
Gaan we helemaal afscheid nemen van Flash?
Het lijkt veel langer, maar het is nu iets meer dan vijf jaar geleden dat Steve Jobs zijn
Thoughts on Flash publiceerde. Zijn kritiek over Flash ging over het zogenaamde 'open' karakter ervan, hoe hard Flash nodig zou zijn voor het web, de veiligheid en het batterijverbruik. Ook daarmee liet hij zien dat hij een visionair was, die goed zag hoe de dingen stonden.
Vijf jaar verder concentreert de kritiek zich op de 'veiligheid' van Flash, en daar staat het woord veiligheid tussen aanhalingstekens, want Flash is inmiddels één van de meest populaire platformen voor hackers met slechte bedoelingen. Goede voorbeelden daarvan komen voorbij in
dit draadje op ons forum.
Bij Facebook is Alex Stamos recent benoemd als Chief Security Officer, en hij heeft ook zijn Thoughts on Flash gepubliceerd. Alleen deed hij dat niet in een essay van 1684 woorden, maar in twee tweets.
De timing van deze tweets is niet voor niets. Vorige week werd er 400 GB aan data gestolen van het spyware bedrijf Hacking Team en daardoor kwamen nieuwe
groot veiligheidsproblemen in Flash naar buiten.
Het interessante van de tweets van Alex Stamos is dat hij aan Adobe vraagt om zelf een datum te bepalen voor het eind van Flash, zodat alles en iedereen zich kan richten op andere technieken, zoals het veiligere HTML5.
Als je Safari gebruikt en Flash niet helemaal van je Mac wilt halen dan is de gratis
ClickToPlugin een aanrader (die heette vroeger trouwens ClickToFlash). Daarmee laadt Safari nooit meer Flash zonder dat jij daar toestemming voor geeft. Een bijkomend voordeel is dat je rustiger op het web zal kunnen surfen, want Flash animaties zullen je niet meer lastig vallen.
Tegenwoordig heeft Safari iets wat lijkt op ClickToPlugin ingebouwd, maar als je eenmaal toestemming hebt gegeven dan is die minder streng dan ClickToPlugin.
Wil je Flash helemaal van je Mac verwijderen, zodat je zeker bent dat je niet meer via Flash aangevallen kan worden, op
deze pagina van Adobe lees je hoe je dat kunt doen. Heb je dan soms toch nog even Flash nodig, installeer dan Google's
Chrome browser, die heeft Flash ingebouwd draaiend in een veiligere sandbox, en zorgt zelf voor de updates.
Wil je niets veranderen en houd je Flash op je Mac, zet dan in ieder geval even het automatisch updaten aan in Systeemvoorkeuren > Flash, dan blijf je in ieder geval bij de tijd, en maak je jouw Mac in ieder geval wat minder onveilig.