https://www.macfreak.nl/modules/news/images/MacPro2019-icoon.jpg
De Afterburner-kaart blijkt de grootste troef van de nieuwe Mac Pro
Waarschijnlijk is Apple’s eigen Afterburner-kaart het onderdeel dat het interessantst is voor iedereen met serieuze interesse in de nieuwe Mac Pro. Op dit moment al een enorme aanwinst voor iedereen die met video in hoge resolutie werkt, in de toekomst waarschijnlijk voor nog veel meer.

Omdat de Afterburner-kaart op dit moment vooral voor video interessant is zie je hieronder een demo daarvan van YouTuber Jonathan Morrison. Hij probeerde eerst een 4K Multi-Cam met 9 streams, maar dat bleek veel te makkelijk voor de nieuwe Mac Pro met Afterburner. Dus verhoogde hij het naar 15 streams van 4,5K Pro Res 4444 XQ video. Nog steeds geen krimp. Dus verhoogde hij het naar een 8K timeline, nog steeds niks. Uiteindelijk maakte hij er een 16K timeline met 16 streams van, en zelfs toen hoefde de Mac Pro nog steeds niet hard te werken, werkte alles nog steeds realtime en zat hij nog steeds in een fluisterstille omgeving.


Mocht je nog niet weten wat de Apple Afterburner is, hieronder laten we Apple zelf aan het woord:

Citaat
Voor nog betere videoprestaties voor de meest veeleisende workflows kun je je Mac Pro uitrusten met Apple Afterburner, een PCIe-versnellingskaart die het decoderen van ProRes‑ en ProRes RAW-codecs overneemt in Final Cut Pro X, QuickTime Player X en ondersteunde apps van andere ontwikkelaars.

Als je je Mac Pro laat configureren met Afterburner, wordt die vooraf geïnstalleerd in PCI Express-sleuf 5 (x16), waar hij volledig tot zijn recht komt.

Neem je de basisuitvoering van de Mac Pro (€ 6.499,00 incl. BTW, dus eigenlijk € 5371,07) en voeg je daar de Afterburner-kaart aan toe dan gaat het prijskaartje omhoog met 2.400 euro. Het totaal komt dan op € 8.899,00 incl. BTW, dus in realiteit € 7354,55. Voor de duidelijkheid: hierbij ga ik er dus van uit dat dit soort prestaties alleen professioneel, en dus voor bedrijven, nodig zijn, waarbij de BTW altijd aftrekbaar is.

https://www.macfreak.nl/modules/news/images/zArt.AppleAfterburner.jpg
De Afterburner-kaart blijkt de grootste troef van de nieuwe Mac Pro


Nog steeds niet niks, maar gezien de prestaties eigenlijk een koopje. Jonathan Morrison haalt in de video hierboven niet voor niets ter vergelijk de Red Rocket-X kaart van Red Digital Cinema aan, die verouderde kaart wordt nog verkocht voor meer dan drie keer de prijs van de Afterburner-kaart. Er zijn geruchten dat Red betrokken is geweest bij het ontwikkelen van de Afterburner-kaart, bij dat bedrijf zijn ze in ieder geval heel erg blij met de Afterburner-kaart:

Citaat
Apple’s new hardware will bring a mind‐blowing level of performance to Metal‐accelerated, proxy‐free R3D workflows in Final Cut Pro X that editors truly have never seen before. We are very excited to bring a Metal‐ optimized version of R3D in September.

https://www.macfreak.nl/modules/news/images/zArt.RED-Rocket-X.jpg
De Afterburner-kaart blijkt de grootste troef van de nieuwe Mac Pro


Volgens Apple zelf kan je met de Afterburner-kaart 3 ProRes 8K RAW of 12 streams ProRes 4K RAW tegelijkertijd verwerken. Het lijkt er op dat de processors daarbij niet echt hard hoeven te werken. En zowel de video- als de Afterburner-kaart hebben zelf geen ventilatoren, de koeling gebeurt door de circulatie van de lucht door de ventilatoren van de nieuwe Mac Pro zelf.

https://www.macfreak.nl/modules/news/images/zArt.MacPro2019VideokaartCirculatie.jpg
De Afterburner-kaart blijkt de grootste troef van de nieuwe Mac Pro


Color Grading

Het gemak waarmee de Afterburner-kaart zorgt bij 8K-materiaal helpt ook bij Color Grading. Daarvoor laten we Grant Petty, de CEO van Blackmagic Design, aan het woord. En hij zou moeten weten waarover hij het heeft, eerder ontwikkelde dit bedrijf de Blackmagic eGPU om color grading in DaVinci Resolve te verbeteren.

