rich Communication Services (RCS) en evenals 3GPP Session Description Protocol reeds hier een zekere basis voor heeft gelegd  en later in het Emergency Communications (EMTEL); Lightweight Messaging Protocol for Emergency Service Accessibility ook het nodige is gedefineerd ... Of gaat het om volledig andere zaken?

... als Apple in Europa wil blijven verkopen, dan zullen ze zich ook aan de geldende standaarden moeten conformeren. Of dit via Satelliet gebeurd, betwijfel ik, omwille van capaciteit, complexiteit en kosten. Maar goed, we zullen zien :-). Voor nu dus "iPhones zonder bereik", en vermoedelijk: always on  :wink:.

In ieder geval zijn er op verschillende continenten reeds bepaalde protocollen, standaarden en normen die ook voorzien van het "bellen naar 112" via VoIP, VoLTE en nog wat technieken, alsmede het ontvangen en sturen van "noodberichten".

Ben erg benieuwd hoe dit wordt opgelost en wat men nu feitelijk gaat introduceren, want de geruchten zijn nogal "wild" ...