Anderhalf jaar geleden heb ik een Imac24 gekocht, afgelopen week sprong deze op zwart en wilde niet meer werken.Ik heb de bak met spoed bij htrn in Veenendaal laten bezorgen, omdat ik niet teveel op mijn macbook wil bewerken.Vandaag kwam er een telefoontje, de display moet vervangen worden, of ik even meer dan 500,- wil afrekenen.
Nou had ik een flink bedrag neergeteld voor een kwaliteitsproduct, had genoeg van de ongeldige bewerking van Windows, en inderdaad, mijn foto's zagen er ook opeens een stuk beter uit.
Maar hier had ik natuurlijk niet op gerekend. Bij de helpdesk die ik vandaag gebeld heb was het eigenlijk dikke vette pech, had je je maar extra moeten verzekeren.Nou krijg je op bijna alle producten 2 jaar garantie, maar als je wat extra betaald voor een 'kwaliteitsproduct' is het jammer maar helaas.
Ik moet zeggen dat ik behoorlijk pissed ben over dit beleid, en ik ben benieuwd naar jullie mening en ervaringen.
Heb je rechtsbijstandsverzekering? Dan moet je die aan het werk zetten. Heb je die niet? Briefje schrijven dat je beroep doet op non-conformiteit op grond van art. 7:17 Burgerlijk Wetboek (je had er meer van verwacht, die 500 komt je wel erg rauw op je dak, het eerdere gesprek is helaas minder verlopen dan verwacht en je hebt juist gekozen voor deze winkel vanwege het feit dat ze bekend staan om goede service). Ofwel honing, azijn en vliegen maar dat punt van non-conformiteit moet je wel echt benoemen. Daarnaast spreek je de hoop uit er op een fijne wijze uit te komen. Uiteraard maak je een kopie voordat je deze brief in de bus bij X duwt.
Helaas is X niet aangesloten bij een geschillencommissie aldus de algemene voorwaarden. Je zult als je er zelf niet uitkomt door moeten naar de burgerlijke rechter.
Pure waanzin toch? Ik zoek kwaliteit, en ze kunnen me niet zeggen wat de oorzaak van de storing is, en ook niet garanderen dat het over 4 maanden (na de garantie van de reparatie) niet opnieuw gebeurt.Damn.
Dat apple een volledige garantie biedt van 1 jaar, is een prima extra service. Maar ze kunnen voor de periode daarna niet stellen dat je geen enkele garantieaanspraak zou hebben: dat is in de wet (Europese richtlijnen/regelgeving) geregeld.
(Bewerkt door Esquare om 22:41, 13-07-2010)
Theo Keijzers om 22:20, 13-07-2010De Vlaamse dame van Apple was ongevoelig voor coulance, dat was het irritante. Na een jaar vervalt voor Apple iedere verantwoordelijkheid voor het product, tenzij je bereid bent extra te verzekeren.
Dat klopt volgens mij ook: je moet je op de eerste plaats richten tot de dealer.
Als je 'm privé gekocht hebt dan zijn er andere garantievoorwaarden van toepassing.
Als je je Mac bij Dynabyte hebt gekocht moet je ook bij Dynabyte zijn om de raparatie te melden/laten uitvoeren. Je hebt immers een overeenkomst met hen gesloten? De HTR kan staat daar buiten.
Als je lid bent van de consumentenbond dan zou ik die in gaan schakelen. Mocht je lid zijn van een vakbond dan zou ik daar eens gebruik maken van je rechtsbijstand.
Apple is namelijk de beroerdste die je kunt treffen met garantie en coulance. Iedere keer dat er iets onder coulance of extra garantie wordt gedaan wordt dat breed uitgemeten op diverse fora.
Oftewel: Laat je niet het riet in sturen en al helemaal niet gek maken!
Jules om 22:36, 13-07-2010Dat is niet waar, dat iedere verantwoordelijkheid zou vervallen. Als zij niet kunnen aantonen dat de schade door oneigenlijk gebruik voortgekomen is, heeft het product een economische levensduur van 3-5 jaar. Een defect dat zich tussentijds voordoet hoeft daarom maar een deel voor jouw rekening te komen.Dat apple een volledige garantie biedt van 1 jaar, is een prima extra service. Maar ze kunnen voor de periode daarna niet stellen dat je geen enkele garantieaanspraak zou hebben: dat is in de wet (Europese richtlijnen/regelgeving) geregeld.
Dat klopt alleen ligt die verantwoordelijkheid voor de bewijslast na 6 maanden (waar Apple met nog eens 6 maanden overheen gaat zoals velen onder de noemer '1 jaar fabrieksgarantie') niet bij de verkoper maar bij de koper, jammer genoeg. Dus de consument zal moeten bewijzen dat het defect al reeds in het eerste jaar aanwezig was.
