
Australische regering op ramkoers met tech-wereld (Upd.)
Het is de tech-bedrijven tot nu toe goed gelukt om hun standpunt over versleuteling over het voetlicht te brengen: als daar een sleutel van bestaat dan zal die altijd op een gegeven moment in verkeerde handen terecht komen. Het uitlekken van zoiets heeft bijvoorbeeld indirect gezorgd voor de recente golf van ransomware.
In de VS is het gelukt om deze boodschap ook bij de overheid te krijgen. Hoewel president Trump voordat hij gekozen werd nog zei dat hij voor een achterdeur was, hebben we daar sindsdien niets meer over gehoord. Eerder het tegendeel, want de commissie van de Senaat die daarover ging kwam met een aanbeveling om dit soort achterdeurtjes achterweg te laten.
Maar dat betekent niet dat het standpunt van de tech-bedrijven niet onder vuur ligt, het is in Australië dat er nu
een wetsontwerp ligt om tech-bedrijven te verplichten om versleutelde berichten weer leesbaar te maken. Dat zou alleen maar mogelijk zijn als die bedrijven ook die sleutel hebben, iets waarvan Apple keer op keer verklaard heeft dat dit niet zo is.
De Australische premier Turnbull zei er het volgende over:
Weve got a real problem in that the law enforcement agencies are increasingly unable to find out what terrorists and drug traffickers and pedophile rings are up to because of the very high levels of encryption.
Where we can compel it, we will, but we will need the cooperation from the tech companies.
Wat dit in de praktijk betekent is nog niet bekend, de inspiratie van deze wet was de Investigatory Powers Act die afgelopen november in het Verenigd Koninkrijk aangenomen werd. Tot nu toe heeft die wet nog niet voor grote problemen en krachtmetingen geleid, maar dat kan natuurlijk nog wel komen.
Update: dat Apple tegen dit soort wetten is, dat is allang bekend. Apple zit dan ook niet stil op dit moment, de komende week zullen er
gesprekken zijn tussen George Brandis, de Attorney General van Australië, en mensen uit Cupertino.