
Macs verkopen beter dan de rest van de markt
Als
de recente cijfers van International Data Corporation (IDC) kloppen, dan heeft Apple in het eerste kwartaal van dit jaar maar liefst 5,5 miljoen Macs heeft verkocht, een stuk meer dan de 4,8 die in hetzelfde kwartaal van het afgelopen jaar over de toonbank gingen.
Dat was een stuk meer dan de andere fabrikanten, waardoor Apple’s wereldwijde marktaandeel groeide van 8 naar 8,7 procent.

Macs verkopen beter dan de rest van de markt
klik of tap voor een grotere versie
De top vijf van de wereldwijde PC-fabrikanten bestond in het eerste kwartaal van dit jaar uit Lenovo, HP, Dell, Apple en Asus. Lenovo ging aan de leiding met 15,2 miljoen stuks en 24,1 procent van de markt, gevolgd door HP met 12,8 miljoen (20,2 procent) en Dell met 9,6 miljoen (15,1 procent).
De grote vraag is nu wat er de komende tijd gaat gebeuren, nu Trump overduidelijk van plan is door te gaan met de ramkoers die met ongehoorde importheffingen is ingezet, en er tot nu toe geen tegenspraak komt uit zijn naaste omgeving, en nauwelijks uit de Republikeinse partij.
Het lijkt aannemelijk dat Apple in deze woelige tijden een betere positie heeft dan de andere fabrikanten, onder andere omdat het een erg goed geoliede keten van toeleveranciers heeft. Maar ook Apple zal hier ongetwijfeld tegenwind door ondervinden, iets wat het voor de korte termijn probeert op te lossen door alvast
extra grote voorraden in de VS aan te leggen.
Op de langere termijn kunnen de tarieven er waarschijnlijk voor zorgen dat Apple zich nog wat verder uit China terug zal trekken, het heeft de assemblage in India en Vietnam al uitgebreid en verdere geopolitieke druk kan deze stappen versnellen. Maar het blijft een uitdaging om zulke grote volumes te produceren zonder dat dit ten koste gaat van de kwaliteit of kostenefficiëntie.
De groei van Apple over het afgelopen kwartaal lijkt er op te wijzen dat het bedrijf beter is toegerust om dit soort turbulentie te doorstaan. De hechte integratie van hardware, software en diensten geeft het bedrijf meer mogelijkheid om de prijs te bepalen en onder de klanten is er nog altijd een relatief erg hoge trouw aan het merk, wat een eventuele toekomstige neergang zou kunnen opvangen.