
Apple wil veel meer iPhones in India produceren, China zit dwars
Apple is al een tijd bezig steeds meer iPhones in India te produceren, en
zou graag willen dat eind komend jaar alle iPhones voor de VS uit India komen. Maar dat gaat niet zonder slag of stoot, want de Chinese overheid werkt actief tegen bij het verplaatsen van de machines die daarbij nodig zijn.
Op dit moment komen jaarlijks tussen de 30 en 40 miljoen iPhones uit India, dat is ongeveer 20 procent van alle iPhones die Apple in een jaar verkoopt.

Apple wil veel meer iPhones in India produceren, China zit dwars
Maar om de benodigde apparatuur in India te krijgen wordt Apple actief tegengewerkt door de Chinese overheid, waarbij het aannemelijk lijkt dat het niet alleen om lokale weerstand gaat. Dit is te lezen in
dit artikel van Wayne Ma voor The Information, omdat dit alleen met een abonnement te lezen is hieronder de vertaling van de belangrijkste gedeeltes daaruit.
Eerder dit jaar weigerden de Chinese autoriteiten een van de Chinese apparatuurleveranciers van Apple om machines naar India te exporteren die Apple nodig had voor de proefproductie van de aankomende iPhone 17, volgens twee mensen met directe kennis van de zaak. Dus ging de toeleverancier creatief te werk.
Hij zette een dekmantel-bedrijf op in Zuidoost-Azië om de machines te kopen. Zodra de apparatuur het Zuidoost-Aziatische land bereikte, ging het naar een fabriek in India die geëxploiteerd werd door Foxconn, het Taiwanese bedrijf dat de meeste iPhones van Apple in China bouwt.

Apple wil veel meer iPhones in India produceren, China zit dwars
Het wordt echter steeds lastiger om die productieapparatuur naar India te krijgen. In veel gevallen vertragen of blokkeren Chinese autoriteiten zendingen van iPhone-apparatuur naar India zonder uitleg, volgens meerdere mensen die betrokken zijn bij de iPhone-productie.
Foxconn heeft de goedkeuringstijd van de Chinese autoriteiten voor het exporteren van apparatuur voor het maken van iPhones van de fabrieken in China naar die in India zien oplopen van twee weken tot wel vier maanden, aldus een van de mensen. Ze wijzen ook sommige exportaanvragen zonder uitleg af, voegde de persoon eraan toe.
De apparatuur die door de Chinese autoriteiten onder de loep wordt genomen omvat uiterst precieze lasers die metalen onderdelen aan de frames van iPhones lassen, teststations voor luchtlekken die meten hoe waterdicht de apparaten zijn en machines die onderdelen kunnen identificeren, vastpakken en van de ene naar de andere locatie verplaatsen, ook wel pick-and-place-machines genoemd, aldus drie mensen die betrokken zijn bij de productie van iPhones.