Het slimste is om het protocol van Subversion zelf te gebruiken (namelijk svn:// in plaats van Apache http://) en niet moeilijk te gaan doen met de Apache modules. Want je krijgt daar ook nog 'gezeur' mee dat Apache niet direct schrijfrechten heeft op de SVN repositories. Met een beetje Unix kennis is dat niet moeilijk te verhelpen.
Als je vanaf een andere computer (Mac, Windows, Linux, maakt niet uit) de SVN repositories wil benaderen op je Mac moet die Mac het svn:// protocol draaien m.b.v. een Unix background programma wat 'svnserve' heet. Dat is vergelijkbaar met bv Apache, als achtergrond programma.
Op recente OS X versies staat SVN, en daarmee ook het benodige Unix achtergrond programma, al geinstalleerd. In Lion staat zelfs een heel recente versie. Je moet het alleen nog even aanzetten met 1 Unix regel in de Terminal (zie mijn website pagina's hieronder).
De truuk wordt als volgt:
- Je hebt op je Mac een map staan (dat heet dan de svn parent directory) waar de SVN repositories in staan: bijvoorbeeld: /Library/Subversion/Repositories
- In deze map staan de aparte svn repositories, dus:
/Library/Subversion/Repositories/project-1
/Library/Subversion/Repositories/project-2
/Library/Subversion/Repositories/website-blah
Via het 'svnserve' Unix background programma kun je deze repositories serveren via URL's, zoals:
svn://192.168.178.15/project-1
svn://192.168.178.15/project-2
svn://192.168.178.15/website-blah
Het IP nummer is uiteraard van je Mac. Op mijn (ondertussen wat oude) website heb ik een aantal artikelen geschreven over de Apache webserver en over Subversion met het 'svnserve' protocol. Dit allemaal met de standaard installaties van Apple.
http://www.atlantisdesign.nl/artikelen/
http://www.atlantisdesign.nl/artikel/subversion-svnserve-automatisch-opstarten
Het starten van svnserve:
sudo svnserve -d -r /Library/Subversion/Repositories
Daar staat een voorbeeld hoe je 'svnserve' automatisch kunt opstarten als je je Mac aanzet. Want met bovenstaande regel staat het svnserve protocol wel aan, maar als je je Mac uitzet en weer aan, moet je bovenstaande weer intypen. Of Google even naar 'mac svnserve'.
Dan kun je op andere computers gewoon de SVN repositories benaderen, die op je Mac staan, zonder dat je via Apache, of het SMB of AFP protocol hoeft in te loggen op die Mac. Bovendien gaat het svn:// protocol razendsnel, ook via internet.
Je kunt zelfs thuis je Mac gebruiken (als die aanstaat) als SVN server, op je thuis netwerk router port forwarding configureren, en bv vanaf je werk de SVN repositories thuis benaderen en gebruiken.
Deze opzet gebruik ik zelf vaak (op werk is Pc, thuis is Mac webserver met o.a. SVN).
(Bewerkt door denn88 om 9:31, 19-09-2011)
(Bewerkt door denn88 om 9:35, 19-09-2011)