Maar sowieso doet dat er nu ook niet toe aangezien de factuur op naam van de zaak staat dus van consumenten-bond of -garantie is helaas geen sprake.
Neemt niet weg dat de kwaliteit van Apple producten niet meer is wat het geweest is. Ook als ik ze niet in mijn linkerhand hou
Brinky om 6:48, 14-07-2010Het besluit om bij Dynabyte te kopen is geen onverstandige zet geweest: Hup terug naar de winkel.
Maar hoe dan ook is Dynabyte zijn aanspreekpunt, niet Apple.
- als particulier aangeschaft;- bij HTR.
In dit geval heb je mijns inziens geen poot om op te staan richting HTR. Je hebt daar eigenlijk gewoon een losse dienst afgenomen te weten reparatie. Ongeacht of je de iMac zakelijk of particulier hebt aangeschaft, met HTR had je sowieso geen relatie. Wellicht krijg je nog iets voor elkaar bij Dynabyte, maar ik vrees voor je. In dat geval zal je sowieso ook nog wat kosten aan HTR moeten betalen voor inspectie denk ik.
Esquare om 8:15, 14-07-2010CitaatBrinky om 6:48, 14-07-2010Het besluit om bij Dynabyte te kopen is geen onverstandige zet geweest: Hup terug naar de winkel. Daar heeft hij geen donder aan. Bij zakelijke aankopen gaat de vlieger van het consumentenrecht niet op. Maar hoe dan ook is Dynabyte zijn aanspreekpunt, niet Apple.
Donders daar hedde gij gelijk, maar ik zou het toch proberen. Want hoewel de wet inderdaad onderscheidt maakt tussen zakelijke en consumentenverkoop wordt er in de aangepaste garantievoorwaarden geen uitzondering gemaakt voor zakelijke verkoop. Niet geschoten is altijd mis.
Consument: de natuurlijke persoon die niet handelt in de uitoefening van beroep of bedrijf en een overeenkomst op afstand aangaat met de ondernemer;
Maar het is vooral de houding en het imago van het kwaliteitsmerk Apple wat me stoort. Ze willen niks voor me betekenen, en ik ben toch erg netjes gebleven. Het 'we snappen dat het vervelend voor U is maar we kunnen er niks aan doen' is echt om gek van te worden, vooral bij deze temperaturen.
Beide keren nam Apple de kosten op zich en kon ik een casenummer doorgeven aan Cardservices (waarbij de Apple persoon hier in Nederland ook ruggespraak heeft gehouden met een partij in de US). Het feit dat ik deze MacBook Pro zakelijk gekocht heb is in z'n geheel nooit een punt van discussie geweest. De MacBook Pro was aangeschaft bij Xando in Zwolle. Toch zou ik bij een volgende MacBook (Pro) toch wel wat serieuzer AppleCare overwegen. Je bent immers wel overgeleverd aan de persoon die je aan de telefoon krijgt bij Apple, danwel de persoon die je treft bij je verkooppunt. Alle EU regels mogen dan wel lekker op papier staan, en je zou het wellicht hard kunnen maken via juridische stappen, in eerste instantie wil je gewoon snel en makkelijk geholpen worden zonder dit gezeur over garantie of niet.
Maar goed. Als ik jou was, zou ik deze kwestie schriftelijk voorleggen aan Apple Benelux dus niet de Apple Store, waar je weinig gedaan krijgt. Vaak is daar nog wel wat te regelen ook al heb je in feite nergens recht op.
Adres: Hirsch Building; 3e etage, Leidseplein 29, 1017 PS Amsterdam
Maar ik ga je advies zeker opvolgen.Iedereen trouwens bedankt voor het meedenken, het wordt gewaardeerd.
Theo Keijzers om 12:41, 14-07-2010Hoe kon ik nou weten dat Dynabyte een dubieuze winkel was?
Bij het opnieuw aansluiten van de versterker (via de koptelefoon aansluiting) klinkt er nu een akelig hoog gepiep. Het heeft altijd als een zonnetje gewerkt, iemand die weet wat er aan de hand kan zijn? Met dezelfde kabel via mijn macbook klinkt alles normaal. De audio instellingen bij systeemvoorkeuren bieden geen hulp.
En dat is dan volgens mij wel garantie
Even nog terugkomend op je originele probleem. Je had je mac toch ook kunnen ophalen en naar Dynabyte kunnen gaan? Kijken wat zij er van vonden?