geplaatst door: Robert
https://www.macfreak.nl/modules/news/images/Chrome_Browser_Icoon-2.jpg
Amerikaanse justitie wil dat Google Chrome verkoopt, en nog meer
Op de nieuwssite van Bloomberg is te lezen dat het Department of Justice (DoJ) in de VS in de nu lopende rechtszaak de rechter zou willen vragen om Alphabet Inc. te dwingen om de Chrome browser te verkopen en Android los te maken van Google Search en de Google Play app store.

Dit alles op basis van anonieme bronnen (“from people familiar with the matter”), mogelijk een manier van het DoJ om de geesten hier rijp voor te maken.

https://www.macfreak.nl/modules/news/images/zArt.16-inchMacBookPro2021GoogleChromeMacFreak.jpg
Amerikaanse justitie wil dat Google Chrome verkoopt, en nog meer


Het belangrijkste gedeelte hieronder in onze vertaling:

Citaat
Topambtenaren van het Department of Justice hebben besloten een rechter te vragen om Google van Alphabet Inc. te dwingen zijn Chrome-browser te verkopen in wat een historische aanval zou zijn op een van de grootste techbedrijven ter wereld.

De antitrustambtenaren hebben zich teruggetrokken van een strengere optie die Google zou hebben gedwongen om Android te verkopen, aldus de mensen. [...] De antitrust handhavers willen nu voorstellen dat Google zijn Android smartphone besturingssysteem losmaakt van zijn andere producten, waaronder de Google-zoekfuncie en de Google Play mobiele app store, die nu worden verkocht als een bundel. Ze zijn ook bereid om te eisen dat Google meer informatie deelt met adverteerders en hen meer controle geeft over waar hun advertenties verschijnen.
Wat betreft Chrome zegt het DoJ in feite dat Google, als zoekmachine met een monopolie, geen eigen webbrowser mag maken. Een browser die zelf trouwens een monopolie heeft op het gebied van surfen op het web (een aandeel zou nog overweldigender zijn als Safari voor iOS er niet was geweest). Maar Chrome is op zichzelf niet erg waardevol voor iemand anders dan Google zelf. De waarde van Chrome voor Google is onlosmakelijk verbonden met de standaardintegratie van Chrome met Google Search en andere webapps van Google.

Als Google gedwongen zou worden Chrome te verkopen, wie zou dan de standaard-browser voor Android maken? Android kan niet worden geleverd zonder browser. En het DoJ wil dat Google Android ‘losmaakt’ van de Google Play app store? Google toestaan Android te houden maar geen eigen webbrowser of app-winkel te maken lijkt onmogelijk. Het zou misschien enigszins logisch zijn om te verklaren dat Google de desktopversie van Chrome moet verkopen - de apps voor Windows en Mac - maar wat gebeurt er dan met ChromeOS, dat geen monopolie is, maar een belangrijke concurrent voor Windows, macOS en iPadOS?

Chrome staat niet op zichzelf. Android is geen op zichzelf staand bedrijf. Het zijn allebei onderdelen van Google die alleen dienen als distributiekanalen voor de advertenties die Google toont in de zoekresultaten en het geld dat het verdient met advertenties etc. in de Play Store.

Gaat dit ook echt gebeuren?

Gezien de politieke situatie in de VS is het maar de vraag wat hiervan het resultaat zal zijn. Want niet alleen moet de rechter hier eerst in meegaan, de aantredende regering Trump is niet alleen erg onberekenbaar, maar staat ook helemaal anders tegenover de Amerikaanse tech-reuzen (waarvan ook erg veel financiële steun kwam tijdens de campagne).

Het is zeker niet ondenkbaar dat na het aantreden van Trump en zijn kabinet deze hele zaak in de doofpot zal verdwijnen.

