geplaatst door: Robert
https://www.macfreak.nl/modules/news/images/Accessibility.jpg
Weer grote stappen voor Toegankelijkheid in iOS 16 en watchOS 9
Heb je geen handicap dan ken je Toegankelijkheid (in Instellingen) waarschijnlijk omdat een instelling daarin ook handig voor jou was. Maar voor mensen met een handicap is het enorme werk dat Apple daar verzet vaak het verschil tussen isolatie, of deelnemen aan de maatschappij.

De leidende positie van Apple in dit veld was ongetwijfeld ook de reden dat Tim Cook recent uitgekozen werd om de speech voor de afstuderenden van Gallaudet University te geven. Ondertussen gaat het werk bij Apple door, waarbij natuurlijk ook gebruik gemaakt wordt van sensoren die in de afgelopen tijd aan iPhones zijn toegevoegd.

https://www.macfreak.nl/modules/news/images/zArt.iOS16AccessibilityDoorDetection.jpg
Weer grote stappen voor Toegankelijkheid in iOS 16 en watchOS 9

klik op de afbeeldingen voor een grotere versie

Daarbij blijkt vooral de LiDAR scanner die op alle iPhone 12 en 13 modellen en de 4e en 5e generatie 12,9-inch iPad Pro te vinden is heel erg nuttig. LiDAR staat voor LIght Detection And Ranging of Laser Imaging Detection And Ranging, met deze technologie kan door middel van laserpulsen de afstand tot een object worden bepaald.

Apple gebruikt de gegevens daarvan, in combinatie met machine learning, om deuren te herkennen en meteen ook vast te stellen of ze open staan, of juist dicht. Ideaal voor blinden of slechtzienden, die vaak extra moeite moeten doen om een dichte deur te vinden.

Schakelbediening, Stembediening en Apple Watch Mirroring

Schakelbediening (Switch Control) en Stembediening (Voice Control) zijn nu al erg belangrijke onderdelen van Toegankelijkheid, de combinatie van iOS 16 en watchOS 9 gaat daar Apple Watch Mirroring aan toevoegen. Hiermee wordt het mogelijk om met je Apple Watch je iPhone te bedienen, waarbij de al genoemde schakelbediening en stembediening natuurlijk nog steeds een centrale plaats innemen.

https://www.macfreak.nl/modules/news/images/zArt.iOS16watchOS9AccessibilityAppleWatchMirroring.jpg
Weer grote stappen voor Toegankelijkheid in iOS 16 en watchOS 9


En nog veel neer

Er staat nog veel meer op stapel voor Toegankelijkheid, niet alleen in iOS en iPadOS 16 en watchOS 9 maar bijvoorbeeld ook in macOS 13 zal er nog meer ondersteuning zijn voor Live Captions (ondertiteling), en nog veel meer. Als je alles wat Apple hierover heeft aangekondigd wilt lezen, dat kan in dit persbericht. #Toegankelijkheid #iOS #iPadOS #macOS
MacFreak steunen en advertenties achter je laten? Word donateur.
Product of dienst op MacFreak onder de aandacht brengen? Kijk dan hier.
geplaatst door: Jurriaan
Mijn vriendin heeft gehoorondersteuning. Tot voorkomt hield ze vast aan Android.
En nu met een iPhon weet ze niet wat ze meemaakt qua gebruiksgemak.
MB Air ‘12| SE1+2 iOS 15 | Air2 iPadOS 15 | ATV 4K MKI |