
Zo werkt Apple aan de verbetering van Apple Intelligence
Wat tot nu toe naar buiten komt over Apple Intelligence laat
weinig moois zien, onder andere dat Apple’s AI-chef John Giannandrea niet eens doorhad hoe belangrijk de doorbraak van ChatGPT was (en is) terwijl Siri-leider Robby Walker zich bezighield met de verkeerde details.
Maar interessanter dan hoe het op dit gebied fout is gelopen is waar Apple nu mee bezig is, en hoe ze eerder gemaakte beloftes ingelost gaan worden.

Zo werkt Apple aan de verbetering van Apple Intelligence
Hierbij heeft Apple een probleem dat bijvoorbeeld ChatGPT niet heeft: privacy. Waar andere bedrijven lukraak informatie overal van het net plukken, wil Apple het ethisch oplossen. Hoe, dat is onder andere te lezen
in deze blog-post.
Apple heeft gebruikersgegevens nodig om samenvattingen, hulpjes bij het schrijven van teksten en andere Apple Intelligence-functies te verbeteren, maar het wil geen gegevens van individuele gebruikers verzamelen. In plaats daarvan heeft Apple een manier gevonden om gebruikstrends te begrijpen door gebruik te maken van differentiële privacy en gegevens die niet gekoppeld zijn aan één persoon. Apple creëert synthetische gegevens die representatief zijn voor trends binnen groepen en gebruikt detectie op het apparaat om vergelijkingen te maken, waardoor het bedrijf de benodigde inzicht kan krijgen zonder toegang te hoeven hebben tot privé-informatie.
Dit werkt als volgt: Apple genereert meerdere e-mails over onderwerpen die veel voorkomen in e-mails van gebruikers, zoals een uitnodiging om een partijtje tennis te spelen om 15:00. Apple maakt vervolgens een versie van die e-mail met specifieke taal-, onderwerp- en lengte-informatie, waarbij meerdere variaties mogelijk zijn.
Deze embeddings worden verstuurd naar een relatief klein aantal iPhone-gebruikers die Device Analytics hebben ingeschakeld. De synthetische mails die Apple heeft gemaakt worden vergeleken met echte e-mails en de iPhone van de gebruiker beslist welke van de synthetische mail het dichtst bij het gewenste resultaat ligt.
Apple gebruikt vervolgens differentiële privacy om te bepalen welke van de mails het vaakst worden geselecteerd op alle apparaten, zodat het weet hoe e-mails het vaakst worden geformuleerd zonder ooit e-mails van gebruikers te zien en zonder te weten welke specifieke apparaten welke versie als het beste hebben geselecteerd.
GenmojiApple doet op dit moment als iets soortgelijks voor Genmoji en gebruikt differentiële privacy om populaire commandos’s en patronen daarin te identificeren, die kunnen worden gebruikt om de functie voor het genereren van afbeeldingen te verbeteren. Apple gebruikt een techniek om ervoor te zorgen dat het alleen Genmoji commando’s ontvangt die minimaal door honderden mensen zijn gebruikt, en niets specifieks of unieks dat een individueel persoon zou kunnen identificeren.
Apple kan daarbij geen Genmoji zien die gekoppeld zijn aan een persoonlijk apparaat en alles wat wordt doorgegeven is geanonimiseerd en bevat willekeurige ruis om de identiteit van de gebruiker te verbergen. Apple gebruikt daarbij ook geen gegevens zoals een IP-adres of andere gegevens die kunnen worden gekoppeld aan een Apple account.
Bij beide methoden doen alleen gebruikers mee die hebben aangegeven dat ze Device Analytics naar Apple willen sturen, dus als je niet wilt dat je gegevens op deze manier worden gebruikt, kun je die optie uitschakelen. Wil je meer lezen hoe Apple omgaat met gegevens en privacy, dat is
hier te vinden.