
iOS en iPadOS 18.1 leveren bij ons toch ook nog aardig wat nieuws
Als je bij ons Apple Intelligence wil moet je een iPhone 15 Pro of Pro Max of één van de nieuwe iPhone 16 modellen hebben, zowel je device als Siri op Amerikaans-Engels instellen, ingelogd zijn met een Amerikaanse Apple ID en een VPN-app gebruiken die je zo instelt dat het lijkt alsof je in de VS zit.
Maar ook als je niet door al deze hoepels wil springen is deze update ook nog zeker de moeite, hieronder vind je de release notes voor ons taalgebied.

iOS en iPadOS 18.1 leveren bij ons toch ook nog aardig wat nieuws
Telefoon
- Met gespreksopnamen kun je live telefoongesprekken of FaceTime-audiogesprekken opnemen, waarbij automatisch wordt aangekondigd dat het gesprek wordt opgenomen
Camera
- De cameraregelaar kan snel overschakelen naar de TrueDepth-camera aan de voorzijde (iPhone 16, iPhone 16 Plus, iPhone 16 Pro, iPhone 16 Pro Max)
- Het vastleggen van ruimtelijke foto's en video's is beschikbaar in de nieuwe cameramodus 'Ruimtelijk' (iPhone 15 Pro, iPhone 15 Pro Max)
AirPods
- De functie 'Gehoortest' biedt wetenschappelijk gevalideerde gehoortestresultaten ook wanneer je niet thuis bent (bedoeld voor gebruikers van 18 jaar en ouder)
- De functie 'Gehoorapparaat' biedt gepersonaliseerde assistentie van klinische kwaliteit die op al je apparaten automatisch wordt toegepast op geluiden in je omgeving en op muziek, video's en telefoongesprekken (bedoeld voor personen van 18 jaar of ouder met vermeend licht tot matig gehoorverlies)
- Deze functies vereisen AirPods Pro 2 met firmwareversie 7B19 of nieuwer. Niet alle functies zijn in alle landen of regio's beschikbaar. Ga voor meer informatie naar: https://apple.com/airpods-pro/feature-availability/
Deze update bevat ook de volgende verbeteringen en oplossingen voor problemen:
- Het bedieningspaneel heeft nieuwe opties om connectiviteitsregelaars afzonderlijk toe te voegen en je configuratie opnieuw in te stellen
- Met RCS voor zakelijk berichtenverkeer kun je via RCS contact maken met bedrijven (ondersteuning van aanbieder vereist)
- Er is een probleem verholpen in Podcasts waarbij niet-afgespeelde afleveringen als afgespeeld werden gemarkeerd
- Er is een probleem verholpen waarbij video's die zijn opgenomen met 4K 60 terwijl het apparaat warm was haperingen konden vertonen tijdens het navigeren door de video's in Foto's
- Er is een probleem verholpen waarbij digitale autosleutels een auto niet konden ontgrendelen of starten met passieve toegang na terugzetten vanaf een back‑up of rechtstreeks overdragen van bestanden vanaf een andere iPhone
- Er is een probleem verholpen waarbij iPhone 16- of iPhone 16 Pro-modellen onverwacht opnieuw werden opgestart
Sommige functies zijn mogelijk niet in alle regio's of op alle Apple apparaten beschikbaar. Informatie over de beveiligingsaspecten van software-updates van Apple vind je op deze pagina:
https://support.apple.com/100100
Installatie van een iOS of iPadOS updateEen update van iOS installeren gaat natuurlijk het best als je goed voorbereid bent, hoe je dat doet vind je op
deze pagina. Het installeren zelf van deze update gaat hetzelfde als altijd in iOS: je gaat naar
Instellingen → Algemeen → Software-update.
Let op dat je systeemupdates alleen maar installeert als je een goede backup hebt. Voor een iDevice kan je dat ook lokaal doen, door deze te verbinden met je Mac, door iTunes te starten, waarna jouw iDevice linksboven als icoontje zou moeten verschijnen, zoals je hieronder kan zien.

iOS en iPadOS 18.1 leveren bij ons toch ook nog aardig wat nieuws
Heb je macOS 10.15 Catalina of later op je Mac staan, dan vind je jouw iDevice niet in iTunes (dat bestaat daarin helemaal niet meer) maar in de Finder in de
Navigatiekolom die je aan de linkerkant van ieder Finder-venster vindt. Het proces is verder exact hetzelfde.

iOS en iPadOS 18.1 leveren bij ons toch ook nog aardig wat nieuws
Daarna kan je een lokale backup maken door te kiezen voor
"Deze computer". Eventueel kan je daar ook kiezen om de kopie van je iDevice te versleutelen (Apple noemt dit coderen). Het voordeel van de keuze voor een versleutelde kopie is dat bij die optie echt alles wordt meegenomen, dus ook bewaarde wachtwoorden voor accounts en dergelijke.
Let op bij het kiezen voor die laatste optie dat je het wachtwoord wat je daarvoor gebruikt makkelijk kan onthouden, want je zal het waarschijnlijk maar zelden of nooit gebruiken.
Meer informatie over het maken van backups van iDevices, zowel in iCloud als iTunes, is
hier te vinden. Daar vind je ook links naar artikelen over hoe je een reservekopie kan terugzetten, het vinden van hulp bij iCloud-reservekopieën of iTunes-reservekopieën, en het beheren van reservekopieën.

iOS en iPadOS 18.1 leveren bij ons toch ook nog aardig wat nieuws