Klik hier voor informatie over het onder de aandacht brengen van producten of diensten op MacFreak.
geplaatst door: ouwemac
Wat die doofpot betreft: misschien is de veelvraat Musk wel geïnteresseerd in Chrome.  :woot:
En die financiële bijdragen zullen Trump weinig zeggen.
Wil ik een opmerking verwijderen is ie al weg…….. :woot:
Bewerkt: 19 november 2024 - 11:44 door ouwemac
…….
geplaatst door: doctor_apple
Er was weer een kort moment van vrije tijd ... en ik lees tussen de regels door een leuke inspiratie voor een boek "Amerika, van Kolonie tot Oligarchie" 🤔. Maar laten we beginnen:

Een nieuw hoofdstuk in geopolitiek en tech?

Wat als de potentiële verkoop van Chrome niet alleen een historisch perspectief biedt, maar ook een scherpere blik op de huidige en toekomstige machtsdynamieken in de Tech industrie? Hier schuilt wellicht de stof voor een nieuw boek. Want zoals we in de geschiedenis keer op keer hebben gezien: macht brengt honger naar meer macht met zich mee. Het lijkt erop dat we ons midden in een nieuwe episode bevinden, vol spanning en verschuivingen. Niet alleen binnen de VS, maar ook in de relatie tussen Amerika en Europa. Die ooit zo hechte vriendschap zal, vrees ik, enigszins bekoelen, zeker als handelsbarrières zoals tarieven worden ingevoerd.

Een duik in de tech-dynamiek: Europa vs. Amerika

Wat mij vooral intrigeert, is de toenemende greep van overheden op techbedrijven, zowel in Europa als in de VS. Hoewel Europa vaak wordt bekritiseerd om zijn overregulering, is Amerika hier koploper – alleen wordt dat anders verpakt. De invloed van de overheid, gecombineerd met de datahonger van Big Tech, doet vragen rijzen over privacy en macht. Dit opent de deur naar een bredere discussie: moeten we niet vaker Europese alternatieven overwegen? Denk aan NextCloud in plaats van Office 365, OnlyOffice in plaats van Microsoft Office, of ProtonVPN als alternatief voor de bekende Amerikaanse VPN-diensten.

Het wordt interessant om te zien hoe deze trend zich de komende drie tot vier jaar zal ontwikkelen. Het lijkt erop dat niet alleen particulieren, maar ook bedrijven en overheden, langzaam de overstap maken naar technologieën buiten de Amerikaanse invloedssfeer. In mijn eigen kring merk ik dit al: alternatieve messengers en social media platforms zoals Signal, Mastodon en Threema winnen terrein. Toch blijft fragmentatie een uitdaging, en ik vermoed dat dit in de toekomst alleen maar zal toenemen.

De dubbele standaard van Big Tech

Een interessante paradox die naar voren kwam in een discussie met een Amerikaanse vriend – wetenschapper én insider in overheidsadvies – is de houding van Big Tech ten opzichte van open source. Bedrijven zoals Google en Microsoft dragen aanzienlijk bij aan open-sourceprojecten, vaak meer dan men denkt. Google staat bijvoorbeeld op nummer één als donateur, met Microsoft direct daarna. Apple daarentegen, ’s werelds grootste techbedrijf, bevindt zich pas op plek 29 of 30.

Maar hier komt het dilemma: terwijl Google enerzijds standaarden en openheid bevordert, houdt het bedrijf anderzijds stevig vast aan zijn datamonopolie. Dit dubbele gezicht maakt de invloed van Big Tech des te verraderlijker. Door hun dominantie over platformen zoals Chromium – de basis voor browsers als Edge, Brave, Opera en zelfs Yandex – bepalen ze in feite de spelregels van het internet.

Chrome: een geopolitieke tool?

