
Apple Music fraude daalt na verscherpte beveiliging tot bijna nul
Je zou haast denken van niet, maar ook bij Apple diensten komt fraude voor. In het hiernavolgende bericht betreft dit Apple Music. Maar doordat het bedrijf een sterkere beveiliging tegen zogenaamde 'streamingmanipulatie' heeft geïmplemen-teerd, is dat percentage al met zo'n 30% afgenomen.
Bij streamingmanipulatie proberen kwaadwillenden om muziek of een bepaald nummer 24/7 te streamen, om zo meer royalties op te strijken.
Volgens een bericht van de website
Billboard zijn de nieuwe anti-fraudemaatregelen nu pas aan het licht zijn gekomen.
Apple Music rolde zijn eigen versterkte fraudebescherming - inclusief het aanpakken van recidivisten met "financiële aanpassingen" - al meer dan een jaar geleden stilletjes uit.
Dat blijkt uit een door Billboard verkregen e-mail die Apple afgelopen maart naar partners uit de muziekindustrie stuurde.
De interne statistieken van Apple Music geven aan dat het beleid inmiddels al heeft geleid tot een daling van 30% in streamingmanipulatie.
Welke fraude kan je dan toepassen bij Apple Music?Het meest voorkomende voorbeeld is streamingfraude. Dat is wanneer een muzikant een netwerk van bots gebruikt om zijn muziek 24/7 te streamen om zo (extra) royalty's te krijgen
Kunstmatige streams zijn echter niet de enige vorm van fraude die zijn ontdekt: Apple betaalt een royalty per track, met de voorwaarde dat een track van 30 seconden of minder niet meetelt. Sommige 'muzikanten' hebben dus hele albums gemaakt met nummers van 31 seconden.
Hoewel de motivatie meestal financieel is, willen sommige artiesten gewoon hun schijnbare populariteit vergroten. Apple heeft in een e-mail aan muzieklabels gezegd dat ook dit niet werkt.
Om labels en distributeurs te helpen erachter te komen waar fraude plaatsvindt, is het platform volgens de e-mail van Apple Music begonnen met het versturen van dagelijkse rapporten met gedetailleerde informatie over "de albums met streams van een contentprovider, die worden beoordeeld".
Na elke beoordeling", gaat de e-mail verder, "verwijderen we gemanipuleerde streams en geven we legitieme plays vrij. Aan het einde van elke maand ontvangen contentproviders ook een rapport met alle uitgesloten streams." Ook Spotify heeft nu ook de rapportage aan labels en distributeurs opgevoerd, volgens een leidinggevende bij een distributiebedrijf, "wat een nieuwe dimensie toevoegt aan het ontdekken van recidivisten."
"Dit gebeurt allemaal voordat Apple Music royalty's uitbetaalt en hitlijsten samenstelt", aldus de e-mail. "We blokkeren boosdoeners van de primaire voordelen van streammanipulatie en leiden royalty's om naar geldige afspeelmogelijkheden van content."
Apple neemt fraude zeer serieus
Het bedrijf uit Cupertino zegt dat het fraude zeer serieus neemt en dat het een reeks reacties heeft, afhankelijk van de ernst. Deze kunnen variëren van "financiële aanpassingen" tot het sluiten van accounts en - als het een platenmaatschappij is in plaats van een muzikant - het beëindigen van distributieovereenkomsten.
De maatregelen werken duidelijk: Apple Music lijkt het laagste fraudeniveau in de branche te hebben. Zo zegt muziekplatform Deezer dat 7% van de muziekopnames frauduleus was, bij Spotify is dat het percentage iets minder dan één procent en Apple zegt dat het eigen percentage – na het implementeren van deze nieuwe tools en beleidsregels – is gedaald tot 0,3%.
#AppleMusic