Wordt de iPhone modulair?
21 juni 2024 - 20:23   
geplaatst door: Night (Moderator)
https://www.macfreak.nl/modules/news/images/iPhone15ProEnProMax-icoon.jpg
Wordt de iPhone modulair?
Bij Apple wordt voortdurend gewerkt aan vernieuwende en innovatieve producten. Daarvoor worden dan ook geregeld patenten aangevraagd. Meestal zijn deze voor ons als eindgebruikers niet echt interessant, of is het maar de vraag of ze echt verwezenlijkt zullen worden.

Maar soms is er eentje bij die ons - mits deze werkelijkheid zou worden - als muziek in de oren klinkt: in de toekomst wellicht een modulaire iPhone?

https://www.macfreak.nl/modules/news/images/zArt.iPhone-met-scherm-op-achterzijde.jpg
Wordt de iPhone modulair?


Patently Apple publiceerde een onlangs ontdekt, nieuw patent dat betrekking heeft op een concept voor een nieuwe iPhone.

In dat concept zou je het standaard achterpaneel kunnen vervangen door een ander paneel, al dan niet met een specialistische functie. Met andere woorden, het zou de iPhone modulair kunnen maken.

Volgens het patent zou deze "aanvullende behuizingscomponent" extra batterijen, of gezondheidsmonitoringapparatuur zoals een glucosemeter, camera's, extra luidsprekers of meer kunnen bevatten.

Modulaire smartphone tot nu toe niet erg succesvol

Verschillende bedrijven hebben modularisatie geprobeerd met verschillend succes. Motorola waagde zich bijvoorbeeld aan modulaire telefoons met de Moto Z-serie, terwijl Fairphone modulaire onderdelen levert zoals batterijen en schermen die gebruikers eenvoudig kunnen vervangen.

Wat Apple voor ogen heeft, klinkt echter baanbrekend en gaat wel een stuk verder dan wat andere bedrijven hebben gedaan.

Stel je dit eens voor: Als diabetespatiënt zou je je bloedsuikerspiegel kunnen controleren met een meter die aan de achterkant van je iPhone is bevestigd. Als fotograaf zou je het camerasysteem aan de achterkant van je iPhone kunnen upgraden met nóg betere hardware. En dan zijn er nog andere opties: luidsprekers van derden om je muziek te verbeteren of een betere zaklamp aan de achterkant voor meer zicht 's nachts.

Voordat je té enthousiast wordt, is het belangrijk om te weten dat Apple jaarlijks talloze patenten indient. De meesten van die patenten worden nooit omgezet in daadwerkelijke producten of functies. Maar dromen mag altijd, hè.

Persoonlijk vond ik het idee van een iPhone die zichzelf kan repareren al prachtig, maar als diabeet zou het toch ongelooflijk zijn om je glucose gewoon te kunnen meten met de achterkant van je iPhone? Misschien komt dat uiteindelijk wel uit, als optie bij de iPhone 23 Pro Max Ultra 😉 .


#Patent
Wordt de iPhone modulair?
22 juni 2024 - 07:12    reactie #1
geplaatst door: sdequack
Citaat
Stel je dit eens voor: Als diabetespatiënt zou je je bloedsuikerspiegel kunnen controleren met een meter die aan de achterkant van je iPhone is bevestigd.

Hier hoef je m.i. niet echt enthousiast over te worden. De twee gangbare methoden voor een thuismeting van de bloedglucose zijn met een prikpen of met een implantaat; de glucosesensor.

Bij die laatste zou de iPhone slechts het apparaatje dat de sensor uitleest kunnen vervangen, iets wat ik weinig revolutionair vind. In het andere geval zou je geprikt moeten worden door je iPhone die dan een druppel bloed van je afneemt en via een test analyseert.

Dat zal wel wat praktische problemen opleveren; waar laat je bijvoorbeeld die druppel bloed na analyse? Moet je dan je iPhone afspoelen? Ik kan mij niet voorstellen dat dit de prikpen zou kunnen gaan vervangen.

Of heeft men bij Apple een totaal nieuwe manier van glucosemeting uitgevonden die via de iPhone gecommercialiseerd gaat worden?

En inderdaad; dromen mag. Maar ik zie de iPhone nog lang geen tricorder worden.
geen onderschrift
Wordt de iPhone modulair?
22 juni 2024 - 14:33    reactie #2
geplaatst door: Flix
Bij die laatste zou de iPhone slechts het apparaatje dat de sensor uitleest kunnen vervangen...
Dat is toch al lang ingevoerd en gemeengoed geworden?
Wordt de iPhone modulair?
22 juni 2024 - 16:59    reactie #3
geplaatst door: whaha
Inderdaad, Flix, ik ken iemand die op die manier haar waardes uitleest.
Keuzes maken de Mens
Wordt de iPhone modulair?
22 juni 2024 - 20:13    reactie #4
geplaatst door: sdequack
En dus ben ik zeer benieuwd naar wat voor een fantastische meetmethode de iPhone ons gaat bieden.
geen onderschrift
Wordt de iPhone modulair?
23 juni 2024 - 07:47    reactie #5
geplaatst door: ouwemac
Wordt de iPhone modulair?
Ik denk meer aan iets zoals https://www.kitchenaid.nl/ bij dit nieuws.
Je koopt een product met mogelijke uitbreidingen en hulpstukken.
Modulair klinkt meer als de levensduur verlengen door makkelijk essentiële onderdelen te kunnen vervangen. Zoiets als de FairPhone inderdaad.
KitchenAid komt ook uit Californïe trouwens. Mooi spul voor de hobbykok/snobbykok.  :devil:

Terzijde: al die patenten dienen natuurlijk voornamelijk als bron om meer inkomen te genereren.
De centjes blijven natuurlijk op de eerste plaats staan. Stelletje geld🐺🐺🐺. :woot:
Je staat niet in de file; Je bent de file: Ulrich Beck
Wordt de iPhone modulair?
23 juni 2024 - 16:43    reactie #6
geplaatst door: orange
"Modulair" is de hel.
Voor zowel consument als fabrikant; hoe leuk het idee ook lijkt.

Bij een keukenapparaat, dat makkelijk een halve eeuw op dezelfde manier kan blijven werken is dat nog tot daar aan toe, maar bij smartphones of tablets is dat een heel ander verhaal.
Sinds 12-01-1963.
Hobby > Music in Motion: www.drumcorpsinprogress.nl