Citaat
With the new Mac Pro and Afterburner, we see a full‐quality 8K performance in real-time with color correction and effects, something we could never dream of doing before. DaVinci Resolve running on the new Mac Pro is easily the fastest way to edit, grade, and finish movies and TV shows.

https://www.macfreak.nl/modules/news/images/zArt.FinalCutProColorGrading.jpg
De Afterburner-kaart blijkt de grootste troef van de nieuwe Mac Pro


Field-programmable gate array

Ter afsluiting een kort stukje over de technische kant van de Afterburner-kaart. Het gaat hier niet om een klassieke videokaart (Graphics Processing Unit, of GPU), maar om een zogenaamde Field-programmable gate array (FPGA), in dit geval een FPGA based accelerator. Om een FPGA te gebruiken moet die geprogrammeerd worden, op dit moment is dat bij de Afterburner-kaart helemaal gericht op video.

Maar dit betekent ook dat deze accelerator op een later moment ook voor andere dingen ingezet kan worden, iets waar door Apple al een aantal keer hints over zijn gegeven. Mogelijk dat in de toekomst de Afterburner-kaart ook voor andere dingen ingezet kan worden, op dit moment is het jammer genoeg nog niet bekend wat dat zal zijn en al helemaal niet wanneer we dat kunnen verwachten.


 #MacPro #Afterburner
geplaatst door: Robert
antw: De Afterburner-kaart blijkt de grootste troef van de nieuwe Mac Pro
reactie #1 geplaatst: 19 december 2019 - 19:44
Over 'dubbel' nieuws gesproken.

Aan de ene kant heel erg indrukwekkend dit, en ik ken aardig wat mensen die dit erg goed zouden kunnen gebruiken (allemaal professioneel met muziek bezig). Maar dik 7.300 euro ex is op zijn minst wel iets waar je even heel erg goed over nadenkt.  :cool:
geplaatst door: GeorgeM
antw: De Afterburner-kaart blijkt de grootste troef van de nieuwe Mac Pro
reactie #2 geplaatst: 28 december 2019 - 10:27
Helemaal niet,

Als dat wilt zeggen dat je een project verschillende keren sneller kan laten renderen, dan heb je een gigantisch voordeel op de concurrentie. En zelfs al valt dat voordeel na verloop van tijd weg, dan kan je eenvoudigweg meer werk doen op minder tijd. Dus meer inkomsten op dezelfde tijd. Dan is de prijs voor zo'n stuk hardware weinig.
geplaatst door: Vitruvius
Archaeology is fun, opgraven is afzien! MacBook Pro, iMac, iPhone, iPad.
Ergens in de evolutie is er iets gigantisch fout gegaan.
antw: De Afterburner-kaart blijkt de grootste troef van de nieuwe Mac Pro
reactie #3 geplaatst: 28 december 2019 - 12:41
Wat dikwijls vergeten wordt is dat we over professionele apparatuur praten.

In andere sectoren kost professionele apparatuur ook veel duurder dan huis, tuin en keukenapparatuur. Kijk naar wat voor een apparatuur een bakker, een garagehouder, een arts, een visser, een metaalbewerker en zo veel beroepen nodig hebben. Zonder kunnen ze hun job niet doen. Met betere, grotere, snellere, uitgebreidere apparatuur werken ze meer concurrentieel, productiever, creatiever, etc.

En in verhouding is die 7.000 of 12.000 euro nog steeds goedkoop.
geplaatst door: Macleod