geplaatst door: Robert
https://www.macfreak.nl/modules/news/images/AppleRepair-icoon.jpg
Ook het Europees Parlement stemt voor ‘Right to Repair’
Bij Apple hebben ze inmiddels ook door hoe de wind waait wat betreft het het recht om zelf dingen te kunnen repareren. Daarbij is wetgeving natuurlijk ook erg belangrijk, bijvoorbeeld de wet die in de Amerikaanse staat Oregon recent werd aangenomen en die het zogenaamde ‘parts pairing’ verbiedt.

Als antwoord heeft Apple het mogelijk gemaakt om vanaf de iPhone 15 ook het gebruik van gebruikte onderdelen mogelijk te maken.

https://www.macfreak.nl/modules/news/images/zArt.AppleSelfServiceRepair.jpg
Ook het Europees Parlement stemt voor ‘Right to Repair’


Inmiddels heeft het Europese Parlement ook een nieuwe wet aangenomen met het doel om ons het recht te geven onze eigen apparaten te kunnen repareren, en te zorgen dat fabrikanten dat niet onnodig moeilijk maken.

Hieronder wat deze nieuwe wet allemaal beoogt.

Citaat
Verplichting tot reparatie

De nieuwe regels zorgen ervoor dat fabrikanten tijdige en kosteneffectieve reparatiediensten aanbieden en consumenten informeren over hun rechten op reparatie. Goederen die onder garantie zijn gerepareerd, krijgen een extra verlenging van de wettelijke garantie met een jaar, wat consumenten nog meer stimuleert om te kiezen voor reparatie in plaats van vervanging.

Na het verstrijken van de wettelijke garantie is de fabrikant nog steeds verplicht om gewone huishoudelijke producten te repareren, die technisch te repareren zijn volgens de EU-wetgeving, zoals wasmachines, stofzuigers en zelfs smartphones. De lijst met productcategorieën kan na verloop van tijd worden uitgebreid. Consumenten kunnen ook een apparaat lenen terwijl hun eigen apparaat wordt gerepareerd of, als het niet kan worden gerepareerd, kiezen voor een gereviseerd apparaat als alternatief.

Informatie over reparatievoorwaarden en -diensten

Een Europees informatieformulier kan worden aangeboden aan consumenten om hen te helpen reparatiediensten te beoordelen en te vergelijken (met details over de aard van het defect, de prijs en de duur van de reparatie). Om het reparatieproces te vergemakkelijken zal een Europees onlineplatform met nationale secties worden opgezet om consumenten te helpen gemakkelijk lokale reparatiewerkplaatsen, verkopers van opgeknapte goederen, kopers van defecte artikelen of door de gemeenschap geleide reparatie-initiatieven, zoals reparatiecafés, te vinden.

De reparatiemarkt nieuw leven inblazen

De regels zijn bedoeld om de reparatiemarkt in de EU te versterken en de reparatiekosten voor consumenten te verlagen. Fabrikanten moeten reserveonderdelen en gereedschap tegen een redelijke prijs leveren en mogen geen contractuele clausules of hardware- of softwaretechnieken gebruiken die reparaties belemmeren. Ze mogen met name het gebruik van tweedehands of 3D-geprinte reserveonderdelen door onafhankelijke reparateurs niet belemmeren, noch mogen ze weigeren een product te repareren louter om economische redenen of omdat het eerder door iemand anders is gerepareerd.

Betaalbare reparaties bevorderen

Om reparaties betaalbaarder te maken, zal elke lidstaat minstens één maatregel moeten implementeren om reparaties te bevorderen, zoals reparatievouchers en -fondsen, het voeren van informatiecampagnes, het aanbieden van reparatiecursussen of het ondersteunen van door de gemeenschap geleide reparatieruimten.

Zodra deze richtlijn formeel is goedgekeurd door de Raad en is gepubliceerd in het Publicatieblad van de EU, hebben de lidstaten 24 maanden de tijd om de richtlijn om te zetten in nationale wetgeving.



 #Reparatie
Klik hier voor informatie over het onder de aandacht brengen van producten of diensten op MacFreak.
geplaatst door: Jurriaan
En dat te bedenken dat er politieke partijen zijn die tegen de EU zijn. Een ding is zeker, dan zouden dit soort wetten er niet gekomen zijn. Zeker niet in het huidige populistische Nederland.

Ik juich het toe, helaas nog minimaal 2 jaar wachten tot dat er daadwerkelijk enige vorm van resultaat te zien zal zijn. Desondanks op onderzoek om de klopboorhamer, van een jaar of 20, te herstellen.
MBA '20 M1| SE1 & 2 iOS 15/17 | Mini6 iPadOS 17 | ATV 4K MKI  TVOS17|
geplaatst door: Ziegler
En ook hier geldt: zelfstandige lidstaten gaan dit niet voor elkaar krijgen. Daar zijn de bedrijven waarmee ze te maken hebben simpelweg te groot voor. Dit is heel prima dat de EU dit gaat regelen.