Wat Apple van plan is met de nieuwe Apple TV (Upd.)
geplaatst: 29 augustus 2015 - 12:11
https://www.macfreak.nl/modules/news/images/AppleTV_2010.png
Wat Apple van plan is met de nieuwe Apple TV (Upd.)
De geruchten dat de Apple TV uit zou komen waren er al in de aanloop naar de WWDC, maar nog voordat we daar waren werd alweer duidelijk dat de Apple TV het toen niet ging halen. De reden zou zijn geweest dat de deals met de content-providers in de VS niet van de grond kwamen.

Nu zitten we in de aanloop naar het Special Event op 9 september aanstaande, en weer komt de Apple TV in veel geruchten voorbij. Daarbij wordt nu vermeld dat de deals met de content-providers waarschijnlijk pas later gaat komen, mogelijk begin komend jaar.

Dit alles tegen de achtergrond van de hobby van Apple, want hoewel er van de Apple TV inmiddels erg veel verkocht zijn is dit tot toe voor Apple duidelijk geen core-business. Want de Apple TV staat niet eens op de voorpagina van Apple's eigen site, zelfs niet in het submenu als je daar op het vergrootglas klikt. Een 'eer' die de iPod nog wel krijgt, ook al verkoopt Apple daar steeds minder van.

Volgens de geruchten dit keer zou Apple de tijd tussen de aanloop naar de WWDC en nu hebben gebruikt om de nieuwe Apple TV tot in de puntjes te perfectioneren, zodat ze kunnen komen met iets dat de standaard zou moeten zetten voor de nabije toekomst.

Daarbij gaat het om de hardware, de software en de App Store.


Hardware, de Apple TV zelf

Ten eerste zou deze nieuwe Apple TV een dual-core A8 chip ingebouwd krijgen, dus dezelfde krachtige processor als de iPhone 6 en iPhone 6 Plus. Daardoor zou er veel meer mogelijk zijn, ook op het gebied van interface, en het bladeren in grote bibliotheken zou ook geen probleem meer moeten zijn.

Op de iPhone 6 modellen draaien games al in erg hoge resoluties en kwaliteit, en dat is op een batterij. De nieuwe Apple TV is met het lichtnet verbonden, mogelijk kan Apple dan dus nog meer uit diezelfde processor halen.


Software, SDK en App Store

Niet alleen de interface zou alles wat we bij de concurrentie en 'smart' televisies zien doen vergeten, een SDK en App Store zullen er mogelijk voor zorgen dat de Apple TV in één keer het meest interessante devices voor aan je televisie wordt. Die concurrentie zouden ook wel eens de gaming consoles kunnen zijn, want de iPhone en iPod touch hebben al laten zien dat een goed werkende App Store voor games van goede kwaliteit voor relatief weinig geld kunnen zorgen.

Daarbij zou de Apple TV een concurrent worden voor bijvoorbeeld de Xbox van Microsoft. Die heeft al een tijd de mogelijkheid om games daarop te kopen ingebouwd, wat op zijn beurt waarschijnlijk weer was geïnspireerd op de App Store. Maar de prijzen daarvan liggen nog vrij hoog, als games voor de Apple TV dezelfde zijn als voor de andere iDevices, dan kunnen de prijzen daarvan een stuk lager liggen.


Hardware, de afstandsbediening

De afstandsbediening zou wat groter worden, met de fysieke knoppen onderaan, een touchpad aan de bovenkant en een microfoon voor Siri ingebouwd. In de presentatie van iOS 9 tijdens de WWDC hebben we al kunnen zien dat Apple heel erg hard met Siri aan het werk is, dat gaan we in de nieuwe Apple TV waarschijnlijk ook zien.

De nieuwe afstandsbediening zou zowel Bluetooth als infrarood hebben ingebouwd, het eerste voor een nog betere verbinding, de tweede om bijvoorbeeld te kunnen werken met oudere apparatuur die geen Bluetooth ingebouwd heeft, maar wel infrarood.

