
Steeds meer lekken, is Apple's veiligheidsbeleid te laks? (Upd.)
Hoewel we waarschijnlijk allemaal nog veilig onze Macs gebruiken, komen er de afgelopen tijd steeds meer veiligheidslekken naar boven waar Apple niet genoeg aan lijkt te doen.
Over het eerste geval kon je lezen in
dit nieuwsbericht van MacFreak over de Security Update 2015-004 voor Mavericks en Mountain Lion, daarin stond dat Apple één probleem in Mavericks en Mountain Lion niet oploste omdat het in OS X 10.10/Yosemite wel opgelost was.
Inmiddels is het dus in 10.10.3 opgelost, maar deze Security Updates voor Mavericks en Mountain Lion zullen dit niet verhelpen en Apple komt ook niet met een oplossing voor oudere systemen, dat zou te gecompliceerd zijn. Apple adviseert iedereen simpelweg om zo snel mogelijk up te graden naar 10.10/Yosemite.
Het is waar dat Yosemite gratis is, en zolang verreweg het grootste gedeelte van de gebruikers daarop zitten zullen de meeste hacks zich daarop richten. Inmiddels gebruikt
die versie van OS X, onder andere door deze keuze van Apple zal dat aandeel vast blijven stijgen, maar het is geen prettig idee dat veel Macs kwetsbaar blijven.
Maar daar blijft het niet bij, inmiddels worden steeds meer grote kwetsbaarheden gevonden in OS X, terwijl Apple daar niet erg pro-actief mee om lijkt te gaan. Een voorbeeld daarvan is
dit rapport waarin we kunnen lezen dat het mogelijk is om malware te maken die onder andere onze wachtwoorden uit de iCloud Sleutelhanger (Keychain) steelt.
Voor zover bekend bestaat deze malware nog niet 'in het wild', maar de onderzoekers die dit lek vonden hebben het in oktober van vorig jaar aan Apple gemeld, Apple heeft ze toen gevraagd om de publicatie een half jaar uit te stellen. Inmiddels zijn we zover, kregen ze geen feedback meer uit Cupertino en hebben ze nu hun onderzoek gepubliceerd.
In het filmpje hieronder kan je zien wat er mogelijk is met malware die gemaakt is met de resultaten van dat onderzoek.
De onderzoekers hebben ook al laten weten dat het ze gelukt is om malware apps in de App Store te krijgen, kennelijk is Apple's verificatieproces hier nog niet klaar voor.
Dezelfde onderzoekers hebben in de tussentijd ook een app ontwikkeld waarmee we zullen kunnen kijken of we zelf de klos zijn, die app is nog niet uitgebracht. Ook geven ze tips hoe ontwikkelaars hun apps veiliger zouden kunnen maken, maar zou Apple dat niet moeten doen?
En de ellende houdt daar nog niet op, begin deze maand publiceerde de bekende onderzoeker Pedro Vilaca in
deze blogpost een manier om de EFI van Macs zo aan te passen dat malware-makers toegang tot en controle over je Mac zouden kunnen krijgen.
Omdat in deze methode de firmware wordt veranderd heeft zelfs herinstallatie van OS X geen zin, de hack zou in de firmware aanwezig blijven. Op ons forum loopt over dit onderwerp trouwens al
dit draadje.
Deze hack heeft te maken met de slaapstand op je Mac en alle Macs van 2014 en daarvoor zouden op deze manier gehackt kunnen worden. Als je er geen last van wilt hebben dan moet je jouw Mac nooit meer laten slapen, ontzettend onhandig als je een MacBook hebt (die kan je dan dus ook niet meer dichtklappen terwijl die aanstaat).
Er wordt nog op het internet gediscussieerd of het zou helpen om je Mac voortaan altijd in
diepe slaap te laten gaan in plaats van de 'gewone' slaapstand, maar het is nog niet duidelijk of dat inderdaad voldoende bescherming geeft.
Pedro Vilaca heeft dit trouwens niet eerst aan Apple gemeld, maar meteen gepubliceerd, iets wat hem niet door alle goedwillende hackers in dank wordt afgenomen. Als diepe slaap niet helpt tegen deze hack en Apple komt niet met een EFI software update om dit probleem op te lossen dan zou de enige oplossing zijn om een nieuwe Mac te kopen.
Je zou kunnen zeggen dat Apple daar blij van zou worden, maar het zou natuurlijk een stevige klap zijn voor het veilige imago van Apple, dat tot nu toe ook op echte veiligheid is gebouwd.
De twee hacks die in dit nieuwsbericht voorbij zijn gekomen zijn allebei nog niet 'in het wild' gesignaleerd, op dit moment lijken we dus nog niet meer gevaar te lopen. Maar het is te hopen dat Apple hier snel wat aan gaat doen, want op minder veilige Macs zit niemand te wachten.
Behalve de makers van malware.
Update: Over de eerste hack heeft Nick Arnott op iMore een uitstekende analyse geschreven. Als je alle details wilt weten wat deze hack inhoudt dan is het de moeite om
dat artikel te lezen.
Update 2: Apple heeft inmiddels gereageerd op de XARA-exploit, die alle apps in de App Store zou kunnen raken. Dat is te lezen op
deze pagina van iMore, de site die ook als eerste een groot artikel aan deze exploit besteedde.
De reactie van Apple:
Earlier this week we implemented a server-side app security update that secures app data and blocks apps with sandbox configuration issues from the Mac App Store. We have additional fixes in progress and are working with the researchers to investigate the claims in their paper.
De enige vraag lijkt nu of Apple pas in actie is gekomen nadat de onderzoekers publiceerden, en dus inderdaad laks zijn wat betreft de veiligheid, of dat ze al hard aan het werk waren hieraan.
met dank aan forumleden 'FanBoy', 'Brinky', 'Spooter' en 'rt' voor het melden van dit nieuws