Programmeren Mac OS X
8 juli 2005 - 12:01   
geplaatst door: matsoft
Hallo allemaal!

Ik zou graag leren programmeren voor OS X, alleen ik kan geen nederlandse programmeer boeken over Mac OS x vinden. Zijn er wel Nederlandse programmeer boeken??

Groetjes,
Mathijs

(Bewerkt door matsoft om 12:02, 8-07-2005)

Ik ben gelijk jarig met Steve Jobs :-)
Programmeren Mac OS X
8 juli 2005 - 12:09    reactie #1
geplaatst door: Buibkier
Er werd hier nog niet zo lang geleden een boek te koop aangeboden. Cocoa for Dummies schijnt een goed boek te zijn om mee te beginnen.

Welkom op het forum! :)

"Life is what happens to you while you're busy making other plans" - John Lennon  (iMagine)
Programmeren Mac OS X
8 juli 2005 - 12:17    reactie #2
geplaatst door: matsoft
Ja maar dat boek is ook engels
Ik ben gelijk jarig met Steve Jobs :-)
Programmeren Mac OS X
8 juli 2005 - 12:44    reactie #3
geplaatst door: maqish
ik denk toch dat de meeste boeken wel engels zijn.

ik heb wel nederlandse java boeken, maar cocoa boeken zie ik niet eens bij comcol.nl

Marc

Powermac G5 Dual 1.8ghz 2gb. zoek nog een sneller videokaart iemand??
Programmeren Mac OS X
8 juli 2005 - 13:43    reactie #4
geplaatst door: Kool
Er zijn geen Nederlandstalige boeken over Cocoa.
Hoe Kool Super Kool werd... zal nu na het opschonen van het forum een raadsel blijven voor wie dit nog niet wist.
Programmeren Mac OS X
8 juli 2005 - 15:10    reactie #5
geplaatst door: Sid
Overigens denk ik dat als je serieus wil programmeren je de Engelse taal wel enigszins machtig moet zijn. Ten eerste is alle documentatie in het Engels en ten tweede is het gebruikelijk ook al het commentaar bij het programma in het Engels te schrijven. Dit omdat nagenoeg alle termen die je daarvoor nodig hebt ook in het Engels zijn.

Om eerlijk te zien ken ik ook niemand die goed kan programmeren en geen Engels kan (wat een rare zin, ik bedoel, iedereen die ik ken die kan programmeren kan ook goed Engels). Om de één of andere reden zijn die 2 toch wel met elkaar verbonden.

Wil je dus aan de slag dan zou ik me eerst verdiepen in de Engelse taal. Dit helpt een heel stuk en je hebt er buiten het programmeren ook heel veel aan.

Programmeren Mac OS X
8 juli 2005 - 18:14    reactie #6
geplaatst door: dewaard
Ook ik ben bang dat Engels een essentiele vaardigheid voor een programmeur is, maar dat hangt wel af van de programmeertaal. Over bekende talen, zoals Java en PHP, wordt immers meer gepubliceerd dan over minder bekende talen zoals Objective C en Smalltalk. Vertalingen worden alleen gemaakt van boeken die in de relatief kleine Nederlandstalige markt voldoende zullen worden verkocht.

Bovendien prefereren veel programmeurs (waaronder ondergetekende) Engelse boeken, omdat vertalingen vaak rampzalig slecht zijn en al zijn verouderd als ze uitkomen.

Je geeft aan te willen leren programmeren 'voor Mac OS X'. Dat is heel erg breed. Er zijn zoveel programmeertalen die je hiervoor zou kunnen gebruiken dat je ze niet op een hand kunt tellen.

Ik denk dat je het beste kunt kiezen voor Java, omdat je je programma's dan zonder aanpassingen ook op Linux, Solaris, Windows, et cetera kunt draaien. Bovendien is er over Java veel informatie beschikbaar, ook in het Nederlands. Tot slot is Java een goede eerste programmeertaal wanneer programmeren nieuw voor je is.

Java wordt niet voor niets veel gebruikt op universiteiten om studenten de basisprincipes van (object oriented) programmeren bij te brengen.

(Bewerkt door dewaard om 18:14, 8-07-2005)

Programmeren Mac OS X
13 september 2005 - 15:13    reactie #7
geplaatst door: RASH

Citaat
dewaard om 18:14, 8-07-2005
Tot slot is Java een goede eerste programmeertaal wanneer programmeren nieuw voor je is.

Ik denk ook dat een basale beheersing van de Engelse taal een vereiste is om te leren programmeren, omdat de computertaalelementen in de Engelse taal gesteld zijn (PRINT, WHILE, etc.)

Waar ik het niet zo over eens ben is dat je een computertaal uit een boekje kunt leren en ook niet dat Java een goede eerste programmeertaal is.

