geplaatst door: Robert
https://www.macfreak.nl/modules/news/images/Ventura-icoon.jpg
Veel nieuws in macOS 13 Ventura, werkt met Macs vanaf 2017
Ook bij macOS 13 Ventura blijft Apple namen in Californië gebruiken, net zoals bij Monterey gaat het hier om een plaats. Maar dan wel een die een stuk groter is dan Monterey, die laatste heeft een kleine 30.000 inwoners, Ventura telt er meer dan 100.000.

Wat het meest opvalt is een compleet nieuwe manier om met meerdere apps en vensters te werken: Stage Manager. Dat komt naast het al bestaande Mission Control. Het werkt eigenlijk een beetje zoals wat Apple in Big Sur in de Finder introduceerde met het automatisch opruimen van bestanden, in dit geval worden vensters van apps automatisch gegroepeerd en aan de zijkant geplaatst.


Dat werkt ook met de Finder, dus als je naast een venster van een app op het bureaublad klikt zal die app ook aan de zijkant geplaatst worden, en zijn alle bestanden op je bureaublad dus meteen zichtbaar.

En natuurlijk werkt ook hier drag-en-drop, je kan dus bestanden naar een app die door Stage Manager aan de zijkant geplaatst is slepen en ze daarin meteen gebruiken.

In Stage Manager kan je trouwens ook meerdere apps combineren, en die door jou samengestelde combinaties worden dan bewaard. In de video zie je eerst Pages en Notities samen, en een combinatie van Number, de Kaarten-app en Notities.

Spotlight enorm verbeterd

Vanaf 3:10 in de video hierboven kan je zien wat er nieuw is voor Spotlight in Ventura. Het eerste goede nieuws is dat Snelle weergave (Quick Look) ook in de resultaten van Spotlight gaat werken. Je hoeft het dus niet meer alleen te doen met een bestandsnaam en eventueel de voorkant daarvan, je kan verder kijken zonder dat je het bestand hoeft te openen.

https://www.macfreak.nl/modules/news/images/zArt.macOSVenturaSpotlight.jpg
Veel nieuws in macOS 13 Ventura, werkt met Macs vanaf 2017


Daarnaast kan nu ook Spotlight in je Foto’s bibliotheek zoeken, in Livetekst (herkende tekst in foto’s of video’s) zoeken, en je kan ook een Timer of een Opdracht (Shortcut) direct uit Spotlight opstarten.

Meer

Natuurlijk zit er nog veel meer in Ventura, op deze pagina van Apple vind je alles wat het bedrijf er nu al van laat zien.

De Macs die werken met Ventura

Hieronder vind je alle Macs die door Apple ondersteund worden voor macOS 13 Ventura. Waarbij meteen overduidelijk is dat het geen erg lange lijst is, en dat alle Macs van voor 2017 ontbreken.

  • iMac (2017 en later)
  • ‌iMac‌ Pro
  • MacBook Air (2018 en later)
  • MacBook Pro (2017 en later)
  • Mac Pro (2019 en later)
  • Mac mini (2018 en later)
  • MacBook (2017 en later) #macOS #Ventura
Informatie over producten of diensten op MacFreak onder de aandacht brengen is hier te vinden.
geplaatst door: Mac Hammer Fan
Het ziet er naar uit dat je nu om de zeven jaar een nieuwe Mac moet kopen om nog security updates te krijgen. 🤨
 Apple gebruiker sedert 1992  Mac Studio Max 32GPU, Macbook Pro 15" 2015, iPad 2018 & iPhone SE
geplaatst door: Kiiruna
Om de 7 jaar moet je je complete apple-garderobe vernieuwen wil je een beetje bijdetijds en veilig zijn. In mijn geval een MacBook Pro, een iPhone en een AppleWatch. Dat wordt stevig sparen i.p.v. zorgeloos Applen. :-(
MacBook Pro - 10.11 - 2.53GHz Intel Core 2 Duo - 8 GB - iPhone SE 1e gen. - 32 GB - Apple Watch series 7
geplaatst door: Mathy
Hallo MacFreaks

Mijn iMac is van laat 2012, is dus 10 jaar oud.  Catalina is de meest recente macOS versie die erop draait.  En daarvoor komen nog steeds security updates uit.

groetjes

Mathy
geplaatst door: iSan
Volgens mij lopen security updates inderdaad wat langer door bij de wat oudere Macs, dan de systeem updates. Ik heb drie Macs en het is nu voor het eerst dat ik dadelijk geen nieuwe macOS meer kan installeren. Boeie, lekker doorwerken.
geplaatst door: Jurriaan
En om de hoeveel jaar is dit bij de concurrent?

Inderdaad, de MBAir ‘12 die ik nu gebruik kreeg onlangs nog een beveiligingsupdate. Het zal vermoedelijk de laatste zijn met de komst van deze MacOS.
MBA '20 M1| SE1 & 2 iOS 15/16 | Air2 iPadOS 15 | ATV 4K MKI |
geplaatst door: orange
Bij Windows was het over het algemeen zo dat je bij de Kringloop kon binnen stappen, daar de eerste de beste PC kopen voor 15 euro, en dan thuis de nieuwste Windows versie installeren. ;)

Nu met Windows 11 is dat feestje ook wel voorbij geloof ik.

-
Eens zien hoelang ik dit nog ga volhouden.
Schermafbeelding 2022-06-07 om 10.58.41.jpg Veel nieuws in macOS 13 Ventura, werkt met Macs vanaf 2017
geplaatst door: trabant
Om de 7 jaar moet je je complete apple-garderobe vernieuwen wil je een beetje bijdetijds en veilig zijn. In mijn geval een MacBook Pro, een iPhone en een AppleWatch. Dat wordt stevig sparen i.p.v. zorgeloos Applen. :-(
Niet alleen voor de Mac. Ook voor alle software die je gebruikt, want dat oude vertrouwde spul werkt dan ineens niet meer en dan kun je weer alles inrichten en tafelmanieren leren etc.
Daar is een mens tegenwoordig ook al snel dagen zoet mee, voor een ZZP-er is dat eigenlijk geen doen.
Dan maar een slechte ongehoorzame consument zijn...
geplaatst door: Jakko W
de inspiratie ?Ik dacht eerder aan:

9d7771fb6d2553515c3e794f0116c8a5.jpg Veel nieuws in macOS 13 Ventura, werkt met Macs vanaf 2017