https://www.macfreak.nl/modules/news/images/ZOOM-app-2020-icoon.jpg
ZOOM video-chat app deelt ongevraagd gegevens met Facebook (Upd.)
Op dit moment werken veel mensen door het nieuwe coronavirus vanuit huis. En dus worden er ook veel apps gebruikt om op afstand met elkaar te kunnen overleggen terwijl je elkaar kan zien. Een populaire app daarbij is de ‘gratis’ ZOOM Cloud Meetings-app.

Het gratis hierboven staat niet voor niets tussen aanhalingstekens, onderzoek van Motherboard laat zien dat de app data deelt met Facebook, terwijl de privacy policy dat helemaal niet vermeldt. Dat er data met Facebook wordt gedeeld door dit soort apps is niet ongebruikelijk, veel ontwikkelaars gebruiken Facebook's software development kit (SDK) om zulke apps relatief snel en makkelijk te kunnen maken. Maar de keerzijde van dat gemak is het delen van data met Facebook.


ZOOM stuurt veel aan Facebook door. Onder andere wanneer een gebruiker de app opent, op welk device dit gebeurt, in welke plaats en welke tijdszone je je dan bevindt en welke provider je gebruikt. Verder wordt er een unieke ‘advertiser identifier’ meegestuurd, die bedrijven gebruiken in hun pogingen om advertenties speciaal aan jou gericht te laten zien.

Dit is trouwens niet voor het eerste dat ZOOM het allemaal niet zo nauw neemt met privacy, dik acht maanden geleden bleek dat de Mac-versie van deze app een stevige bug had, waardoor kwaadwillenden zelfs de camera van je Mac konden overnemen.


Update: de makers van Zoom hebben een update uitgebracht die niet langer meer ongevraagd contact maakt met Facebook. Daarbij hebben ze een verklaring uit doen gaan, die je hieronder in zijn geheel kan lezen:

Citaat
Zoom takes its users' privacy extremely seriously. We originally implemented the 'Login with Facebook' feature using the Facebook SDK in order to provide our users with another convenient way to access our platform. However, we were recently made aware that the Facebook SDK was collecting unnecessary device data.

The data collected by the Facebook SDK did not include any personal user information, but rather included data about users' devices such as the mobile OS type and version, the device time zone, device OS, device model and carrier, screen size, processor cores, and disk space.

We will be removing the Facebook SDK and reconfiguring the feature so that users will still be able to login with Facebook via their browser. Users will need to update to the latest version of our application once it becomes available in order for these changes to take hold, and we encourage them to do so. We sincerely apologize for this oversight, and remain firmly committed to the protection of our users' data. #AppStore
geplaatst door: Robert
Hm... mijn yoga geschiedt momenteel ook via Zoom. Ik vond het al wat riskant, aangezien het allemaal kosteloos kon worden geïnstalleerd...

Is er een multi-platform alternatief dat geen last heeft van data-mining en andere griezelige risico's op camera-overnemen enzo? En: kan ik iets doen op mijn iMac om de privacy-inbreuken van Zoom ongedaan te maken of tegen te houden? Want ik zie mijn yoga-instructrice niet eentweedrie overschakelen op iets anders, nu ze de boel net een beetje op poten heeft...
geplaatst door: Alvinus
Wellicht is dit artikel interessant.

Citaat
Het gaat dan om namen, adresgegevens, e-mailadres, telefoonnummer, beroepsomschrijving en werkgever. Wanneer gebruikers geen account bij Zoom aanmaken verzamelt het bedrijf informatie over het soort apparaat van de gebruiker, zijn ip-adres en informatie over het Facebookaccount wanneer hiermee wordt ingelogd, alsmede elke informatie die naar de dienst wordt geüpload.
geplaatst door: iEscape
met vriendelijke groet, iEscape
Zeker! Ik maak eruit op dat met name in de werkomgeving tussen werkgever en werknemer de nodige ongewenste effecten kunnen optreden. Zal vast loslopen met mijn yoga-lerares.
geplaatst door: Alvinus
En wat zijn zoal de (naar ik aanneem betaalde) alternatieven die geen doorgeefluik naar Facebook c.s. zijn?
geplaatst door: Timotheus
Zoom is zich inmiddels al rot geschrokken en heeft een en ander hersteld in een update voor iOS-apparaten.

Het probleem lijkt te spelen bij mensen die zich met de Facebook button aanmelden voor hun sessie en die button is er nu uitgehaald, geloof ik.

Ik zeg 'geloof', want ik gebruik Zoom vanaf de iMac, dus middels MacOS. En ik hoop dat bij gebruik met een desktop en OS de privacyproblemen niet gelden. Maar je weet het nooit met data mining.
Hier
geplaatst door: Alvinus
Zoom is zich waarschijnlijk rot geschrokken van de negatieve publiciteit, niet van het feit zelf, want dat was ten burele van dit bedrijf ongetwijfeld bekend.

Maar bij alle gratis diensten stelt zich steeds de vraag: hoe houden ze de zaak draaiende zonder de privacy van de gebruikers grof te schenden? Zolang daar geen overtuigend antwoord op komt, kun je er gerust van uit gaan dat allerlei gegevens betreffende de gebruikers worden doorverkocht, zonder dat de gebruikers daar nadrukkellijk op worden gewezen.
geplaatst door: Timotheus
geplaatst door: ISS
Let's think positive!
Er is een update bij dit nieuwsbericht gezet.
geplaatst door: de Redactie
Ik vertrouw weinig tot geen gratis programma's voor dit soort werk en heb Micro Snitch geïnstalleerd die meteen alles blokkeert als de camera en of de microfoon door een app. wil worden geactiveerd.
geplaatst door: Photocell
Teveel om hier op te noemen