Op veel plekken op het internet waar ervaren programmeurs iets schrijven over hun vak, zeggen ze dat je programmeren vnml leert door te doen. Ok, de taalelementen en enige basisvaardigheden kun je uit een boekje leren, maar hoe je ze in de praktijk moet toepassen, leer je vlgs mij alleen door te doen. Programmeren is wat dat betreft een echt vak. Goed bestuderen wat anderen gedaan hebben en dan proberen zelf na te doen in je eigen projecten. Het meeste werk zit vlgs de experts niet in het schrijven van programma's maar eerder in het up-to-date en foutenvrij houden van programma's. Daarom is heldere broncode schrijven en van goede uitleg voorzien misschien nog wel belangrijker dan snel uitvoerbare of efficiënte code schrijven. Volgens de experts dan. En een analytisch vermogen om problemen van een (of meerdere) oplossing(en) te voorzien is een andere belangrijke eigenschap van een goede programmeur. Een programmeur is een echte "problem solver".

Wat Java als eerste taal betreft; ik heb nu al een drietal keren geprobeerd om Java onder de knie te krijgen, omdat men schreef dat het een goede taal zou zijn om programmeren te leren. Nou, ik weet uit ervaring dat dat niet zo is. Als je bijv. een bestand wil openen, moet je een  hele litanie aan code erbij halen. Dat is niet iets wat je snel onthoudt. Ook op andere punten is Java behoorlijk onhandig. Voor een ervaren programmeur maakt dit niet veel uit, maar voor een beginner is dat heel vervelend en frustrerend.

Er is mij aangeraden om Python te leren en pas als ik dat beheers op Java over te stappen. En idd Python is veel vriendelijker voor de programmeur. Geen onhandige zaken die je moet uithalen voor de meest basale dingen als een bestand openen. Alles gaat zoals je in eerste instantie zou verwachten. Ik ben iig al verder met het leren van de syntax dan ik met Java ooit gekomen ben. Als je erg je best doet, kun je vlgs mij binnen twee weken Python onder de knie krijgen en beginnen met het leren programmeren door te doen. Helaas hebben mijn oude hersenen niet meer zoveel opnamecapaciteit en doe ik het wat rustiger aan, maar zelfs mij moet het lukken om Python binnen twee maanden voldoende te beheersen om er fatsoenlijke programma's in te schrijven.

Dezelfde verhalen heb ik gehoord over het schrijven in de scripttaal Lua, wat meer en meer gebruikt wordt om bestaanden softwarepakketten van nieuwe functies te kunnen voorzien. Maar ook Lua is een op zich staande taal, die veel weg schijnt te hebben van Python.

Programmeren Mac OS X
2 december 2005 - 14:05    reactie #8
geplaatst door: constantin
Ik ben het helemaal met Rash eens. Java is geen taal voor beginners. Python daarentegen is oorspronkelijk ontwikkeld om studenten de principes van Object Georienteerd Programmeren te leren.

Ondertussen heeft het zich ontwikkeld tot een volwaardige taal en wordt het ook commercieel ingezet. Een voordeel schijnt te zijn dat je in Python snel kunt werken. Voorbeelden van gebruik:
- Google schrijft alles in Python
- Zope/Plone is een zeer serieus webontwikkelplatform dat ook helemaal op python is gebaseerd. Hier ken ik Python van.
- Xcode ondersteund Python.

Van Lua heb ik nog nooit gehoord.

Een alternatief zou Ruby zijn. Dat ken ik zelf niet, maar het schijnt net als python relatief eenvoudig te leren zijn. Ook hiervoor bestaat een webontwikkelplatform: Ruby on Rails.

Zoals Rash al aangeeft is leren programmeren vooral veel doen en netjes werken! De term "netjes werken" moet ik misschien even toelichten. Terwijl je een "feature" van je programma aan het uitwerken bent, mag je zo lelijk programmeren als je zelf wilt, totdat de feature werkt. Daarna ga je "opruimen", dat wil zeggen de code herschrijven zodat de feature nog steeds werkt, maar nu op een manier die je ook over twee maanden nog begrijpt en die je eventueel  voor iets anders zou kunnen inzetten of zou kunnen uitbreiden.
Na korte tijd zul je merken dat je steeds beter en mooier programmeert en steeds minder door de "hacken-tot-het-werkt" en de "opruim" fase heenmoet.

En waarom moet je code zo goed mogelijk zijn? Omdat je foutvrij wilt werken en omdat je niet telkens het wiel opnieuw wilt uitvinden. Je probeert code zo te schrijven dat je van de stukken, die je al geschreven hebt, niet hoeft te weten hoe ze werken, maar alleen hoe je ze moet gebruiken. Als je dat doet wordt je programmatuur steeds beter, totdat het toevoegen van zelfs ingewikkelde uitbreidingen realtief eenvoudig gaat omdat je gebruik kunt maken van je oude materiaal.