Ik ben altijd een Coda gebruiker geweest omdat het gewoon super fijn werkte alleen de Coda.app had één klein nadeel en dat was dat deze minder geschikt was voor CSS werk.
Ze hadden wel een build-in CSS opmaaksysteem maar dat werkte niet op de manier zoals vele mensen graag met CSS werken. (zie afb.)
Op deze manier werkte de CSS opmaak van Coda. Geen code te zien alleen class en ID namen waar je dan via selectie-velden bepaalde waardes aan moest geven. (niet handig)

Dit was reden genoeg om voor de meeste Coda gebruikers er een app naast te zoeken voor alleen het CSS werk. Deze vonden we bij een ander (Belgisch) bedrijf genaamd MacRabbit onder de naam CSSEdit. Hier kon je dus alleen maar CSS werk mee doen en geen HTML of PHP maar de interface van CSSEdit was prachtig en precies wat iedereen zocht. (zie het verschil wel CSS codes te zien)

Dus als je beide apps op je Mac (Snow Leopard) had staan dan kon je bijv. de Coda.app in Space #1 plaatsen en CSSEdit.app in Space #3 en via de Option + pijltjes -toesten kon je heel snel omhoog en omlaag switchen tussen verschillende Spaces in Snow Leopard.
Heel fijn allemaal maar bij het Belgische bedrijf waren ze natuurlijk ook niet gek en die zagen dat Coda gebruikers hun CSSEdit app gebruikten om een app van een ander bedrijf te perfectioneren. De Belgen van MacRabbit hebben hier mooi op ingespeeld of waren miss al langer bezig met een eigen code-editor te bouwen die moest lijken op die van Coda dat weet ik niet 100% zeker maar het leek er wel heel veel op dat ze hun code-editor genaamd Espresso hebben gemaakt om meer mensen te laten switchen van Coda naar Espresso + CSSEdit (beide van MacRabbit)
Dit is natuurlijk het recht dat elk bedrijf heeft, een app bouwen dat fijner werkt dan die van de buurman daar is niets mis mee. Maar na een tijdje bleek dat desondanks Panic (de makers van Coda) geen of weinig updates meer uitvoerde bleven de programmeurs en developers toch heel erg trouw aan Coda. Espresso daar in tegen was al volledig uitgerust met HTML5, Schema.org microtags en dat soort toepassingen van de laatste tijd. CSSEdit kreeg ook steeds updates zodat het CSS3 ondersteunde maar ondanks al dat soort opties bleven mensen toch trouw wachten op Coda updates.
En nu komt iets dat in mijn ogen niet erg netjes was van het Belgisch bedrijf en dat was op het moment dat Mac OS X Lion eraan zat te komen hebben ze besloten om van CSSEdit + Espresso één app te maken en die Espresso 2 te noemen.
Espresso 1 kreeg nog een update voor de lancering van OS X Lion zodat mensen die niet upgraden naar Espresso 2 of OS X Lion toch nog met Espresso 1 konden blijven werken. CSSEdit daarin tegen hebben ze naar mijn mening bewust geen laatste update gegeven omdat ze wisten dat deze app stuk zou gaan met de komst van OS X Lion. Het verwijderen van de fysieke scrollbars in OS X Lion was voor CSSEdit de reden dat de regelnummers niet meer werkten aan de kantlijn. Iets dat natuurlijk een Must Have is binnen een code-editor. Zie het als in Photoshop of Illustrator het Grid of de Rulers mee-scrollen met de pagina en niet fixed op hun plaats blijven staan dan zou zo'n programma ook kansloos zijn om mee te werken.
MacRabbit verwees mensen gewoon naar Espresso 2 , je kreeg een korting omdat je CSSEdit gekocht had maar je zat nu wel met twee volledige code-editors in je maag Espresso 2 + Coda en dan kom je op het punt dat Coda niet meer zo handig is als het geen updates meer krijgt.
Ik ben toen Espresso 2 gaan gebruiken voor al mijn HTML, PHP, JS en CSS werk in één app maar toch voel je aan alles dat het geen Coda is en dat mis je wel direct.
Dus vandaar dat ik blij ben dat Panic 'terug slaat' naar MacRabbit met Coda 2 + een Coda Diet voor de iPad. Espresso mensen die net als mij zijn overgetapt naar Espresso 2 zullen gelijk morgen hun kans pakken om voor 40,- Coda 2 te kopen en Espresso weer de deur te wijzen.
Coda is altijd iets vriendelijker geweest om mee te werken het enige nadeel dat ze hadden was het CSS gedeelte, dit is nu gefixt in versie 2 dus we kijken er naar uit.
Gelukkig zijn beide apps voor relatief weinig geld te koop, het zijn geen Adobe prijzen waar we hier over praten.