https://www.macfreak.nl/modules/news/images/macOS-Catalina-icoon.jpg
Wat te doen als Catalina op het Configuratie-scherm ‘hangt’
macOS 10.15 Catalina is sinds een paar dagen uit en gezien de meldingen en reacties hier op het forum lijkt het mee te vallen wat betreft mogelijke problemen. De meeste gaan over apps die niet meer werken, wil je dat helemaal voorkomen dan kan je het best eerst hier kijken.

Maar één probleem lijkt vaker voor te komen, de installatie gaat goed, maar daarna blijft de Mac eindeloos hangen op het Configuratie-scherm. Het ‘wieltje’ eronder blijft eindeloos draaien, terwijl deze laatste stappen normaal gesproken juist helemaal niet lang duren. Als dit bij jou ook het geval is dan is de raad om eerst het een tijdje aan te zien, maar als je al meer dan 10 minuten aan het wachten bent dan is het praktisch zeker dat je Mac hier niet meer uit gaat komen.
In dat geval raden we je iets aan wat we zelden doen: herstart je Mac geforceerd, dit doe je door de  aan/uit-knop zes seconden ingedrukt te houden. Als het goed is blijft na de herstart de installatie van Catalina gewoon te hebben plaats gevonden, het blijven ‘hangen’ lijkt een bug in één van de allerlaatste stappen te zijn.

Backup

Mocht je na het geforceerd herstarten toch een probleem hebben, we hopen dat je onze raad hebt opgevolgd en een systeemupdate zoals naar Catalina alleen maar uitvoert met een goede en recente backup. Als herinnering hieronder nog een keer wat je daar eerder op MacFreak over kon lezen:

Wat te doen voordat je Catalina installeert

Om te beginnen neem je met het installeren van een allereerste versie van een besturingssysteem altijd een risico. Ondanks al het beta-testen willen er nog wel eens bugs zijn die pas naar voren komen als miljoenen in plaats van duizenden mensen het testen. Maar je kan de risico’s natuurlijk wel enorm verminderen, onder andere door het maken van een goede backup.


Dat kan met Apple’s eigen Time Machine, hoe dat werkt vind je hier. Maar dat heeft één nadeel, je kan van zo’n backup niet opstarten, dus als je terug wilt gaan ben je mogelijk extra tijd kwijt. Dat kan je vermijden door een backup te maken waar je ook van kunt opstarten, een zogenaamde bootable-backup. Dat kan mat bijvoorbeeld SuperDuper of Carbon Copy Cloner. Die laatste heeft ook een aparte pagina speciaal voor iedereen die naar een nieuwe versie van macOS overstapt.Bereik MacFreak’s 85.000 maandelijkse bezoekers met sponsoring, advertorials of pagelinks.
Reach MacFreak’s 85.000 monthly visitors through sponsoring, advertorials or pagelinks.
geplaatst door: Robert
antw: Wat te doen als Catalina op het Configuratie-scherm ‘hangt’
reactie #1 geplaatst: 11 oktober 2019 - 16:33
Ik heb dit bij de installatie van Catalina gehad, maar ook wel bij de upgrade van een eerder macOS, dus wat mij betreft is het niet specifiek Catalina.
Was ook op andere hardware, dus het lijkt ook niet aan mijn Mac specifiek te liggen.
Maar na een harde reboot geen problemen meer.
geplaatst door: Flix
antw: Wat te doen als Catalina op het Configuratie-scherm ‘hangt’
reactie #2 geplaatst: 12 oktober 2019 - 17:20
Bij mij bleef na installatie het configuratiescherm hangen bij het Screen Time menu.
Nadat niets werkte, escape, klikken op alles wat op een knop leek etc., een kwartiertje gewacht en toen er nog geen vooruitgang in zat ook een harde reboot gedaan.
Geen enkel probleem, alles startte netjes op en Time Machine maakte na een half uurtje netjes een grote backup.
geplaatst door: Hildo
Show me a man who loves football and nine times out of ten you'll be pointing at a really bad shag. (Julie Burchill)
antw: Wat te doen als Catalina op het Configuratie-scherm ‘hangt’
reactie #3 geplaatst: 13 oktober 2019 - 05:17
Heb mijn Macbook Air mid 2013 ook geforceerd moeten herstarten...