Verder lijkt het goed mogelijk dat we eindelijk de vruchten gaan zien van de overname van PrimeSense, het bedrijf achter Microsoft's Kinect. Dat zou betekenen dat de afstandsbediening mogelijk ook kan reageren op onze bewegingen, wat op zijn beurt weer doet denken aan de Wii remote van Nintendo.

Dit alles bij elkaar zou Apple ook een veel grotere ingang gaan geven voor games, want dat is natuurlijk het ideale platform om al dit soort technologieën te combineren.


Dit zou de Apple TV van een hobby naar een serieus project van Apple moeten brengen, en voor de toekomst ervoor zorgen dat Apple een veel sterkere onderhandelingspositie gaat krijgen bij de content-providers. Want die zouden het niet eens zijn met de prijs die Apple wil gaan vragen voor die content, ze vinden dat Apple met een prijs van 40 dollar per maand veel te laag inzet.


Update: Inmiddels zijn er ook geruchten dat de nieuwe Appel TV groter zou worden dan het model wat we de afgelopen jaren hebben gezien, en de prijs zou ook meegroeien. De verwachting is nu tussen de 149 en 199 dollar, als Apple ook echt levert dan zal die prijs waarschijnlijk door veel mensen niet als een probleem gezien worden.
geplaatst door: Robert
Wat Apple van plan is met de nieuwe Apple TV (Upd.)
reactie #1 geplaatst: 30 augustus 2015 - 18:19
Ik ben zeer benieuwd!
Laat hem maar komen  :biggrin:
geplaatst door: ElectricCat
Wat Apple van plan is met de nieuwe Apple TV (Upd.)
reactie #2 geplaatst: 30 augustus 2015 - 21:33
Geschatte adviesprijs tussen de 150 en 200 dollar helaas.
geplaatst door: orange
Wat Apple van plan is met de nieuwe Apple TV (Upd.)
reactie #3 geplaatst: 30 augustus 2015 - 21:49
Als je daarvoor een volwaardige mediaspeler vs game console krijgt, dan is dat een koopje!
geplaatst door: MacFrankie
Op mijn werk heb ik al Windows, thuis wil ik geen systeembeheerder meer zijn!
Wat Apple van plan is met de nieuwe Apple TV (Upd.)
reactie #4 geplaatst: 31 augustus 2015 - 09:46
Ik zie er alleen nogal tegenop om 40euro per maand aan Apple te betalen voor toegang tot de kanalen:

Netflix: 8 euro
Apple Music (gezinseditie): 15 euro
Apple TV: 40 euro

Vooropgesteld dat Ik de publieke omroepen als een app op mijn Apple TV krijg, dan hoef ik alleen maar een Internetabonnement bij mijn provider af te nemen. Zonder TV en Telefonie is dat dan 10 euro/mand goedkopen.

toch wel weer ruim 600 euro extra per jaar. Voor Apple.
geplaatst door: Sjakelien
Wat Apple van plan is met de nieuwe Apple TV (Upd.)
reactie #5 geplaatst: 31 augustus 2015 - 12:49
Wees niet bang. Dat Apple TV kanaal zie je de eerste jaren zeker nog niet in Nederland (en misschien wel nooit).
geplaatst door: orange
Wat Apple van plan is met de nieuwe Apple TV (Upd.)
reactie #6 geplaatst: 31 augustus 2015 - 15:00
Er is een update bij dit nieuwsbericht gezet.
geplaatst door: de Redactie
Wat Apple van plan is met de nieuwe Apple TV (Upd.)
reactie #7 geplaatst: 31 augustus 2015 - 16:18
Kijken of het Apple lukt om het marktaandeel op de tv-markt te vergroten:Ik vind de prijs aan de hoge kant. Voor mij persoonlijk een reden om mijn oude ATV nog niet meteen aan de kant te zetten. Of we ooit in Europa ook een abbo bij Apple kunnen afsluiten betwijfel ik.
geplaatst door: odo