De discussie kreeg een verrassende wending toen mijn vriend suggereerde dat deze tech-dominantie niet puur economisch is, maar ook geopolitiek. Een gecontroleerd ecosysteem zoals Chromium biedt de mogelijkheid om standaarden en zelfs toezicht te dicteren. In een wereld waar economisch nationalisme groeit, zou een "Amerikaans internet" geen onrealistisch toekomstbeeld zijn. En, met Amerikaans bedoelen we een browser die Amerikanen één internet laat zien en anderen iets compleet anders?! Het klinkt als sciencefiction, maar is technologisch haalbaar. Ook drijft inmiddels het merendeel van de browsers op de basis van Chromium, zoals eerder opgemerkt, hetgeen betekend dat ook technologische standaarden kunnen woorden doorgedrukt, of juist worden verdrukt. Het kan zo eenvoudig zijn als een zekere "signatuur" opdat op het netwerk deze kan worden opgemerkt, en neen dan doel ik niet zozweer op de banaliteit van de browser-ID.


Wat staat ons mogelijk te wachten?


De realiteit is dat techbedrijven – met hun vaak progressieve ideologieën – steeds meer in het vizier komen van overheden wereldwijd. De backlash tegen Big Tech is zichtbaar in Amerika, Europa, en zelfs landen als Israël en Rusland. Dit is niet zomaar een economische strijd, maar een politiek schaakspel waarin toezicht, censuur en nationalisme de hoofdrol spelen. Zoals Sun Tzu al zei: "Ken uw vijand, ken uzelf." En misschien is een valse vriend – in dit geval de techreuzen – nog wel gevaarlijker dan een openlijke vijand. Zeker in de ogen van de Republikeinen en de nieuwe Amerikaanse politiek.

Dit gezegd hebbende, kan dus ook "onze warme (denkbeeldige) band" met zekere tech-bedrijven alles behalve "kosher" zijn. Immers, ook zij kunnen gedwongen worden om bepaalde beslissingen te nemen, of ten prooi vallen aan zekere bewegingen die jou, mij, ons kan schaden. Zelfs wat jij - noodgedwongen - ziet in Safari kan (en is soms al) gestuurd.

Maar belangrijker nog, ook voor de gebruiker geldt natuurlijk dat deze te maken kan krijgen met "een valse vriend". Immers, wat er op de achtergrond in Amerika afgesproken is tussen Tim Cook en Donald Trump wordt natuurlijk niet in details besproken. Zeker met verder oplopende conflicten, waarbij we al reeds geruime tijd te maken hebben met een digitale oorlog, sijpelt dit meer en meer door op het particuliere domein.

Stof tot nadenken

Wat kunnen wij, als individuen, doen? Het lijkt soms een druppel op een gloeiende plaat. Maar bewust kiezen voor alternatieven, de invloed van machtige bedrijven kritisch bekijken, en blijven nadenken over de lange termijn kan een verschil maken. Zoals mijn vriend het verwoordde: "Soms zie ik dingen die ik niet meer kan ‘un-seen’." De vraag is of wij hetzelfde aandurven – en wat we ermee doen.

De komende jaren beloven uitdagend te worden, zowel op technologisch als geopolitiek vlak. Het is aan ons om niet alleen toeschouwer te zijn, maar ook actief onze keuzes te maken. Want terwijl de wereld schreeuwt, protesteert en doorgaat met de sleur van alledag, kan juist die kleine stap – of het nu gaat om een andere browser of een alternatieve cloud – meer impact hebben dan we denken.

En wat Chrome betreft? Mogelijk wordt de soep niet zo heet gegeten als opgediend, maar gelet op zowel de Republikeinse anti-pathie van de wokeness van tech-bedrijven maar bovenal diens vermeende "censuur" (in de ogen van de Republikeinen), zal de tech-bedrijven, en dus ook Google, komende vier jaar trump duur kunnen komen te staan.

Oftewel, met deze aankondiging is het Open Jachtseizoen van start gegaan.

___
Een filmpje met enige context:



Maar met betrekking tot de situatie in Amerika:



Een goede nacht, of ... als je dit morgen leest: fijne dag gewenst,

Doctor 🍎