geplaatst door: Robert
https://www.macfreak.nl/modules/news/images/networking.jpg
Geschiedenis wordt geschreven: het Apple Filing Protocol verdwijnt
In 1984 introduceerde Apple de netwerkstandaard Apple Filing Protocol. AFP, dat deel uitmaakte van een softwarepakket met AppleTalk, AppleShare en LocalTalk, voor bekabelde hardware, Dit stelde ons in staat om makkelijk bestanden te delen tussen Macs op lokale netwerken.

Het is niet vreemd dat om lokale netwerken ging, het internet en de bijbehorende open protocollen werden midden jaren negentig pas echt populair.

https://www.macfreak.nl/modules/news/images/zArt.AppleFilingProtocol.jpg
Geschiedenis wordt geschreven: het Apple Filing Protocol verdwijnt

klik of tap voor grotere versies

Eén van de redenen achter de ontwikkeling van AFP was omdat Mac OS en de meeste Mac software een andere propriëtaire technologie gebruikten, resource forks. In het begin bevatten  Mac softwarebestanden bevatten twee vorken: een gegevensvork en een resourcevork met daarin naar andere elementen onder andere de gebruikersinterface vastgelegd.

Het probleem was dat als je vroege Mac software ongecomprimeerd naar niet-Mac computers kopieerde, de resource forks verdwenen waardoor de bestanden beschadigden.

https://www.macfreak.nl/modules/news/images/zArt.WelcomeToPowerTalk.jpg
Geschiedenis wordt geschreven: het Apple Filing Protocol verdwijnt


Apple ontwikkelde later nog een samenwerkings- en uitwisselingsomgeving onder de naam Apple Open Collaboration Environment (AOCE) en PowerTalk, die beide geen groot succes werden. AOCE werd geïntroduceerd in Mac OS 7.1.1, maar werd pas echt populair in Mac OS 8.5, toen het een upgrade kreeg.

Maar toen het internet in het midden van de jaren 90 langzaamaan steeds populairder werd, liet Apple AOCE los ten gunste van internetstandaarden zoals TCP/IP. Een late versie van AppleShare werd uitgebracht onder de naam AppleShare IP, waarmee AFP over TCP/IP-netwerken kon worden gebruikt.

macOS

In het jaar 2000 bracht Apple Mac OS X uit. Deze compleet nieuwe versie van Apple’s besturingssysteem voor de Mac bood ondersteuning voor AFP en AppleShare tot OS X 10.9 (Mavericks), toen Apple het standaardprotocol voor het delen van bestanden in macOS verruilde voor Microsoft’s Server Message Block (SMB).

De mogelijkheid om een AFP-server te draaien verdween in macOS 11 (Big Sur). Maar het is nog steeds mogelijk om de AFP-client gebruiken in de Finder in macOS via het menu-item Ga → Verbind met server… en het afp:// protocol om verbinding te maken.

ondersteuning AFP afgeschaft in macOS Sequoia 15.5

In macOS Sequoia 15.5 is Apple begonnen met het uitfaseren van AFP, zoals in de enterprise release notes voor macOS Sequoia 15.1 al werd aangegeven dat het “in een toekomstige versie van macOS zal worden verwijderd”, zonder dat toen precies werd aangegeven wanneer dat zou gaan gebeuren.

Daarom is het een goed idee om te kijken of je nog ergens AFPO gebruikt, bijvoorbeeld voor de verbinding met een NAS, en die overzetten naar SMB. Voor oudere UNIX-only servers die nog steeds NFS ondersteunen, kan dat protocol eventueel ook nog gebruikt worden, bijvoorbeeld met NFS Manager.


Andere oplossingen

Heb je AFP absoluut nodig, dan is Netatalk een goede optie. Maar omdat dit op het AFP protocol zelf is gebaseerd is niet te zeggen hoe lang Netatalk nog in staat zal zijn om AFP te ondersteunen. Heb je nog een oudere Mac in gebruik met Mac OS 7, 8 of 9.x, dan is AppleTalk over IP waarschijnlijk een goede optie.

Klik hier voor informatie over het onder de aandacht brengen van producten of diensten op MacFreak.
geplaatst door: whaha
Ik vind dit soort 'geschiedenis artikeltjes' leuk. macOS 9 is ver voor mijn tijd en ik wist niet dat Apple lange tijd iets had dat leek op TCP/IP.
Keuzes maken de Mens
geplaatst door: Franky2002
Ik moest indertijd op het reclamebureau waar ik toen werkte ook regelmatig in deze materie duiken maar ben het gelukkig allemaal weer vergeten. :-)
Maar het werkte gewoon allemaal; dat waar Apple mede door ook beroemd om is geworden.