geplaatst door: Robert
https://www.macfreak.nl/modules/news/images/MacStudio-icoon.jpg
Wat je allemaal moet weten van de nieuwe Mac Studio
Tijdens het ‘Peek Performance’ event afgelopen dinsdag was het grote nieuws de compleet nieuwe Mac Studio. Een erg krachtige Mac, veel goedkoper dan een Mac Pro, en die dat topmodel inmiddels op een aantal gebieden al ingehaald zou hebben.

Maar Apple beloofde tegelijkertijd dat er een Mac Pro met eigen chips aankomt, dat verhaal is dus nog niet af. Maar wat is de Mac Studio nu eigenlijk, wie zou dit model moeten kopen en welk model dan? Om alvast één tip van de sluier op te lichten, verreweg de meeste mensen zullen aan het basismodel van de Mac Studio genoeg hebben, gewoon omdat de prestaties voor bijna iedereen al meer dan voldoende zijn.

https://www.macfreak.nl/modules/news/images/zArt.IntroducingMacStudio.jpg
Wat je allemaal moet weten van de nieuwe Mac Studio

klik op de afbeeldingen voor een grotere versie

Design

De behuizing van de Mac Studio is in essentie drie Mac mini’s op elkaar gestapeld. De breedte en de diepte zijn met 19,7 centimeter exact hetzelfde als de Mac mini. Maar waar de Mac Mini maar 3,6 centimeter hoog is, haalt de Mac Studio 9,5 centimeter.

Behalve de hoogte zijn de grootste verschillen de aansluitingen aan de voorkant. Dat zijn naast de sleuf voor SDXC-kaart bij het model met M1 Max chip twee USB‑C-poorten (tot 10 Gb/s) en bij het model met M1 Ultra zijn het twee Thunderbolt 4-poorten (tot 40 Gb/s).

https://www.macfreak.nl/modules/news/images/zArt.MacStudioAansluitingenAchterkant.jpg
Wat je allemaal moet weten van de nieuwe Mac Studio


Verder heeft de Mac rond de basis veel gaatjes voor een optimale luchtstroom, en boven aan de achterkant idem. En als we het toch over de achterkant hebben, de aansluitingen die we daar vinden zijn identiek, het maakt niet uit  of je de uitvoering met M1 Max of M1 Ultra kiest.

En die vier Thunderbolt 4-poorten bieden ondersteuning voor het volgende:

  • Thunderbolt 4 (tot 40 Gb/s)
  • DisplayPort
  • USB 4 (tot 40 Gb/s)
  • USB 3.1, 2e gen. (tot 10 Gb/s)

Prestaties

De kracht van de Mac Studio ligt in de rekenkracht van deze krachtpatser. De M1 Max kennen we al van de 14-inch MacBook Pro en 16-inch MacBook Pro die Apple in oktober uitbracht, daarin was het  de krachtigste optie. En de M1 Ultra is in essentie twee M1 Max chips die zo verbonden zijn dat ze zich als één chip gedragen. Er hoeft dus geen aparte code voor geschreven te worden, alle software kan meteen van deze krachtige chip gebruik maken.

https://www.macfreak.nl/modules/news/images/zArt.MacStudioPresentatieSlide.jpg
Wat je allemaal moet weten van de nieuwe Mac Studio


Apple deelde tijdens de presentatie een aantal voorbeelden om duidelijk te maken hoe snel de Mac Studio is, waarbij het natuurlijk steeds om de prestaties van de M1 Ultra gaat.

Citaat
  • Tot 3,8x snellere CPU dan de snelste 27-inch iMac met 10-core processor.
  • Tot 90 procent snellere CPU dan de Mac Pro met 16-core Xeon processor.
  • Tot 60 procent snellere CPU dan de 28-core Mac Pro.
  • Tot 4,5x snellere grafische prestaties dan de 27-inch iMac, en tot 80 procent sneller dan de snelste Mac videokaart op dit moment beschikbaar.
  • Tot 12x sneller dan de 27-inch iMac en tot 5,6x sneller dan de 28-core Mac Pro bij het transcoderen van video.
  • Playback van 18 streams of 8K ProRes 422 video, iets dat “no other computer in the world can do.”



Prijzen en configuratie

Het basis model van de Mac Studio kost € 2.259,00 in de MacFreak Shop en biedt het volgende:

Citaat
  • M1 Max chip met 10-core CPU, 24-core GPU en 16-core Neural Engine
  • 32 GB centraal geheugen
  • 512 GB SSD opslag

Kies je voor het basismodel met de M1 Ultra, die kost in de MacFreak Shop € 4.529,00, en biedt het volgende:

Citaat
  • M1 Ultra chip met 20-core CPU, 48-core GPU en 32-core Neural Engine
  • 64 GB centraal geheugen
  • 1 TB SSD opslag

Ons advies

Voor verreweg de meesten van ons zal de basisversie van de Mac Studio met M1 Max voldoen, en waarschijnlijk zo snel zijn dat je in het begin voor niets zit te wachten, omdat de Mac Studio het klusje al sneller geklaard had dan jij door hebt. Tests met de 14-inch en 16-inch MacBook Pro hebben allang laten zien dat meer GPU cores of extra geheugen in bijna alle gevallen niets uitmaakt.

De uitzondering daarop zijn met name alles wat met 3D te maken heeft. Daarbij kan je denken aan het werken met 3D modellen, maar ook games kunnen we bijvoorbeeld veel beter uit gaan zien. Dat geldt natuurlijk ook als je in dit veld werkt en daarvoor content maakt. Denk aan 3D animatie, audio- en video creatie (zeker als het gaat om veel 8K materiaal), of als je werkt met enorme hoeveelheden code.

Gebruik je jouw Mac niet voor bovenstaande voorbeelden, dan ben je met de M1 Max chip met 10-core CPU en 24-core GPU waarschijnlijk al meer dan bediend. En vergeet niet om ook de Mac mini met M1 processor te overwegen, voor veel gebruikers is dat model al snel genoeg.

De enige uitbreiding is echt de moeite lijkt, vooral als je veel met grote bestanden werkt, is de upgrade van 512 GB naar 1 TB voor de interne opslag. Ook omdat die mogelijk is voor een relatief bescheiden, voor Apple’s doen, 230 euro.



#MacStudio
Klik hier voor informatie over het onder de aandacht brengen van producten of diensten op MacFreak.